Yumurta üreticileri fahiş fiyatlar için ne dedi?
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, yumurta fiyatlarının haftalık değiştiğini, inişli-çıkışlı bir seyir izlediğini belirterek, ''1-2 haftalık fiyatlara bakarak yumurta fiyatını değerlendirmek ve üreticileri fırsatçılıkla suçlamak doğru değildir'' dedi. Sungur, yaptığı değerlendirmede, bu yılın ocak ayının ilk haftasında 20 kuruş olan yumurta fiyatlarının, tüketimin azaldığı yaz aylarında 13-14 kuruşlara düştüğünü, geçen hafta ise 22-23 kuruşa yükseldiğini söyledi. Yaz aylarındaki düşük fiyat döneminde zarar eden birçok üreticinin tavuğunu elden çıkardığını anlatan Sungur, son dönemde fiyatların mevsimsel arttığını, ihracatta da bir miktar artış olduğunu ifade etti. Geçen yılın eylül ayında yumurta fiyatlarının 21-22 kuruş seviyesinde seyrettiğini belirten Sungur, fiyatlardaki değerlendirmelerin haftalık değil yıllık yapılması gerektiğini söyledi. Sungur, ''Yıllık bazda değerlendirme yaptığınız zaman yumurtanın aşırı zamlanması söz konusu değil. Aşırı fiyat artışı, tüketimi de olumsuz etkileyeceği için, üreticilerin istediği bir durum değil'' şeklinde konuştu.
''Fiyatların daha fazla yükselmesini beklemiyoruz''
Yumurta üreticilerinin, güçlü bir pazarlama ağına sahip olmadıklarını ve kısa raf ömrü olan ürünü günlük pazarlamaya çalıştıklarını anlatan Sungur, üreticilerin maliyete göre fiyat belirleyemediklerini söyledi. Fiyatların arz ve talebe göre daha çok yumurta toptancılarının belirleyiciliğinde oluştuğunu ifade eden Sungur, ''Yumurta fiyatları haftalık değişmekte, inişli çıkışlı bir seyir izlemektedir. 1-2 haftalık fiyatlara bakarak yumurta fiyatını değerlendirmek ve üreticileri fırsatçılıkla suçlamak doğru değildir'' değerlendirmesinde bulundu. Sektörde sürekli girişler ve çıkışlar olduğunu belirten Sungur, yumurta fiyatlarının daha fazla yükselmesini beklemediklerini dile getirdi.
Yem fiyatlarındaki önemli artış
Üretim ve ihracattaki artışın yanında üretim maliyetlerinde de artış yaşandığını ifade eden Sungur, şunları kaydetti: ''Amerika'daki kuraklığın da tetiklemesiyle dünyada tarımsal emtia fiyatları, rekor seviyelere ulaştı. 2012 yılının ocak ayında tonu 780 lira olan yumurta yeminin fiyatı eylül ayında 880 liraya yükselmiştir. Aynı dönemde yumurta maliyeti ortalama 17 kuruş olurken, büyük boy yumurtanın satış ortalaması ortalama 18 kuruş civarında seyretmiştir. Ortalama maliyetler ve satışlar incelendiğinde yumurta sektörünün aşırı kar etmediği görülecektir.''
Türkiye'nin yumurta üretimi ve ihracatı
Dünya yumurta üretimi ve ticaretinde, Türk yumurta sektörünün 10'uncu sırada yer aldığına işaret eden Sungur, sektörün son 5 yılda yüzde 52 büyüdüğünü üretim, tüketim ve ihracatın arttığını kaydetti. Yumurta sektörünün, 65 milyon civarındaki yumurtacı tavuk varlığı ve yıllık 15 milyarı aşan yumurta üretimiyle yaklaşık 3 milyar ciroya sahip olduğunu belirten Sungur, sektörün 100 bin civarında kişiye direkt ve dolaylı istihdam sağladığını ve Türk insanının sağlıklı beslenmesine katkı verdiğini söyledi. Geçen yıl 14 milyar olan yumurta üretiminin bu yılının 8 aylık döneminde yüzde 12 büyüyerek, 9,5 milyara çıktığına dikkati çeken Sungur, yıl sonunda bu rakamın 15 milyarı aşmasının beklendiğini bildirdi. Yılın 8 aylık döneminde 210 milyon dolara ulaşan ihracatın yıl sonunda 300 milyon doları bulmasının beklendiğini belirten Sungur, bu miktarın toplam yumurta üretiminin yaklaşık yüzde 25'ine tekabül ettiğini kaydetti. Balıkesir Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Kula: ''Yaz aylarındaki dip fiyatla karşılaştırıp, yumurta fiyatlarının çok yükseldiğini söylemek doğru değil''Balıkesir Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula, yaz aylarındaki dip fiyatla karşılaştırıp, yumurta fiyatlarının çok yükseldiğini söylemenin doğru olmadığını bildirdi. Kula, yumurta fiyatlarının normal seviyelerine geldiğini, yaklaşık üç aydır zararına üretim yapan üreticilerin, para kazanmaya başladığını söyledi. Yaz aylarında 13 kuruşa kadar gerileyen yumurta fiyatlarının, bugünlerde 19,5 ve 23,5 kuruş aralığına geldiğini dile getiren Kula, şöyle konuştu: ''Balıkesir'de ilçeleriyle birlikte günde 4 milyona yakın yumurta üretiliyor. Üretici, yaz boyunca bu yumurtayı zarar etmesine rağmen üretmeye, tesisini işletmeye devam etti. Yaz aylarındaki 13 kuruş dip fiyattır. Yaz aylarında yumurta tüketimi düştüğü için fiyatlar, dip yapar. Yaz aylarındaki dip fiyatla karşılaştırıp, yumurta fiyatlarının çok yükseldiğini söylemek doğru değil. Karşılaştırma yapılacaksa yaza girmeden önceki fiyatlara bakılmalı. Yaza girmeden önceki yumurta fiyatları 17 kuruş civarındaydı. Ortalama yüzde 20'lik bir artış söz konusudur.'' Yumurta fiyatlarındaki yükselmenin yemdeki artışa göre yine de geri kaldığını vurgulayan Kula, ''Soya fasulyesi ve küspesinin dünya genelindeki fiyat artışı, yüzde 40 oldu. Bu durum, yem fiyatlarını yüzde 25 yükseltti. Ayrıca, son bir yılda diğer girdilerimizde de yüzde 25 artış oldu'' dedi. Kula, Türkiye'de en ucuz gıda maddesinin halen yumurta olduğunu belirterek, fiyatların abartıldığı ölçüde artmadığını savundu. Türkiye'nin yumurta üretiminde 10. sırada bulunduğunu ve önemli oranda ihracat yaptığını ifade eden Kula, ''Milyonlarca dolar ihracat yapıyoruz. Haftada 300 tır yumurtayı yabancılar tüketiyor. Fiyatlar çok yükselmiş olsa, haftada 300 tır yumurtayı nasıl ihraç edeceğiz? Yüksek fiyatlarla rekabet edebilmeniz mümkün değil'' diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.