'Yüksek topuk ayak sağlığını bozuyor'
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Gülman, satıcı tarafından 'zamanla açar' sözünün ayakkabının deforme olacağının ifadesi olduğunu belirterek, "Yüksek topuklu ayakkabılar özel saatler içindir, devamlı kullanılması pek çok ayak bozukluğuna neden olur" dedi.
OMÜ Şehir Polikliniği'nde düzenlenen hasta eğitim seminerine konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Birol Gülman, "Ayak Sağlığı" konulu bir sunum yaptı. Ayakların sadece yürürken değil normal ayakta dururken, zıplarken, dans ederken ya da koşarken de ağır çalışmak zorunda olduğunu belirten Prof. Dr. Birol Gülman, ayak tabanına bakıldığında içte, ön tarafta ve dışta olmak üzere üç kavisin dikkat çektiğini ifade etti. Gülman, "Bu kavisler ayağın yere uyumunu sağlar ve dengede durmamızı kolaylaştırır. Eğer iç
taraftaki kavis çökerse düz taban (pes planus), ön taraftaki kavis kaybolursa 'taraklı ayak' ifadeleri kullanılır. Topuk deri altında, bağ ve yağ dokusu odacıklarından oluşur. Yürüme sırasında topuk kemiğinin yere vurmasını önlediği gibi, serbest kalan hareket enerjisini frenler, tampon görevi yapar. Dünyada, ayak kadar hassas ve güvenilir bir şekilde fren yapabilen başka sistem yoktur" diye konuştu.
AYAK HASTALIKLARI
Ayak hastalıklarına da değinen Prof. Dr. Gülman, şu bilgileri verdi:
"Mantar enfeksiyonları; en sık parmak aralarında ve tırnaklarda görülür. Tırnaklarda kalınlaşma, şekil bozukluğu ve tırnağın düşmesine sebep olur. Parmak aralarında kaşıntılı yaralar vardır. Havasız nemli ortam ve temizliğe özen gösterilmemesi en önemli sebeplerdir. Tırnak batması; kötü ayakkabı kullanımı, hatalı tırnak kesilmesi ve mantar hastalığı sonucunda oluşur. Batık olan yerde iltihap oluşur. Tırnağın kaybı ile sonuçlanabilir. Halluks valgus; ayak baş parmağının ikinci parmak üzerine binmesi, baş
parmak kenarında kemik çıkıntı oluşması ile tanınır. Ailesel yatkınlık, ucu dar ayakkabı kullanımı, eklemlerde kireçlenmeler ve romatizmal hastalıklar halluks valgus nedenleridir. Nasırlar; basınç ve sürtünme olan yerde deri kalınlaşır. Ölmüş deri hücreleri birikerek keratin tabakası oluşturur. Bu oluşum nasır olarak tanımlanır. Zamanla nasır altındaki hücreler iltihaplanır, ağrı nedeni olur. Sık olarak küçük parmak dış tarafı, parmak araları ve ayakkabının basınç yaptığı yerlerde görülür. Tedavinin temeli baskıyı kaldırmaktır. Siğil; insan papilloma virusu tarafından oluşturulur. Genellikle 1 cm çapındadır ve siyah noktalar içerir. Üstüne basılınca ağrılıdır. Salisilik asit uygulamalarından fayda görür. Topuk ağrısı; en sık nedenleri, topuk dikeni ve topuk arka tarafındaki kemik çıkıntısıdır. Topukta duyulan ağrı ayak tabanında, ayak kavisini sağlayan bantın zorlanması neticesinde ortaya çıkar (Plantar Fasiitis). Topuk yastıkları ve ilaç tedavisinden fayda bulur."
AYAKKABI SEÇİMİ
Prof. Dr. Birol Gülman, ayakkabı seçimi konusunda ise şu tavsiyelerde bulundu:
"- İlk yürümeye başlayan çocuğun ayakkabıya ihtiyacı yoktur. Ayakkabısız yürümekle ayak kasları güçlenir ve ayak parmaklarının kavrama özelliği kazanılır.
- Çocuğunuzun ayak numarası otururken değil de ayakta iken alınmalıdır. Her iki ayağında ölçülmesi ve eğer bir farklılık var ise büyük olan ayağın numarası ile ayakkabı seçilmelidir.
- Yaklaşık yarım inç kadar bir mesafenin, ayak parmakları ile ayakkabının arasında olmasına dikkat ediniz. Çocuğunuz rahatlıkla ayak parmaklarını oynatabilmeli.
- Ayakkabının arka kısmı (fort) topuğu kavramalı, ön kısım (saya) hava almalı.
- Erişkinlerin ayakkabı seçimi için öncelikle ayakkabının kullanılma amacı belirlenir.
- Ayakkabı almaya öğleden sonra gidilir.
- Her iki ayakkabı da giyilerek denenmelidir.
- Parmaklar rahat olmalı, ayakkabı sıkmamalıdır.
- Çorapsız ayakkabı denenmez.
- Satıcı tarafından 'zamanla açar' sözü ayakkabının deforme olacağının ifadesidir.
- Yüksek topuklu ayakkabılar özel saatler içindir, devamlı kullanılması pek çok ayak bozukluğuna neden olur."
İHA