'Bana bir masal anlat baba'

'Bana bir masal anlat baba'
Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen “Çarşamba Konuşmaları” etkinliklerinin 4'üncüsü Lacivert Salon'da yapıldı.

Etkinlikte “Bana Bir Masal Anlat Baba” başlığından yola çıkılarak, hikâye kelimesinin ve sözlü edebiyat ürünlerinin geçmişten günümüze kaybettiği anlamlar üzerinde duruldu


Hikâye, ninni ve masalların değer yitimiyle ilgili sohbet ve tartışmalar Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tökel'in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Hikâyenin geniş anlamda ele alınmasını vurgulayan Prof. Dr. Şaban Sağlık; “İnsanın öyküsü, Hz. Adem'in Cennet'ten kovulmasıyla başlar. Öykünün olması için huzursuzluğun, sıkıntının olması gerekir, mutluluğun hikâyesi olmaz.” dedi. Doğu ve batı hikâyeleri arasındaki farkları, bireyi ve cemaati önemseyen iki ayrı toplumsal yapının doğal sonucu olarak gören Şaban Sağlık, hikâyelerin günlük hayattaki yansımalarına dikkat çekti.
Bazı kelimelerin, metinlerin toplum tarafından örselendiğini düşünen Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tökel, “Bir şeyin tanımı, neredeyse onun yok edilmesi anlamına geliyor. Bir şeyin kendisi olmadan aslı olan şey nedir? Asıl soru budur.” dedi. Masallarla milletlerin karakteri arasında bağ bulunduğunu vurgulayan Dursun Ali Tökel, konuşmasında bazı hikâyelerin çözümlemelerini de yaptı. Tökel, ninnileri, 'annelerimizin anlatamadıklarını anlatan metinler' olarak tanımladığı konuşmasında, edebi metinlere tanımları dışında bakılmasını önerdi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.