Yusuf Halaçoğlu'ndan Ak Partiye şaşırtan destek
"İLK 3 MADDENİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ"
Prof. Halaçoğlu, Anayasa'daki sözkonusu değişikliğin "eğitim dili", "devletin resmi dili" ve "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık tanımı" üzerinde yapılmasına karşı çıktığını belirterek bu yöndeki bir değişikliğin şu tehlikeleri de beraberinde getireceğini söyledi:
"Bu, ülkenin üniter yapısının bozulması ve ayrışmaya sebep olacak bir değişiklik demektir. Bu vebalin altından kimse kalkamaz. Ayrıca hukuk tanımaz terör örgütünün başarıya ulaşması anlamına gelir ki, hukuk tanımazların hukuka üstünlüğü için terörü meşrulaştırır. Dolayısıyla biz MHP olarak Anayasa'nın ilk üç maddesiyle 66. maddedeki Türklük tanımının değiştirilmesini kabul etmiyoruz. Buna karşılık bazı maddelerin tamamen kaldırılması, bazı maddeler eklenmesi gibi konularda Anayasamızın yeniden düzenlenmesi gerektiğine inanıyoruz."
AK PARTİ'YE DESTEK
Prof. Halaçoğlu, Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun, başkanlık sistemi önerisine yaklaşımı konusunda ise şunları söyledi
"Federatif bir yönetim biçimine yönelik başkanlık sistemi, Türkiye'nin hem kültürel yapısına, hem de bulunduğu coğrafyaya uygun değildir. Bu konuda samimi bir açıklıkla ne istediklerini halkımıza ve bize açıklamaları gerekmektedir. Nasıl bir başkanlık sistemi getirilmek isteniyor? Bunun açıkca beyan edilmesi gerekiyor.
BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKLER İÇİN YABANCI DEĞİL
Prof. Halaçoğlu, "Başkanlık sisteminin Türkiye'nin tarihi geçmişine en uygun sistem olduğuna katılıyor musunuz? Başkanlık sistemi sizce Türkiye'de nasıl uygulanması gerekir?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Türkler tarih boyunca hep hanedanlıklara bağlı hükümdarlıkla yönetilmiş. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla da ilk defa Cumhuriyet yönetimiyle tanışmış. Aslında Türkler hükümdarlık sisteminde bile 'Kurultay' adı verilen bir Danışma Meclisi oluşturmuşlar. Bu sebeple de Cumhuriyet, yönetim tarzı olarak Türklere pek yabancı gelmemiş. Ayrıca toplumda Avrupa'da olduğu gibi sınıf farkları olmadığından Cumhuriyet yönetimi zorluk çekilmeden kabul görmüş.
Başkanlık belki ABD ve diğer ülkelerdekinden farklı, eski Türk devletlerindeki sisteme uygun bir şekilde düzenlenecek olursa olabilir. Yani ABD başkanlık sistemindeki gibi halk tarafından seçilen, içişlerinde serbest, eğitim, hukuk ve ekonomik konularda tamamen bağımsız hareket eden bir yönetim yerine, merkezden atanan valilerin bulunduğu, tümüyle merkeze bağlı bir vilayet sistemi içinde başkanlık tartışılabilir. Ancak başkanlık sistemine neden lüzum görülüyor? Açıkca ortaya konulması gerekir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.