Yeni yasalarla birlikte ev almanın 22 kuralı!
Eskiden konut alırken dikkat edilmesi gereken kurallar basit ve anlaşılırdı. 2012 Türkiye'sinde özellikle geçtiğimiz aylarda arka arkaya çıkan yasalar sebebiyle bu anlayış yerini daha araştırmacı olmamız gerektiği, daha dikkatli olmamız gerektiği durumunu yarattı. Kabul edilen Mütekabiliyet,2B ve Kentsel Dönüşüm yasalarıyla beraber konut alırken dikkat edilmesi gereken faktörlerde değişti ve birçok yeni unsurlar eklendi. işte, özellikle Kentsel Dönüşüm diye bilinen, Afet yasasından sonra konut alacakların dikkat edeceği 22 başlığı Gayrimenkul Uzmanı Hatica Kolçak Haber7 okuyucuları için yazdı...
1-Almayı düşündüğünüz evi önce tapudan araştırın. Çünkü kentsel dönüşüm yasası ile riskli yapı olarak değerlendirilen binaların tapu kayıtlarına riskli yapı olduğu ve yıkılacağı şerhi yazılacak. Tapuya bakmadan alırsanız kısa bir zaman için de binanın yıkılması sizi zor duruma sokabilir. Özellikle banka kredisi kullanarak almış iseniz yada bu bina güvenlidir diye düşünerek aldıysanız üzülebilirsiniz.
2-Lokasyonu iyi olan eski bir yapıdan konut alayım nasıl olsa bu bina yıkılacak ve yenisi yapılacak mantığı ile hareket edip bu işten ekstra kazanç bekliyorsanız etraftaki sıfır konutların fiyatlarını araştırın. Nitekim birçok uyanık mal sahibi eski yıkılacak binalarını sanki sıfır binaymış gibi yüksek rakamlara satmaya çalışıyor.
3-Kentsel dönüşüm kapsamında belirlenecek riskli alanlar var. Almayı düşündüğünüz konut riskli yapı alanlarında ise henüz satın aldığınız eviniz elinizden uçup gidebilir. Çünkü Riskli Yapı alanlarının tamamen kaldırılması ve rezerv yapı alanı olarak oluşturulacak bölgelere taşınması gündemde. Riskli alan olarak tabir ettiğimiz alanlar, yağmur yağdığında sürekli su baskınlarının yoğun olduğu, afet riski taşıyan alanlardır.
4-Yeni yapılmış sıfır binalardan konut alırken de dikkat etmek gerekiyor. Bakanlığın üzerinde çalıştığı kentsel dönüşüm kapsamında bir çok bölge var. Eğer bu bölgelerden birinde yeni de olsa konut alırsanız, yasaya göre uygulama bütünlüğü açısından dönüşüm alanı içinde kalıyorsa binanız yeni olsa bile yıkılacaktır. Dolayısıyla yeni diye yüksek rakamlar ödeyerek gönül rahatlığı ile oturmaya niyetlendiğiniz evinizde daha oturmadan eviniz yıkılabilir. Kentsel Dönüşüm alanları belirlendikçe Belediyelerden bu bölgeleri öğrenip bilgi alabilirsiniz. Biz de takip ediyoruz ancak henüz belediye bakanlık görüşmeleri devam ediyor ismi geçen bölgeler var ancak henüz bakanlık buraları onaylamadı. Şüpheniz var ise biraz bekleyin derim.
5-İlanlarına çok sık rastladığımız 2B taşınmazları var. 2B yasası çıktıktan sonra bunlara çokça rastlıyoruz. 2B olarak geçen üzerinde ev olan bir yeri tercih edecekseniz bilin ki burayı satın almak o kadar da kolay değil. Çünkü hak sahibi olarak görünen taşınmazın sahibi başvuru yapıp ödemeyi yaptıktan sonra tapusunu alabilecek sizde ondan sonra burayı bu kişiden satın alabileceksiniz. Hak sahibi başvuru yapmadan sizinle noterde satış sözleşmesi yapmak isterse bunun geçerli olmadığını unutmayın.
6-Markalı konut projelerinden ev sahibi olmak isteyenler önce projeyi yapan inşaat firmasını araştırmalı. Bu inşaat firması ne kadar güvenilir bu güne kadar yaptığı ve teslim ettiği konut projelerini mümkünse gezsinler. Özellikle maket üzerinden ev alacaklar daha hafriyat aşamasında olan projelere özellikle dikkat etmeli. Finansman gücü yeterli olmayan, teslim ettiği projesi olmayan yada müşterilerine acı çektiren güvenilir olmayan firmalardan uzak durun.
7-Konut projelerinin, belediyedeki onaylı projesini görmelisiniz. Onaylı proje ile size sunulan proje aynı mı? Unutmayın çok güvendiğiniz konut projelerinden ev alan ama imar sorunu olduğu için teslim edilemeyen konut projeleri var.
8-Son yıllarda rekabetin artması ile konut projeleri yarışır hale geldi. Reklamlar abartılı ve çekici olabiliyor aldanmayın.
9-Kat irtifakı kurulmayan projeden konut almayın. Tapu'dan kat iritifakını kontrol edin alacağınız konutun hangi katta olduğunu numarasına kadar tapu'daki onaylı projeden bakabilirsiniz. Ayrıca tapu kayıtlarında varsa ipotek vs bunları da görürsünüz.
10-Kat karşılığı yapılan konut projelerinin kat karşılığı sözleşmesini okuyun avukatınıza okutun. Almaya karar verdiğiniz konut için yapacağınız sözleşmeyi de üşenmeyip avukatınıza okutursanız gelecekte yaşama ihtimalı olan birçok problemi bertaraf etmiş olursunuz.
