BÖBREK TAŞI NEDİR VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

BÖBREK TAŞI NEDİR VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Op.Dr. Şakir Aydoğan, "Böbrek taşı ağrıları kabusunuz olmasın. Günümüzde endoskopik olarak hastayı herhangi bir cerrahi işlem yapmadan, kapalı yöntem ile tedavi yapılabilmektedir" dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Op.Dr. Şakir Aydoğan, böbrek taşı tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.

BÖBREK TAŞI NASIL OLUŞUR

Op.Dr.Şakir Aydoğan, "İdrar yolu taşları böbreğin ve böbrek ve mesane arasındaki üreter denilen kanalın yada mesanenin içerisinde oluşmaktadır. Böbrek taşlarının tedavisi günümüzde endoskopik olarak hastayı herhangi bir cerrahi işlem yapmadan, kapalı yöntem ile alınabilmektedir. Taşların en çok sıkıştığı böbrek ile idrar kanalı arasında kalan üreter denilen bölgedeki taşların tedavisi  tedavisi  üreteroskopi denilen hassas ince bir alet ile idrar yolundan girerek, mesaneye geçip üreter denilen 30 cmlik kanalın içerisindeki herhangi bir yerdeki taşı  üreteroskopi aleti ile görerek, bu aletin içinden geçen ince lazer sistemi ile parçalayıp temizlemekteyiz.

BÖBREK TAŞINA KAMERALI SİSTEM

Bu yöntem hastanın ameliyatı çok daha rahat geçirmesine sebep oluyor, hastanede 1 gün yatış süresi olmaktadır. Bu yöntem diğer açık yaptığımız laparoskopik yöntemlere göre daha az komplikasyon oluyor. Böbrek içi taşları için bir başka alet olan Flexible Üreteroskopi kullanmaktayız. Bu alet daha uzun olmakla beraber böbreğin odacıklarına rahatlıkla girebilen ve odacıklarda rahatlıkla dolaşabilen ucunda kamera sistemi olan bir alettir.

BOL BOL SU İÇİN

Bu alet ile yine idrar kanalından girip yukarı kadar çıkıp böbrek içerisine girerek bu aletin içinden geçen ince lazer sayesinde böbrek içindeki taşları parçalayıp temizlemekteyiz. Bu yöntemler kanaldaki taşlar için 1,5 cm kadar olan taşlar için geçerlidir. Eğer taşlar 1,5 cm veya 2 cm üzeri ise dışarıdan sırttan böbreğin üzerini delerek ayrı aletler ile taşları görerek tedavi etmekteyiz. Taşların olmaması için hastaların yapması gereken en önemli husus bol su içmek ve hareketli olmaktır. Bazı yiyeceklerde taş oluşumunda etkili, özellikle çay, kahve, kola, kuruyemiş gibi içinde Oksalattan maddesi fazla içeren besinlerden uzak olunması gerekmektedir.

GÜNDE BİR MİKTAR LİMON

Kalsiyumlu yiyecekler çok önemli fakat sütsüz, yoğurtsuz hayat olmaz bol su içtikleri müddetçe kalsiyumlu ürünlerden beslenebilir. Fazla protein taş yapmaktadır. Ürik Asit taşları yapmakta , fazla proteinden de kaçınmakta fayda vardır. Portakal, limon gibi meyveleri fazla tüketilmesi önerilmektedir. Çünkü portakal ve limondaki sitrik asit moleküler düzeyde bağlayarak idrar yoluyla atılmasını sağlamaktadır. Bu yüzden hastanın günde 1 miktar fazla limon tüketmelerini önermekteyiz. " diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.