Anadolu'da mutlu son

Anadolu'da mutlu son
Samsun'da 27 yaşındaki Huriye Köse, her türlü riski göze alarak bebeği büyüklüğündeki miyomla birlikte doğum yaptı.

8. gebelik haftasında Büyük Anadolu Hastanesi Meydan Şubesi'ne gebelik kontrolü için gelen Huriye Köse yapılan ultrason sırasında 8 haftalık gebe olduğunu ve aynı zamanda 10x11 mm boyutunda bir miyomunun olduğunu öğrendi.

RİSKLİ GEBELİK

Gebeliğinin riskli olduğunu öğrenen ve hormonel değişikliğe bağlı olarak miyomun daha da büyüyeceğini bilen Köse, ilk gebeliği olduğu için her türlü riski göze aldı. Büyük Anadolu Hastanesi Meydan Şubesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zehra Yılmaz'ın başarılı ve titiz gebelik takibi sonunda erkek bir bebek doğuran Huriye Köse duygularını şöyle dile getirdi: "Bu benim ilk gebeliğimdi. İnançlı bir insan olarak her şeyin Allah' tan geldiği bilinciyle eğer bebeğimin alacak bir nefesi varsa ona kimsenin engel olamayacağı inancıyla önce Allah'a sonra doktorum Zehra Hanım'a güvenerek gebeliğimi devam ettirdim. 9 ay boyunca Büyük Anadolu Hastanesi çalışanları ve doktorum Zehra hanım özenle gebeliğimi takip ettiler. Allah onlardan razı olsun, sonunda nur topu gibi oğlumu kucağıma aldım” dedi.

DOKTORU SÜREKLİ KONTROL ETTİ
9 ay boyunca Köse'yi kontrol altına alan Op. Dr. Zehra Yılmaz ise bu riskli süreci şöyle anlatt: "Huriye hanım hastanemize normal gebelik kontrolüne gelmişti. Yapılan USG taramasında gebeliğin 8 haftalık olduğunu ve 10x11mm boyutunda bir miyomun olduğunu tespit ettik. Bu tür gebeliklerde miyomlar hormonel değişikliklere bağlı olarak bebekle birlikte büyüdüğünü ve risk teşkil ettiğini Huriye hanıma anlattım. Ancak Huriye hanımın isteğiyle birlikte gebeliği takip etme kararı aldık. İlk zamanlarda embriyonun tutunamamasına bağlı düşük tehlikesi, ilerleyen gebelik haftalarında kasılmalara bağlı erken doğum tehdidi ve bebeğin beslenmesinin bozulmasına bağlı gelişme geriliği ile zorlu süreç başlamış oldu. 24. gebelik haftasına geldiğimizde hastamızda doğum kasılmaları başladı. USG takibinde miyom çapının da 130x140 mm ye ulaştığını tespit ettik. Erken doğumu geciktirici ilaçlar, istirahat ve hastamızın engin sabrı ile 38. gebelik haftasına geldiğimizde sectio (sezeryan) ile bebeği doğurtup yine aynı ameliyatla miyomun alınmasına karar verdik. Miyomun son boyutu 130x145 mm'ye ulaşmıştı. Hastamızın bu ameliyat esnasında kanama riski ve uterusun (rahim) alınma durumu yine olasılıklar dahilindeydi. Ancak başarılı bir operasyon ile tahmin edilen risklerin hiç birisi gerçekleşmeden bebeğin doğmasını ve miyomun alınmasını gerçekleştirdik”