112 PERSONELİNE, SİMÜLASYONDA HASTA EĞİTİMİ

112 PERSONELİNE, SİMÜLASYONDA HASTA EĞİTİMİ
SAMSUN'da 112 Ambulans Servisi Başhekimliği tarafından 112'de ve hastanelerin acil servislerinde görevli sağlık personeli için düzenlenen eğitim programlarında insan tepkileri veren simülasyon maket kullanılıyor.

Simülasyon maket yapılan suni teneffüs ve kalp masajına tepki veriyor, bağlı olduğu ekranda nabız değeri görülebiliyor, solunum sesi duyuluyor.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağılı 112 Ambulans Servisi Başhekimliği'nde 112 personeli ile hastanelerin acil servislerinde görev yapan personellere verilen hizmet içi eğitimlerde simülasyon maket kullanılıyor. İlk yardım eğitimi, temel yaşam eğitimi, erişkin ve çocuk ileri yaşam desteği eğitimi gibi gerçekleştirilen eğitim programlarında pratik kısmında canlı bir insanının tepkilerini veren simülasyon maketten yararlanılıyor. Bir bilgisayar ve ekrana bağlı olan simülasyon maket içinde bulunan programlar kapsamında olası hasta hikayelerine göre tepki veriyor. Hazırlanan senaryoya bağlı olarak simülasyon maketinin ekranında hastanın kalp, solunum, tansiyon değerleri bulunuyor. Sağlık personeli gerçek hastaymış gibi simülasyon makete müdahale ediyor. 112 çalışanının müdanelisine bağlı olarak simülasyon maketin değerleri değişiyor. Müdahale sırasında simülasyon maketinin solunum sesini de duyabiliyor. Samsun 112 Acil Servis Başhekimliği bünyesinde 12 adet simülasyon maket yaklaşık bir yıldır eğitim çalışmalarında kullanılıyor.

Samsun 112 Acil Servis Hizmetlerinden Sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Hatice Öz, eğitim çalışmalarına Samsun'un yanı sıra Ordu, Sinop ve Amasya'daki sağlık personellerinin de katıldığını belirterek “2013 yılında 950, 2014 yılının ilk 3 ayında ise 200 sağlık personelimize eğitim verildi ve sertifikalarını aldı. Biz acil ve canlı vakayla çalışıyoruz. Gerçek hastaya yaklaşımı birebir öğretmeye çalışıyoruz. Acilde en çok görülen vakalara yönelik maketler programlandı. Her hangi bir vaka ile karşılaştıklarında nasıl tepki vereceklerini, ne yaparlarsa nasıl bir tepki alacaklarını ve nasıl sonuçlanacağını maket üzerinde görüyorlar. Yapılan müdahalenin etkisini hemen maket gösteriyor. Uygulamada yanlış varsa nasıl sonuç alınacağını da makette görebiliyoruz. Canlı nasıl bir tepki verecekse benzer tepkiyi simülasyon maketi veriyor” dedi.

Eğitim çalışmalarının Koordinatörü Elif Sağdık Soyak da teorik eğitim yanı sıra pratik eğitimde uygulamalı olarak çalışma yaptıklarını belirterek “Bilgisayarımıza yüklü hasta senaryoları ile eğitim verdiğimiz sağlık personelimizden hastaya müdahale etmesini istiyoruz. Hastaya müdahale ediliyor ve biz hastanın nasıl bir tepki verdiğini görebiliyoruz. Yetişkin, çocuk ve bebek hasta formunda maketlerimiz var. Bu maketler yardımıyla sağlık personelimizin beceri ve tecrübesini artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.