Bakan'ı Irak'a ABD indirtmedi
Kuzey Irak'ta petrol ve doğal gaz sektörüne yatırım yapmayı amaçlayan Türkiye ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki anlaşma son aşamasına geldi. Ancak Irak yönetimi ve ABD bu anlaşmaya karşı ve Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın uçağının geri döndürülmesinin nedeni de bu.
Financial Times'ın haberine göre birçok uzman, Kuzey Irak'ın anlaşma ile birlikte ekonomik ve siyasi bağımsızlığa erişiminin kolaylaşacağını belirtiyor. Ancak ABD Irak hükümetinin onayı olmadan petrol ihracatına karşı çıkıyor. ABD'li diplomatlara göre böyle bir anlaşma Irak'ın bölünmesini hızlandırabilir.
Eğer anlaşma sağlanırsa yeni bir enerji koridoru yaratılacak ve 10 yıl içinde bu bölgeden Türkiye'ye günde 3 milyon varil petrol ve yılda 10 milyar metreküp doğal gaz gönderilecek. Bu da bölgeyi büyük oranda dönüştürebilir.
Taner Yıldız'ın uçağının geri döndürülme sebebi
ABD'li Washington Post gazetesine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın 4 Aralık tarihinde petrol ve gaz konferansına katılmak üzere Erbil'e giderken uçağının geri döndürülmesi de bu konu ile bağlantılı. Gazetede çıkan habere göre ABD'nin Irak'ın bütünlüğünü tehlikeye atacak olası bir anlaşmadan çekinmesi nedeniyle Yıldız'ın uçağı yön değiştirerek Erbil yerine Kayseri'ye indi. Yıldız, Erbil'e bir de petrol anlaşması yapmak amacıyla gidiyordu.
Bakan Yıldız ve resmi heyeti taşıyan GAP uçağı, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda pist başına geldiğinde Irak'ın başkentinden uçuş iznine iptal haberi gelmişti. Bunun üzerine bir değerlendirme yapan Türk heyeti, uçuşu iptal etmek yerine davet gelirse Bağdat üzerinden Erbil'e geçme planı yapmış ancak, Bağdat'tan beklenen haber gecikince uçak İstanbul'dan hereket etmişti. Yolda yapılan değerlendirmeler sonucunda ise Erbil ve Bağdat'a gitmenin mümkün olmadığı anlaşılarak uçak Kayseri'ye iniş yapmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.