Zehirlenen çocuğu kesinlikle kusturmayın

Zehirlenen çocuğu kesinlikle kusturmayın
Zehirlenen çocuğu, hangi maddeyi içtiğini tespit etmeden kesinlikle kusturmayın Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, zehirlenmelerde çocuğun hangi maddeyi içtiğ

Prof. Dr. Küçüködük, yaptığı açıklamada, çocukluk çağındaki zehirlenmelerin zehirlenmelerin genellikle kozmetikler, kişisel bakım ürünleri, temizlik malzemeleri, ilaçlar, bitkiler ve gıdalardan oluştuğunu bildirdi. Prof. Dr. Küçüködük, zehirlenmelerin çocuk ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada geldiğini kaydetti.

Çocukluk çağı kazalarından korunmada ve zehirlenmelerin önlenmesinde üç önemli kural olduğunu belirten Prof. Dr. Küçüködük, bunları koruma, eğitim ve yasalar olarak sıraladı. Ev kazalarının ve zehirlenmelerin önlenmesi için çocuğun bunlara karşı korunması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Küçüködük, çocukların zehirlenmelerine yol açacak malzemelerin çocukların fiziksel durumlarına göre ulaşamayacakları yerlere konulması, orijinal ambalajlarının değiştirilmemesi ve kesinlikle gıdalarla aynı yerde saklanmaması gerektiğini belirtti.

Ortalıkta bırakılan ilaçların içilmesi nedeniyle çocuklarda zehirlenme vakalarına sıkça rastlanıldığını da hatırlatan Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, çocukların büyüklerini taklit etmekten hoşlandıklarını söyledi. Çocukların yanında ilaç içmekten kaçınılması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Küçüködük, "Çünkü çocuklar büyüklerini taklit etmekten hoşlanırlar. İlaçları çocuklardan uzak tutmanın yanı sıra çocuklara ilaçların şeker olmadığı anlatılmalıdır" dedi.

İlaçların etiketlerinin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Küçüködük, çocuklara ilaç verirken mutlaka tarihine bakılması gerektiği uyarısında bulundu. Zehirlenmelerin çeşitli nedenlerle olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Küçüködük, alınan maddeye bağlı olarak farklılık göstermekle birlikte genel olarak zehirlenme belirtilerinin, kusma, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, soluk beniz, bilinç kaybı olduğunu söyledi.

Öncelikle çocuğun etrafında ne tür bir madde olduğuna bakılması ve çocuğun ne içtiğinin anlaşılmaya çalışılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Küçüködük, şu bilgileri verdi: "Bazı kimyasal maddeler kusturma sırasında boğazda yeniden geçtiği için boğazda yanma ve tahriş oluşturur. Ayrıca akciğere kaçma riski vardır. Bu nedenle zehirlenmelerde çocuğun hangi maddeyi içtiği tespit edilmeden çocuk kesinlikle kusturulmamalıdır."

Önceden zehirlenmelerde ilk tavsiye edilen şeyin "çocuğu kusturun" olduğunu belirten Prof. Dr. Küçüködük, kusturmanın oluşturacağı risk nedeniyle önemini kaybettiğini, bunun için mutlaka doktorla irtibata geçilmesi, doktora bilgi verilmeden çocuğun kusturulmaması gerektiğini kaydetti.
Prof. Dr. Küçüködük, "114" Ulusal Zehir Merkezi'nin telefonunun herkes tarafından bilinmesi gerektiğini, bu numaraya Türkiye'nin her yerinden ulaşılabildiğini söyledi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.