Yutma Güçlüğü Kanser Habercisi
Uzun süren yutma güçlüğüne kilo kaybı görülmesi halinde kanser gelişimi açısından ileri tetkik yöntemleri de kullanılarak nedeninin dikkatle araştırılması gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Tekat, yutma güçlüğünün kanser belirtisi olabileceğini vurguladı.
Samsun'da özel bir hastanede görevli KBB Uzmanı Prof.Dr. Atilla Tekat, yutma güçlüğünün, ağızdan alınan yiyecek ve içeceklerin mideye ulaşması için daha fazla süre ve çaba gerektiren durumlar olduğunu söyledi. Yutma esnasında bazen ağrının da eşlik edebildiğini dile getiren Prof.Dr. Tekat, şöyle konuştu:
"Disfaji' olarak adlandırılan yutma güçlüğü, çok farklı nedenlere bağlı olarak her yaşta görülebilir. Ancak yaşlılarda daha sık olarak görülmektedir. Özellikle sigara kullanan erişkinlerde eşlik eden farklı yakınmalar mutlaka sorgulanmalıdır. Kilo kaybı, ses kısıklığı, takılma hissi, öksürük ve ağrı bunlardan bir kısmıdır."
Yutma güçlüğü ağız içinden başlayıp mideye kadar olan kısımdaki çeşitli nedenlere bağlı olacağından genellikle 2 grupta incelendiğine dikkat çeken Prof.Dr. Tekat, şöyle devam etti:
"Ağızdan yemek borusu girişine kadar olan kısımdaki nedenler 'orofaringeal', yemek borusu girişinden aşağı kısımda olan nedenlerde 'ösefagial' nedenler olarak adlandırılır. Orofaringeal nedenler içinde, özellikle muayene anında daha zor değerlendirilen dil kökü, priform sinüsler ve soluk borusunun arka kısmına ait tümoral nedenler olabilir. Hipofarenks olarak adlandırılan bu bölgelerde gelişen kanserlerin en sık görülen yakınmaları boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve kulağa vuran ağrılardır. Bu hastalar dikkatle sorgulandığında yutma güçlüğü, sık sık boğazını temizleme isteği ve boğazda sanki yabancı cisim varmış gibi yakınmalarının olduğu öğrenilir."
Dil ve dilaltı bölgesinden gelişen tümoral oluşumların da yutma güçlüğü nedenleri arasında olduğunu söyleyen Prof.Dr. Tekat, "Yutma güçlüğüne ses kısıklığı eşlik ediyorsa özellikle soluk borusunun içi, ses telleri ve soluk borusunun arka kısmı çok iyi değerlendirilmelidir. Bu kanserlerin gelişiminde tütün kullanımı, alkol kullanımı ve vitamin eksikliklerinin rolü olduğu bilinmektedir. Ösefagial nedenler içinde yemek borusu içinde gelişen kanserler görülebilir. Yemek borusunun içi rutin kulak burun boğaz muayenesi sırasında değerlendirilemez. O nedenle gerekli olduğu durumlarda endoskopik muayene yöntemleri ve radyolojik yöntemlerle değerlendirilmelidir" diye konuştu.
Prof.Dr. Tekat yutma güçlüğüne sebep olan kanserler dışında, ağız içi enfeksiyonları, bademcik iltihapları, farenjitler, rinosinüzitler ve ses tellerinin enfeksiyonlarına bağlı da yutma güçlüğü görülebeceğini anlattı. KBB uzmanı Prof.Dr. Atilla Tekat, "Özellikle yaşlı hastalarda kas motilitesinin azalması veya nörolojik hastalıklara bağlı yutma güçlükleri görülebilir. Bunların dışında yemek borusu ve mideye ait diğer birçok nedenlerle de yutma güçlüğü gelişebilir" dedi. (DHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.