Zamanın Ruhu ve Dinsellik

Zamanın Ruhu ve Dinsellik
İlmi ve Fikri Araştırmalar Topluluğu tarafından düzenlenen Dr. Necdet Subaşı'nun konuşmacı olarak katıldığı ...

İlmi ve Fikri Araştırmalar Topluluğu tarafından düzenlenen Dr. Necdet Subaşı'nun konuşmacı olarak katıldığı “Zamanın Ruhu ve Dinsellik” konulu konferans OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı.


Açılış konuşmasını yapan İlmi ve Fikri Araştırmalar Topluluğu başkanı Yusuf Ziya Mermertaş, “Üniversite gençliği olarak tarihi bir sorumluluk altındayız. Anadolu sanat, fikir ve ilim açısından hizmet bekliyor. Bu amaç uğranda yola çıktık. Çok çalışmalı, üretmeli ve yol açmalıyız. Topluluğumuzun ilk etkinliği olan “Zamanın Ruhu ve Dinsellik” adlı konferansımıza hoş geldiniz.” dedi.

Dr. Necdet Subaşı konuşmasında şunları kaydetti: “Bu öyle bir kavram ki herkes bu kavramı konuşuyor. Zamanın bir ruhu var ve zamanı gelince bu ruha teslim olmak zorundayız. Bu kavram Türk İslam'ının yaratmış olduğu bir kavram değil maalesef. Zamanın ruhu ezelden beri değişmeyen, sürekli var olan bir şey mi? Yoksa bazı güçlü insanların paylaştıkları bir bilgi mi? Ne oluyor da on yıl önce konuşamadığımız konuları bugün konuşabilir hale geliyoruz? Zamanın ruhu kavramı bir yönden sosyolojinin bir alanı fakat bir yandan da teolojinin bir alanı. Zamanın ruhu kavramı Hegel'den beri gelen felsefenin de bir kavramı oldu. Kimin hangi otoritenin oluşturduğu belli olmayan muğlak bir yapı. Dünyanın tüm dönemlerinde olduğu gibi bizi de içine aldı. Zamanın ruhunu çok iyi değerlendirmek, analiz etmek gerekir. Biz bunun neresinde duracağız iyi tartışmak gerekir. Bu kavrama yabancı olmayan kavramlar var. Örneğin; bizim hangi dünyaya ait olduğumuzu gösteren paradigma kavramı .Paradigmalar bize otorite, zihniyet kavramlarını anlatan bir kavram."

ZAMANIN RUHUNA TESLİM OLUYORUZ
"Çocuğunuzun farklı bir ortama girdiğini düşünürsek orada belli bir paradigmanın içine girer. Zamanın ruhu dediğimiz şey o kalıcı paradigmalardan kurtulmamızı sağlayan enerjik havadır. Bir diğer sevdiğim kavramsa 'zihniyet' kavramıdır. Zihniyet yapıları önemlidir. Paradigmalar ne kadar değişirse değişsin zihniyet değişmez. Zihniyet kök hafızasına kazınmıştır. Zamanın ruhu bu kadar kökleşmiş bir hikâyeyi alıyor, atıyor ve vazgeç bu hikâyeden diyor. Zamanın ruhu bir anlamda beynimizin yeniden programlanması gibi yorumlanabilir.Çağın ruhuna teslim olursak Müslüman zihinleri reformcu bir düzeye nakletmemiz gerekir. İslam'ın son 200 yıldır serüvenini izlediğimiz de İslam'ın seçkin insanları zamanın ruhuna teslim oldu. Fakat zamanın ruhuna teslimiyet olunca o insanlar toplum dışında kaldı. Son olarak Müslüman modernleşmesi diye bir kavram kullanıyoruz artık. Kendi halimizde bilinçsizce modernleşiyoruz. Zamanın ruhuna kötü bir şekilde teslim oluyoruz.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın'ın, öğretim üyelerinin, davetlilerin ve çok sayıda öğrencinin katıldığı konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın, Dr. Necdet Subaşı'na teşekkür ederek günün anısına plaket takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.