CE Belgesini Nasıl Anlamalıyız?
CE belgesini nasıl anlamamız gerektiğini bu yazımızda ele almaya çalıştık. Tüketicilerin AB tarafından önceden belirlenmiş direktiflere uygunluğu neticesinde emniyetli olarak sınıflandırılan ürünleri tespit etmesini kolaylaştırmakta olan bir belgedir.
Bu işareti taşımayan ürünler Avrupa Birliği ülkelerinde rahatça dolaşamazlar. Gümrükte zorluklarla karşılaşmaları muhtemeldir. Sİzde CE işareti alması zorunlu ürün gruplarınız varsa ve ihracat yapıyorsanız mutlaka CE belgenizi hemen almaya bakın.
Burada amacın tüketicilere yüksek kaliteli ürünler sunulmasını sağlamak için, ambalaj, etiket ve emniyetle ilgili standartlara uygunluğunu göstermek ifadesiyle bu belgeyi nasıl anlamamız gerektiğine dair bir ipucu daha elde etmiş oluyoruz.
CE Nedir? CE Belgesi ve İşareti Nasıl Alınır?
Avrupa da serbest dolaşımda bulunan birçok üründe CE harflerini görebilirsiniz. Avrupa Ekonomik Alanının herhangi bir yerinde serbestçe ticaretinin yapılabileceğini belirtir.
CE dokümanları sıklıkla ISO 9001 dokümanlarını yerinde görmek ve üçüncü taraf denetiminde test etmek ister. Test, direktif ve standard ISO 9001 kalite yönetim sistemi dokümanlarınız varsa (detaylar için bakınız) Ce dokümantasyonu zor olmayacaktır.
Avrupa’ya uygunluk anlamına gelen bu işaret ülkelerde satılan ürünlerin minimum güvenlik, sağlık ve çevre koruma gereklerine göre denetlendiğini değerlendirildiğini gösterir. Uygun olup olmadığı ise bazı dokümantasyonlarda belirtilen yasal mevzuat şartlarına göre belirlenmektedir.
Tüm şirket yaklaşımının bu ve bunun gibi belgeler üzerine olmayıp daha çok süreçlere ve işlere odaklanılması daha isabetli olmaktadır. Şirketlerin geleceği açısından, asansör, makine ve basınçlı kaplar gibi çok sayıda ürün bu belgeyi almaya mecburdur.
O denli önemlidir ki neredeyse yasal zorunluluk denecek seviyede sorumluluk gerektirir. Bunları öncesinde iyi kavramak faydalıdır.
CE kalite Belgesi nasıl alınır?
CE belgesini aşağıdaki beş adımla alsanız bile şunu asla unutmalı ve bu sorumluluğu kabul ettiğinizi bilmelisiniz. 10 yıl boyunca bu ürünlerden direktiflere aykırı ortaya çıkabilecek herhangi bir olumsuz durumun sonucunda tüm sorumluluk o günkü şartlarda şirketiniz artık CE işaretli ürünler üretmiyor bile olsa ceza size kesilecektir.
İşte CE belgesininin uygunluk beyanının bir diğer anlamamız gereken yanıtları merak edenler için bu websitesinde anlatılmaktadır.
Ürettiğiniz ürünler için uygunluk beyanı almak üzer ilgili Ce direktiflerini inceleyin. Bunu sizin yerinize belgelendirme firmanız yapacaktır. Üçüncü taraf değerlendirmesinin ne olduğunu anlamanız gereklidir. Ürününüzün uygunluğunu değerlendirmesi için, uygunluk değerlendirme kuruluşlarından destek hizmeti alın. Teknik dosyanın hazırlanması aşamasından hazırlık, uygulama ve saklanması gibi dokümantasyon kriterlerini karşıladığınızdan emin olun.
Uyumluluk bildirimi ve CE işaretinin eklenmesi. CE Belgesi neye alınır? CE işareti, ürünlerin insan can ve mal güvenliği, bitki ve hayvan varlığı ile çevreye zarar vermeyeceğini gösterir.
