Yüzde 50 artış
Samsun'daki kuruyemiş satıcıları, kuru yemişin Türk toplumunun tüketim kültüründe yüzyıllardır var olduğunu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, Antep fıstığı ve leblebinin yoğun şekilde tüketildiğini söylediler. Her sektör gibi kuruyemişte de satışların arttığı dönemlerin bulunduğunu belirten satıcılar, özellikle dini bayramlar, Aşure günü ve yılbaşında sektörün bir hayli hareketlendiğini bildirdi. Aşure günü ve yılbaşının ardarda gelmesi nedeniyle kuruyemiş satışlarında yaşanan artışın kendilerini mutlu ettiğini vurgulayan Samsunlu satıcılar, "Aşurenin içerisine konulan çeşitlerin önemli bir bölümünü kuruyemişler oluşturmaktadır. Bu dönemde satışlarda önemli artış yaşadık. Hemen akabinde gelen yılbaşı da ciromuzun arttığı dönemler arasında. Yeni yıl öncesi kuru yemiş siparişlerinde yüzde 50'ye varan artışlar var. En fazla ilgiyi tüm kuru yemiş tüketimin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan ay çekirdeği görüyor. Yine kabak çekirdeği, yer fıstığı, Antep fıstığı ile diğer ürünlerin siparişlerinde de artış yaşanıyor" diye konuştular. Samsunlu kuruyemiş satıcıları, küresel ısınma nedeniyle bazı ürünlerin rekoltesinde kısmen düşüşler yaşanması ile Aşure günü ve yılbaşı hareketliliğinin kuru yemiş fiyatlarında hasat dönemi olan Eylül ayına göre yüzde 10 ile 40 arasında değişen oranlarda fiyat artışlarına neden olduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.