11-Yönetim planı binaların anayasası gibidir. Özellikle toplu yerleşim alanları olan sitelerde yönetim planı çok önemlidir. Yönetim planında, ortak alanların kullanımı, aidat gibi önemli bilgileri bulucaksınız. Yönetim planları tapuda mevcuttur. Tapu kayıtlarından yönetim planlarına ulaşabilirsiniz.
12-Homeofis olarak satılan projeler aslında konut imarı olan projelerdir. Yönetim Planında işyeri olarak kullanılabilir maddesi olduğu için homeofis olarak pazarlanır. Ancak kat malikleri çoğunluk sağlayarak yönetim planındaki bu maddeyi her zaman değiştirebilir. Dolayısıyla ofis olarak kullanmak istediğiniz gayrimenkulu sadece konut olarak kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Birçok örneği de mevcuttur.
13-Ev almaya karar verdiğiniz de kendinize şunu sorun. Oturmak için mi, yatırım için mi ev alıyorum. Oturmak için alıyorsanız işinize, çocukların okuluna yakın olan trafik sorunu yaşamayacağınız, içinize sinen size ve ailenizin yaşam standartalarına uygun olacağını düşündüğünüz yerleri tercih etmelisiniz. Yatırım için alanlar ise şehir merkezlerine yakın yerlerde kira çarpanı yüksek kendini kısa zamanda amorti edecek, yakın gelecek te prim potansiyelinin yüksek olacağı yerleri tercih etmeliler.
14- Konut kredi kullanarak ev alacaklar en az 3-4 bankanın faiz oranı ve dosya masraflarını karşılaştırarak karar vermeli. Faiz oranı düşük dosya masrafı yüksek olan bankalara dikkat. Mümkün olduğunca 10 yılı aşkın vade ile kredi kullanmayın. Ben 5-7 yılı tercih ederim. Ödeyeceğiniz konut kredi faiz oranlarına göre aldığınız ev size bir ev parası kadar faize mal olabilir. En az % 25 hatta mümkünse %50 peşinat vererek kalanı için kredi kullanmanız faydalı olur. Bazı konut projelerinde inşaat firmasının kendi de cazip ödeme ve faiz oranları sunabiliyor bunu da duruma göre tercih edebilirsiniz. Üzerine basarak söylüyorum ki ödeyeceğiniz taksit ler yaşam kalitenizi düşürmesin, aile içi sorunlara yol açmasın. Bütçenizi iyi hesaplamalı yaşam kalitenizi düşürmeden zorlanmadan kredi taksitlerinizi ödemelisiniz. Ayrıca yabancı para cinsinden konut kredilerinin faiz oranları o kadar düşük ki çok cazip geliyor. Ancak döviz kullanarak kredi çeken bir dünya mağdur insan var. Ben önermiyorum.
15-Yüksek aidat rakamları sizi evinizden edebilir. Bina ve özellikle toplu sitelerdeki aidatları öğrenin. Bazı reklamlarda sıfır aidat düzenlemelerini duyuyoruz. Sıfır aidat çok iyi bir uygulama ancak aidat ödememeniz karşılığı sizden başka şekillerde alınıyor olabilir. Bu nedenle konut satın almadan önce Tapudan bakabileceğiniz hatta bir örneğini alıp avukatınıza inceletebileceğiniz Yönetim planlarını mutlaka iyi inceleyin.
16-Yatırım amaçlı yada oturmak için aldığınız konutu 5 yıl içinde satarsanız değer artış kazancı ödersiniz. Gelir İdaresi artık bunu çok kolay tespit ediyor. Kapınıza mektup gelmeden önlemenizi alın.
17- Konut projelerinin pazarlanmasında genelde konutun sahip olduğu brüt m2 satışta kolaylık açısından daha fazla kullanılmaktadır. Oysa ne kadar KDV ödeyeceğiniz net alan üzerinden hesaplanır. Proje üzerinden konutun net alanını öğrenin çünkü bazı projelerde net ile brüt arasında50 m2ye kadar fark çıkabiliyor. 165m2 brüt alanı olan konutun net alanı120 m2olabilir. Net alan nasıl bulunur merak edenler daha önceki yazılarımı okusunlar.
18-Tapuda alım-satımı gerçek değeri üzerinden gösterin. Kullandığınız konut kredisinden, emsallerden Gelir İdaresi bunu tespit ediyor artık. Ayrıca 5 yıl içinde satmaya karar verirseniz düşük gösterdiğiniz için yüklü bir vergide ödemek zorunda kalabilirsiniz.
19-Konutun değeri tapuda emlak vergisi değerinden düşük olamaz. Ancak gerçek alım satım değeri emlak değerinin altında kalıyorsa bunu tapu memuruna söyleyin ve rakamı tapuya yazdırın.
20- Konutu aldığınız seneyi takip eden yıl içersinde emlak vergisi ödemeye başlarsınız. Tapuda alım satım yapılırken belediyelere otomatik bilgi gidiyor. Dolayısıyla alım satımı aldığınız yıl siz bildirmeseniz bile bu işlem çoğu yerde re'sen yapılıyor.
21-Tamamlanmış, oturulmaya başlanmış binalarda kat mülkiyeti olanları tercih edin. Kat irtifakı bile olmayan hisseli tapu dediğimiz arsa üzerinden hisse payı devri ile satın alınan konutlardan özellikle uzak durun. Başınız çok ağrır.
22-Son olarak; size gösterilen son trend döşenmiş örnek dairelerde yok yok..ankastre, klima,mobilya vs bunları ev le beraber size satmazlar genelde. Hangi ürünler var imzaladığınız sözleşmede yazar,yazmıyorsa da yazdırın sonradan üzülmeyin..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.