Yorgunluk işsiz bırakıyor!
Amerika'da yapılan bir araştırma sonuçlarına göre 'önemsenmeyen, dinleneyim geçer' denilen belirtiler kronik yorgunluğun habercisi ve tedavi edilmediğinde kişinin yaşamını kabusa çevirebilir. Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir, Hekimler arasında bile tanısı konulmakta geç kalınan kronik yorgunluk, çağımızın hastalığı ve mutlaka dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı yaşayan her 4 kişiden 1'i kronik işsiz kalıyor. dedi.'Kendimi çok hasta hissediyorum, hiç işe gidesim yok.', 'Bugün canım hiç iş yapmak istemiyor.''Elimi kaldıracak halim yok.''Gene bizim ufaklık hasta, bütün gece uyumadı. Sabah zor geldim işe.''1 haftada 5 sınav. Bittim ben bu hafta!'
Ne kadar tanıdık şikâyetler değil mi? 21. Yüzyıl teknoloji çağı denildi, her şey insanın rahatı için açıklaması yapıldı ama insanlar bir türlü rahatlayamadı. Aksine insanlar hergeçen gün daha yorgun yataktan kalkar hale geldi. Sebepler arandı uzmanlar hava kirliliği, beslenme, iş ortamı ve tabii ki stres açıklamalarında bulundu. Amerikalı araştırmacılar bununla yetinmedi. Kansas eyaletinde, kronik yorgunluk sendromları olduğu ön araştırma ile teşhis edilen 1994 kişi ile yapılan çalışmada, medikal veya psikolojik temelli yorgunluk çeken kişilerin %15 ile %40 arasında işsizlik sorunu yaşandığı bulgusuna varıldı. Bunun sebebi olarak da kronik yorgunluk çeken kişilerin daha düşük enerjiye sahip olduğu, hobilerine, okul derslerine veya işlerine yeterince vakit ayıramamaları gösterildi.
Kadınlarda Kronik Yorgunluk 6 Kat Daha Fazla
Ülkemizde de bilimsel olmayan verilere göre 4 kişiden biri kronik yorgunluk nedeniyle işsiz kalıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir bu konuda hekim ve hastaların da çok dikkatli olması gerektiğini belirterek, Kronik Yorgunluk Sendromu (Fatique Sendromu), en az 6 ay süreyle yatak istirahatıyla dahi düzelmeyen, mesleki, sosyal ve kişisel aktivitede belirgin azalmaya sebep olan halsizlik bunun yanısıra baş ağrısı, tekrarlayan boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları ile kendini gösteren bir hastalıktır. Hastalarda ağrılı lenf nodüllerine, egzersizden sonra 24 saatten uzun süren aşırı yorgunluğa rastlanabilir. Günümüz insanları tarafından fazla bilinmeyen hastalık, hastanelere başvuranların en sık yakınmalarından biri, hastaların %20'sinde ise asıl şikâyettir. Yorgunluk ve strese bağlı olabildiği gibi uyku apnesi, viral enfeksiyonlar, vitamin eksiklikleri, depresyon, hepatit, şeker, kan, kanser, kalp damar, tiroit hastalıkları, MS ve diğer dejeneratif beyin hastalıklarına bağlı bazı kas -iskelet sistemi rahatsızlıkları, düşük veya yüksek tansiyon kronik yorgunluğun belirtilerinden olabilir. Kadınlarda erkeklere göre 6 kat fazladır. Her hastalıkta olduğu gibi kronik yorgunluk sendromunda da erken tanı önemlidir. Aile hekimi tarafından genel değerlendirilme yapıldıktan sonra hasta, uzman psikolog tarafından görüşmeye alınmalı, depresyon testi ve gereğinde anksiyete testleri uygulanmalı, nörolojik muayene sonrasında tüm muayene ve tetkiklerinin sonuçlarıyla birlikte karar verilmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.