Boşanma Davası Sırasında Çocuğun Velayeti Kime Verilir? Boşanma Avukatı İbrahim Yıldız

Boşanma Davası Sırasında Çocuğun Velayeti Kime Verilir? Boşanma Avukatı İbrahim Yıldız
Genellikle boşanma davalarında ret oranlarının en büyük deposu davanın boşanma avukatı bulundurulmaması nedeni ile yanlış açılmış olmasıdır.

Genellikle boşanma davalarında ret oranlarının en büyük deposu davanın boşanma avukatı bulundurulmaması nedeni ile yanlış açılmış olmasıdır. Davacı tarafın isteklerini, dayandırmış olduğu hukuki sebepleri doğru ifade edememesinden meydana gelmektedir. Boşanma avukatı ile dava açtığınızda ise hata payınız olmayacak ve talepleriniz hukuki bir dil ve usulüne müsait olarak beyan edebileceksiniz. Boşanma avukatları sizi hem maddi bununla birlikte tinsel olarak garanti dibine almak için yanınızda olacaktır. Aksi halde boşanma davanızın talebinizi eksik beyan etmenizden kaynaklı olarak reddedilme ihtimali mevcuttur. sizi bu zorlu süreçten en hızlı ve doğru biçimde çıkartacaktır.

Boşanma davalarının çocuklar üstündeki tesirleri çocuktan çocuğa değişim göstermektedir. Boşanma davası sırasında geçici velayet konusu ise bu etkilerin tür ve şiddeti konusunda ehemmiyet arz etmektedir. Şayet çoğu zaman anne baba boşanma davası esnasında çocuğun üstün çıkarından ziyade “çocuklar bende kalsın” mantığı ile dava dilekçesinde desteksiz birçok zaman abartılmış ifadeler kullanmaktadırlar. Oysa boşanma davası genel itibari ile bir harp değil süreçtir. Dolayısıyla velayet konusu evlatların boşanma davası sırasında korunmaya değil aksine daha aleni olmalarına gereksinim vardır.

Anne ve babaların çocuklarının duygusal ve ruhsal ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çocuklarıyla daha aleni bir yazışma, destek ve birlik sağlamaları, bu etkileri azaltmada önemli bir rol oynar. Boşanma periyodunun en azından çocuklar için iyi yönetilmesi, evlatların daha sağlıklı ve sevinçli bir halde büyümelerine katkıda bulunabilir ve boşanma davası sırasında geçici velayet konusunda çocuğu daha da rahatlatabilir.

Mahkeme tarafınca da ilk önce çocuğun üstün yararı göz önünde bulundurulacaktır. Mahkeme tarafından çocuğun yaşı, ruhsal durumu, maddi durumu ve hangi anne babaya daha yokun olduğu benzer biçimde durumlar beraber değerlendirilerek bir karar verilerek boşanma davası esnasında geçici velayet mevzusunda bir karar verilecektir. Burada çocuğun yaşı hususu ek olarak incelenmelidir, eğer çocuğun yaşı durumuna göre çocuk pedagog tarafınca dinlenerek fikri sorulacaktır. Ancak çocuğun oldukça küçük olması halinde (0-6 yaş) çocuk dinlenmeksizin bir karar verilecektir. Şimdi bu durumları teker teker inceleyelim.

Boşanma Davası Sırasında Çocuğun Yanında Kalmasını İsteyen Eş Ne Yapmalıdır?

Her şeyden önce boşanma davası esnasında çocuğun yanında kalmasını isteyen eş, boşanma avukatı ile iletişime geçerek boşanma davasını yürütmelidir. Şayet boşanma davası döneminin en başından itibaren, dilekçeler ve deliller boşanma davası esnasında geçici velayetin alınması için hazırlanmalı ve sunulmalıdır.

Ancak bilinmelidir ki boşanma davası devam ettiği sürece boşanma davası esnasında geçici velayet üstüne olamayan eş her vakit geçici velayeti yazılı ve sözlü olarak talep edebilmektedir. Elbette talebin kabulü için yeni beyanlar sunulması ve bunların ispatı gerekmektedir.

Boşanma Davası Sırasında Çocuk Hangi Eşin Yanında Kalır?

Mahkeme eşlerin çalışma durumunu da göz önüne alacaktır. Şayet müşterek çocuğun velayeti oldukça yoğun çalışan bir anneye değil çocuk ile daha çok ilgilenebilecek huzurlu emek harcama saatleri olan babaya verilebilmektedir. Boşanma davası sırasında geçici velayet mevzusunda bir diğer hususta eşlerin yaşam tarzıdır. Çocuğun olumsuz etkilenebileceği varsayılarak stresli bir yaşamı olan veya kötü alışkanlıkları olan eş değil diğer eş mahkemenin tercihi olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.