Cüceloğlu'ndan eğitim semineri
Çocuğun gelişiminde rol oynayan beş temel özgürlükten söz eden Doğan Cüceloğlu bunları; "Şimdi ve burada olanı duyma ve görme (Algılama) özgürlüğü", "Kendi düşündüğün olduğu gibi ifade edebilme özgürlüğü, Kendi duygularını olduğu gibi ifade edebilme özgürlüğü, Kendi arzularına göre bir şeyi isteme ya da reddetme özgürlüğü, Olmak istediği yönde gelişerek kendi özünü gerçekleştirme özgürlüğü şeklinde sıraladı.
CÜCELOĞLU "HAYATTA BAŞARISIZLIK DİYE BİR ŞEY YOKTUR"
Cüceloğlu, "İnsan gelişirken iki ortam oluşuyor. Bu ortamlardan biri köklere, biri araca yöneliyor. Bunlara 'geliştiren' ve 'kalıplayan' ortamlar diyoruz. Geliştiren ortam nedir? Geliştiren ortamda; Anlamlı, coşkulu ve güçlü bir yaşam amaçtır. Kalıplayan ortam ise yaşam, mevki, mal, mülk edinmek için bir araçtır. Benim içinde yaşadığım ortamda (Türkiye'de) 'ürünler' önemli. Gayret değil netice önemli. 'Hatice'ye değil neticeye bak!' diyoruz. İnsanlar benim çevremde gayretleriyle değil, sonuçlarla değerlendiriliyorlar. Oysa önemli olan zaferin kendisi değil, o zafer için uğraşabilmektir. Yaptığın işi zevki için yapmak çok önemlidir" şeklinde konuştu. Çocuğun özgüven gelişiminde kendisine olanak sağlanması gerektiğini söyleyen Cüceloğlu, "Hayatta başarısızlık diye bir şey yoktur, öğrenme fırsatı vardır" dedi.
BEBEKLİK SONRASINDAKİ İLK 7 YIL KