'Yunus Emre'nin ölümünde sağlık ihmali...'
11 aylık Yunus Emre Narlık'ın ölümüne ilişkin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan idari soruşturma tamamlandı.
İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, "İdari soruşturmamız bitti. Ambulansın geç gittiğine ilişkin iddialar vardı. Kayıtlara göre 112 ekiplerinin bir ihmali yok" dedi.
Ordu'nun Çatalpınar İlçesi Keçili Mahallesi'nde oturan Düzmeşe Cami imamı 33 yaşındaki Mustafa Narlık, 15 gün önce eşi 26 yaşındaki Selda Narlık ve 3 çocuğuyla birlikte evde oturduğu sırada oynayan 11 aylık Yunus Emre Narlık fenalaşıp yere yığıldı. Narlık çifti telefonla durumu 112'ye bildirerek yardım istedi. Baba Mustafa Narlık özel aracıyla yola çıkarıp ambulansa yetiştirmeye çalıştığı Yunus Emre'yi mahalleden ilçe merkezine kadar 7 kilometre taşıdı. İlçede hastane bulunmayan aynı zamanda tek olan ambulansla Fatsa İlçesi'nde özel bir hastaneye kaldırılan Yunus Emre Narlık kurtarılamadı. Yediği patlamış mısırın nefes borusuna kaçtığı ileri sürülen Narlık'ın cenazesi Trabzon Adli Tıp Kurumu'ndaki otopsi ardından Tokat'ın Erbaa İlçesi'nde toprağa verildi. Kesin ölüm nedeninin ise otopsi sonucu belirleneceği ifade edildi.
İLÇEDE HASTANE YOK TEK AMBULANS VAR
Baba Mustafa Narlık'ın ambulansın geç geldiği yönünde iddiaları üzerine Ordu Valiliği'nin talimatıyla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan soruşturma tamamlandı. İl Sağlık Müdürü İsmet Kolomuç, olayda 112 sağlık ekiplerinin bir ihmali olmadığını belirterek, şöyle dedi: "Geçtiğimiz haftalarda 'Patlamış mısır vakası' diye basına yansıyan haberlerde 'Tek ambulans, hastane yok' diye haberler çıktı. Bu konuda sayın valimiz talimat verdi inceleme başlattık. İdari soruşturmamız bitti. Hastane olmayan, tek ambulansı olan Çatalpınar İlçesi'nde ambulansın geç gittiğine ilişkin iddialar vardı. Kayıtlara göre 112 ekiplerinin bir ihmali yok."
Çatalpınar İlçesi'nde hastane olmadığını, 1 ambulansın ilçeye hizmet verdiğini, mevcut ambulansın ilçe merkezinde başka bir olayda görevli olduğu esnada Yunus Emre Narlık'la ilgili 112'den yardım talep edildiğini vurgulayan Kolomuç, 4 dakika başka bir vakaya bakan 112 ekiplerinin buradan ayrılarak yeni vakaya yönlendirildiğini ve 2 dakika gibi kısa bir sürede araçla ilçe merkezine getirilen Yunus Emre Narlık'la 112 sağlık ekiplerinin buluştuğunu kaydetti.
HİÇBİR KUSURLARI OLMADIĞI KANAATİNE VARILDI
İncelemeye göre ambulansta görevli 112 sağlık görevlilerinin kusurları olmadığı kanaatine varıldığını belirten İsmet Kolomuç şunları söyledi: "Çatalpınar ilçemizde hastane yoktur, ambulansımız da tektir. Yapılan inceleme neticesinde bizim 112 komutada çalışan arkadaşlarımızın hiçbir kusurları olmadığı, görevlerini ihmal yönünden hiçbir kusur bulunmadığı kanaatine varılmıştır. Başka bir vakaya müdahele edildikten yaklaşık 2 dakika sonra diğer vakayla karşılaşılmıştır. Arkadaşlarımız vakayı aldıktan sonra sağlık merkezine hastayı ulaştırmışlardır. Bu konuda arkadaşlarımızın kusurlu olup olmadığı yönünde yapılan araştırma neticesinde hiçbir kusurları olmadığı kanaatine varılmıştır. Ambulansımızın vakayı karşılamak üzere çıktığı sırada aileside özel arabasıyla vakayı, boğulmuş olan çocuğunu ambulansa doğru yetiştiriyor. Ambulansla çocuğun karşılaşması 2 dakika sürüyor. 2 dakika neticesinde vakayı aldıklarında solunum ve nabız olmadığı anlaşılmıştır. Bunun neticesinde çocuğumuz hastaneye acil bir şekilde ulaştırılmıştır. Evladımız ambulansın içine alındıktan sonra ekip tarafından yoğun müdahale edilmesine rağmen orada sonuç alamayınca komuta kontrol merkeziyle irtibata geçilerek ilgili hastaneye çocuk getirilmiştir. Soruşturma neticesinde 112'de çalışan ekip arkadaşlarla ilgili yaptığımız incelemede kendilerinin adli, disiplin ve görevleriyle ilgili hiçbir kusurlarının olmadığı kanaatine varılmıştır. Bu vesileyle de kaybettiğimiz evladımızın ailesine sabırlar diliyorum."
"ŞİKAYETÇİ OLMAYACAĞIM"
Yunus Emre Narlık'ın otopsi raporundan henüz bilgisi olmadığını, sağlık görevlilerinden de şikayetçi olmayacağını belirten baba Mustafa Narlık, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile görüşerek ilçede ambulans sayısının artırılmasını isteyeceğini söyledi. Mustafa Narlık, "Sayın Valimizi ziyaret edeceğim. İlçede tek ambulans var, ambulans sayısının artırılmasını talep edeceğim. Otopsi raporuyla ilgili henüz bize bilgi vermediler" diye konuştu.
2 HAFTADA 2 ÇOCUK ÖLDÜ
Ordu Tabipler Odası Başkanı Yrd.Doç.Dr. Özgür Enginyurt, Ordu'da son iki hafta içinde 2 çocuğun nefes borusuna kaçan yabancı cisimden dolayı öldüğünü hatırlattı. Nefes borusuna kaçan yabancı cisimlerle ilgili tıpta 'Heimlich' denilen manevranın hemen uygulanması gerektiğini, bu manevranın can kurtarıcı bir manevra olduğunu anlatan Enginyurt, şöyle konuştu: "Son günlerde küçük çocuklarımızda nefes borusuna yabancı cisim kaçmasıyla ilgili acillerimize başvurular var. Bir çocuğumuz nefes borusuna patlamış mısır, biride baklava kaçması sonucu acillere başvurdu. Bu tarz yabancı cisim aspirasyonu dediğimiz yabancı cisimlerin nefes borusuna kaçması sonucu acillere başvurular sık sık yaşanabilmekte. Malesef ölümlede sonuçlanabilmekte. Diyelim ki nefes borusuna yabancı cisim kaçtı, burada çok kısa sürede sağlık kuruluşuna da ulaşsa 3 dakikada solunumun durması beyin ölümü için yeterli bir süredir. Hiçbir şartta çocuğu evin içinden çıkarıp sağlık kuruluşuna 3 dakika içerisinde ulaştırmak çok mümkün görünmemektedir. Her ailenin bilmesi gereken tıpta heimlich denilen bir manevra var. Heimlich manevrası can kurtarıcı bir manevradır." (DHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.