YGS-2013'e başvurular nasıl yapılacak?
2013-2013 öğretim yılında yükseköğretimin tüm lisans ve ön lisans (sınavsız geçiş de) programlarında öğrenim görmek isteyen adaylar 2013-ÖSYS'ye başvurmak zorunda. Sınavsız geçiş için YGS-2013'e girme zorunluluğu olmasa da sisteme (2013-ÖSYS) başvurma zorunluluğu var. Adaylar, 2013-ÖSYS Kılavuzu ile Aday Bilgi Formuna, www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Adaylar isterlerse başvuru merkezlerine gönderilen örnek kılavuzları da başvuru merkezlerinde (okullarda) inceleyebilecek. Lise Müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM Büroları 2013-ÖSYS başvuru merkezi olarak görev yapacak. Henüz mezun olmamış, son sınıf düzeyindeki adaylar başvurularını kendi liselerinde gerçekleştirecek. Mezun durumdaki adaylardan 2011 veya 2012 ÖSYS'den birine başvuru merkezi aracılığıyla başvurmuş olan ve öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayan adaylar başvurularını, isterlerse bireysel olarak internet aracılığıyla, isterlerse diledikleri bir başvuru merkezinde yapabilecek.
Sınav ücreti 40 TL
Mezun durumdaki adaylardan 2011 ve 2012-ÖSYS'nin her ikisine de başvurmamış olanlar ile 2011 veya 2012-ÖSYS'ye başvurmuş ama öğrenim bilgilerinde değişiklik olanlar başvurularını internetten bireysel olarak yapamayacak, ancak herhangi bir başvuru merkezinden gerçekleştirecek. 2013-ÖSYS'ye (Sınavsız Geçişe de) ilişkin başvurma koşulları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kurallar ve işlemler 2013-ÖSYS Kılavuzu'nda yer alacak. 2013-ÖSYS'ye başvurmak isteyen adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor. YGS-2013 sınav ücreti 40 TL. YGS'ye girmeyecek ve sadece sınavsız geçişten yararlanacaklar 10 TL. Ücretler, Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Akbank ve Kuveyt Türk Katılım bankalarının tüm şubelerinden ve internetten yatırılabiliyor. Başvuru için BMY'den randevu alınacak. Başvuruya gitmeden önce sınav ücreti mutlaka yatırılmış ve Başvuru Formu doldurulmuş olacak. Lise son sınıfta okuyan adaylar sınav ücretini yatırmış, Başvuru Formunu doldurmuş olarak randevu saatlerinde kendi okullarında başvurularını yapacaklar ve öğrenim bilgilerinden sadece 11-15. Maddeleri doldurup, 16-18. Maddeleri boş bırakacaklar ve okullarından bir yetkiliye bunu onaylatacaklar.
Mezun olup ilk kez başvuranlardan onaylı diploma şart
Mezun olan adaylardan 2011 ya da 2012'de ÖSYS'ye başvurmuş olanlardan bilgilerinde değişiklik olmayanlar, sınav ücretini yatırmış olarak, dilerlerse başvurularını www.osym.gov.tr den bireysel olarak internet ortamında yapabilecek. İsterlerse, sınav ücretini yatırmış, Başvuru Formunu doldurmuş olarak randevu saatlerinde BMY'lerde başvurularını yapabilecek. Mezun olan 2011 ya da 2012'de ÖSYS'ye başvurmuş adaylardan bilgilerinde değişiklik olan adaylar sınav ücretini yatırmış, Başvuru Formunu doldurmuş olarak ve değişikliklerle ilgili belgelerini bir zarfa koymuş olarak randevu saatlerinde BMY'lerde başvurularını yapacaklar. Mezun olanlardan ÖSYS'ye ilk kez başvuracak olanlar onaylı diplomalarının onaylı bir suretlerini de BMY'lere teslim edecekler.
Şifrenizi kimse ile paylaşmayın
YGS-2013 Sınav Merkezi seçiminde iki tercih ayrı merkez olacak. İstanbul'da sınava girişte bazı kısıtlamalar var: Adres ve okul ili İstanbul olanlar her iki tercihi de İstanbul'dan, Adres ve okul ilinden sadece biri İstanbul olanlar sadece bir tercihini İstanbul'dan yapabilecek. Adres ve okul ilinden ikisi de İstanbul olmayanlar sınav merkezi tercihlerini İstanbul'dan yapamayacak. Başvuru sırasında adayların fotoğrafları da çekilerek dijital ortama aktarılacak. Fotoğrafların adayın tanınmasını sağlayacak biçimde cepheden olması ve özellikle de sınav anında da aynı özelliklere (saç uzunluğu-bıyık vb.) sahip olabilecek biçimde çekilmesi gerekiyor. Başvuru sırasında adayların, BMY yetkililerince bilgisayar aktarılmış olan ve çıktısı alınarak adaylara verilecek olan formdaki bilgilerin doğruluğu kontrol etmeleri ve onaylamaları şart. Başvuru sırasında verilecek şifreler, daha sonraki tüm internet işlemlerinde gerekeceğinde, adayların bu şifreleri saklamaları ve kimse ile paylaşmaması gerekiyor. Bireysel değişiklikler bu şifrelerle http://ais.osym.gov.tr den yapılabilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.