YENİ VİZYON TOPLANTISI
Bafra Öğretmenevi’nde yapılan toplantıya Kaymakam Halis Arslan, Belediye Başkanı Zihni Şahin, KTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cenap Sancar, KTÜ Öğretim Görevlisi Dr. Gökhan Hüseyin Erkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başer, Genç İş Adamları Derneği Başkanı Yavuz Selim Muratoğlu, Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, AK Parti İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, muhtarlar, daire müdürleri ve KTÜ öğrencileri katıldı.
KTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cenap Sancar yaptığı bilgilendirme konuşmasında “Özellikle illeri çalışıyoruz ama ilişkilerimizin olduğu ilçeler olduğu takdirde bu ilçeler üzerinde de yoğunlaşıyoruz. Bu biraz da bölüm politikalarıyla ilgili bir şey. Bu sene de Belediye Başkanımızın, Ticaret Odası Başkanımızın destekleri ile biz Bafra’yı alan olarak seçtik. 3. sınıf öğrencileriyle bir yıl boyunca bu alanda ön çalışmayla başlıyoruz. Analitik Etüd Çalışması diyoruz buna da. Yazın ellinin üzerinde öğrenci ile üç hafta boyunca analiz çalışmalarımızı yaptık. Bunlarla birlikte vizyon belirlemeye yönelik çalışmalarımız başladı. Bu süreci daha kısa tutabilmek için öğrencilerle birlikte alan üzerinde sorun ve potansiyellerle ilgili çalışmalar yaptık. Bunu biraz kurumlardan aldığımız veriler üzerinde alandaki çalışmalar ve anket çalışmaları ile birlikte nasıl bir planlama yapmamız gerektiği sürecini işletmeye çalıştık. Biz bu çalışmayı 50 öğrenci 3 asistan ve 3 öğretim görevlisi arkadaşımızla birlikte yaptık. Tek yerelde kalmadık ulusal düzeyden başlayıp yerele, sokaklara kadar inmeye çalıştık. 1/1000 ölçekte uygulamanın altlığını oluşturacak kısma geldik. Burada da 50 arkadaş farklı vizyonlar belirlediler. Bu vizyonlar doğrultusunda beş bin ve bin doğrultusunda çalışmalarını yürütmeye çalıştılar. Bundan sonra ki süreci de böyle işleteceğiz. Mimarlık Fakültesi olarak söyleyeyim tabi şehir bölge planlama ağırlıklı olarak Bafra’yı çalışıyoruz. Emin olun bu bir yıl içerisinde öğrencilerimiz Bafra’yı çoğunuzdan daha iyi tanıyacak. Sorunlarıyla, mekanlarıyla birlikte yapı kalitesini, yapı niteliğini, yapı tekniğini, ne tür kullanımlar olduğunu, hangi işlevlerin nerelerde dağıldığını, ulaşımda ki problemlerin ne olduğu gibi sorunları aramızda tartışıyoruz, sürekli sunumlar yapıyoruz. Bu bölgeye yakın olsaydık bu çalışmaların hepsini sizlerle bitlikte yapacaktık. Her aşamasında sizlerin görüşlerini alacaktık özellikle sorunları ve potansiyelleri tanımlayabilmek açısından. Sonuçta size seçenekler sunacağız. Vizyonunuzun şu olması durumunda kentin bu şekilde gelişmesi gerektiği yönünde farklı seçenekler sunacağız. Tam bitmiş olarak algılamamanız gerekiyor ama bilgi vermesi anlamında size yol göstermesi açısından bir ön çalışma olarak düşünebilirsiniz. En önemlisi de kentin ciddi bir veri tabanı oluşturduk. Bunları size sunacağız” şeklinde konuştu.
Dr. Gökhan Hüseyin Erkan ise yaptığı konuşmada “Hep birlikte, iyi, kaliteli ve nitelikli yaşam çevrelerinde yaşayabilmek için planlama faaliyetlerine çok önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öğrencilerimize dünyadaki iyi uygulamaları bizlere taşımaları gerektiğini ifade ediyoruz. Bu bağlamda Türkiye’de ki planlama hiyerarşisi dediğimiz planlama sistemini katı bir kural olarak ele almayıp, yörenin yani çalışma alanımızın gerektirdiği ölçeklerde bir çalışma sistematiği kurgulamış olduk. Bu anlamda Bafra için üst ölçekli bir planlama çalışması yaptık.” Dedi.
Çalışmanın yürütücüleri, Doç. Dr. Dilek Beyazlı, Doç. Dr. Cenap Sancar, Dr. Gökhan Hüseyin Erkan, Araştırma Görevlisi Emrehan Özcan, Araştırma Görevlisi Ceren Ünlü, Araştırma Görevlisi Pelin Tatlı eşliğinde Karadeniz Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri, Bafra ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Daha sonra söz alan Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin’de şunları söyledi:
“Bafra’mızda bulunan kurumlarımız, odalarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla yaptığımız istişarelerimiz vardı. Sürekli neler yapabiliriz konusunu kendi aramızda konuşuyorduk. Bugün gördük ki kendi aramızda ele aldığımız konuların, KTÜ öğrencilerinin de aynı şekilde yakalamaları da dikkatimi çekti. İlçemiz körfezde kalmanın ne kadar dezavantajını yaşasa da merkez ilçelerin dışında nüfus olarak en büyük ilçe. Potansiyellerinden dolayı da önemli bir yer. Çevremizle diyaloğu artırmanın kısa yollarını arıyoruz. Bu anlamda değişik çalışmalar yaptık. Bafra’ya yapılması planlanan ve üzerinde çalışılan çevre yolu, otogar, yeşil alanlar ve Çetinkaya Köprüsü ile birlikte etrafının güzelleştirilmesi konularında faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Daha önceden bu konuları gündemimize almıştık. Sizlerin tespitleri de aynen bu yönde. Bu konular daha da detaya kavuştuğunda sizlerin değerli görüşlerinden istifade edeceğiz. Böyle bir çalışmada bizlere katkı sağlayan çok değerli hocalarımıza ve siz değerli öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. Gözümüz kulağımız sizde”
Öğrencilerin yaptığı bilgilendirmenin ardından toplantı soru-cevap bölümü ile sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.