Yöresel Peynirler
Yöresel peynirler, özellikle kahvaltılarda çok tercih edilmektedir. Bugün evlerimizde ya da dışarıya bir yere kahvaltıya gittiğimizde peynir çeşidi ne kadar fazlaysa gözümüz o kadar doyar. Özellikle çocuk yaşlardan itibaren protein bakımından zengin olan peynir tüketimine çok dikkat edilmektedir. Kars bölgesinde yetişen hayvanların sütünden elde edilen peynir çeşitleri arasında , ve yer almaktadır. Her birinin kendine has özellikleri vardır. Tat ve aroma olarak damaklarda yarattığı lezzet muhteşem ötesidir. Doğu bölgesindeki rakım yüksekliği 1768 metre olup, dağlarda yetişen otlarla beslenen hayvanların sütünden elde edilen kars peyniri çeşitleri en fazla talep gören ürünlerdir. Boyut ve gramajlarına göre çeşitli fiyatları vardır. Ayrıca peynir üretiminde geçen zaman ve işçilik de peynir fiyatlarına etkilemektedir.
Kars Peynir Çeşitleri Üretim Süreçleri
Kars kaşarı, üretiminden sonra kalıplara basılarak yaklaşık 20 gün kadar bekletilir ve daha sonradan yenilecek kıvama gelir. Kendi ambalajında buzlukta saklanabilen bu peynir tüketimi esnasında buzdolabında saklanırken metal ya da seramik bir kap içerisinde muhafaza edilmelidir. Gravyer peyniri ise yaklaşık 40 günlük bir zaman içersinde yiyecek hale gelen fakat ne kadar bekletilirse o kadar lezzetli olan bir peynir çeşididir. Tamamı ile yenilebilecek kıvama gelmesi için yaklaşık on ay gibi bir süreye ihtiyaç vardır. Bu yüzden emek isteyen bir peynir çeşididir. Çeçil peyniri yapımında ise soğuk bir ortam içerisinde olgunlaştırılmış süt içerisinde, peynir mayası eklenerek 60°’de sabit tutulan bir sıcaklıkta yaklaşık 45 dakika pişirilerek yapılır. Tüm bu bekleme sürelerinden geçmiş ve masalarınıza gelmeye hazır olan peynir çeşitleri ile ilgili olarak Acarut sitesinden sipariş verebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.