Zehirlenmelere dikkat!
TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, bilgisizlik ve ihmal yüzünden her yıl yüzlerce insanın soba, şofben ve kombilerden dolayı karbonmonoksit zehirlenmelerine maruz kaldığını söyledi. Gürkan, kömürlü soba kullanımında, sobaların temizlik ve bakımında, sobanın montaj ve kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin bilgi verdi.
SOBAYI TAM DOLDURMAYIN
Sobanın tutuşturulma evresinde yakıtın üstten yanmasının sağlanması gerektiğinin altını çizen MMO Şube Başkanı Gürkan, "Yakıt üstten yakıldığı takdirde, soba içerisinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk eder. Soba kesinlikle aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar" diye konuştu. Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kâğıt ya da karton ve bunların üzerine de kolay yanan çıra veya odun konulması gerektiğini vurgulayan Gürkan, "Tutuşması güç yakıtların sönmekte olan sobaya asla konulmaması gerekmektedir. Yatmadan önce kesinlikle sobaya odun konulmamalıdır. Soba yakıtla beslenirken, yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulması sobadaki yakıtın sürekli olarak üstten yanmasını sağlar. Sobalı odada kesinlikle yatılmamalıdır. Zorunlu hallerde yatılacaksa eğer sobanın söndüğünden emin olunmalıdır. Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmamalıdır. Soba zehirlenmelerinin büyük bir çoğunluğu bu havalarda yakılan sobalardan kaynaklanmaktadır" dedi.
SÜREKLİ HAVALANDIRILMALIDIR
Gürkan son olarak, sobaların temizlik ve bakımı konusunda ise şunları kaydetti: "Sobaların düzenlik olarak temizlenmesi ve bakımı bir yandan yakıtın daha verimli yanmasına öte yandan da, çevreye zarar veren emisyonların azalmasına neden olur. Bundan dolayı sobaların temizlik ve bakımına özen gösterilmelidir. Sobalar kapasitesine uyan yeterli hacimde bir yere konulmalıdır. Soba sıcaktan etkilenmeyen yanmaz bir levha ya da tercihen mermer üzerine yerleştirilmelidir. Sobanın ısısından iyi yararlanabilmek için duvara çok yakın olmamalıdır. Soba ile duvar arasındaki açıklık en az 50 cm olmalıdır. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalıdır. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Soba kesinlikle yatak odaları ve banyoya konulmamalıdır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.