CE belgesi almak ne işinize Yyarar? Avrupa Birliği içerisinde bulunan ülkelerden ticaret yaparak para kazanacağınız zaman çok işe yaradığı anlaşılan bir işarettir. Eğer ürünlerinizde sağlam ve uygun hazırlanmış bir Ce işareti bulunmuyor ise oldukça zorlanacağınız kesindir diyebiliriz.
İşin o raddeye gelmeden çözülmesi ve Avrupa Ülkeleriyle rahat ve sorunsuz bir ticaret için işin öncesinde (malınız gümrükte beklemeye alınmadan) siz siz olun ce işaretini vaktinde temin edin. 3 kuruş için 5 kuruşluk masrafa girmeyin.
CE Belgesi Ne Kadara Mal Olur?
CE Belgesi alma işlemi ortalama 4,000 TL ve üzerinde bir maliyete sahip olsa da aslında bu ürünün detayına ve yapılması gereken güvenlik testlerine, sürelerine bağlı olarak değişir.
Sizin ürünü meydana getiren tüm parçaların Ce direktiflerine uygunluğunu sorgulanacaktır. Doğal olarak riski ürünlerde maliyet artacaktır.
Burada esas olan şudur. CE işareti alıyorsanız bu ihracat ile meşgul olduğunuzu gösterir. Bu türden sertifika işlemlerinin maliyetli olduğu bir gerçektir. Ancak bunlar ihracat getiri ve karınız üzerinde olumlu etki yapacak ve toplam fiyat maliyetlerini düşürerek sizi kazançlı yapacaksa bu durumda bu ücretleri (ortlama 4000 ₺) ödemekten kaçınmamanız gerekir.
CE Belgesi'ni Kimler Alabilir?
Temel olarak ce belgesi alması zorunlu diyebileceğimiz bazı ürün gruplarına bakacak olursan kimlerin bu işareti alma zorunluluğu olduğunu da görebilirsiniz demektir.
(1) Alçak gerilim cihazları üreten firmalar.
(2) Basit basınçlı kaplar üreten firmalar.
(3) Gaz yakan aletler üreten firmalar.
(4) Sıcak su kazanları üreten firmalar.
(5) Elektromanyetik özellikte mallar üreten firmalar.
(6) Makina üreten firmalar.
(7) Sivil kullanım için patlayıcı üreten firmalar.
CE Belgesi, ürünün AB Yönetmeliklerine uygunluğunu belirtir, CE Belgesi, kesinlikle bir kalite markası ve garanti belgesi değildir, CE İşaretli ürün AB ülkelerinde, normlarla ilgili yasal gerekçeler ortaya konarak geri çevrilmesi mümkün değildir, CE İşareti, Yeni yaklaşım direktiflerine uygunluğun bir göstergesidir.
Yetkili belgelendirme kuruluşlar CE Belgesi veya CE Sertifikası düzenlememektedir. Bu konuda tek sorumluluk üretici firmaya aittir. Burada bu ifadeye dikkat etmek önemlidir. Alında siz ürettiğiniz ürünler için kefil olup, uygundur diye beyan ediyorsunuz.
Sadece ilgili direktifler çerçevesinde sürece onaylanmış kuruluş dahil olacaksa, bu kuruluş ürün testlerini yapmakta ve onay vermektedir.
CE etiketi bulunmayan ürünlerin Avrupa Birliği ülkelerinde piyasaya sunulması mümkün değildir yaklaşımı pek doğru değil. SIkıntı çıkarırlar demek daha doğrudur. Bugün cep telefonlarının SAR değerleri bir CE yaklaşımlarına sahiptir.
AB Yaklaşım Kararnameleri ürün üzerindeki CE logosu, ürünlerin Avrupa Birliği'ne uygunluğunu belgelendirmiş olduğunun kanıtıdır.
Bunu öncesinde bin kere düşünüp bir kere alınması gereken belgeler sınıfına dahil edebilirsiniz. Yani mutlaka almanız zorunlu tamam ama neden aldığınızı size ne kazandıracağının da farkında olmanız iyi olacaktır işlerinizin kolaylık ve geleceği hakkında.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.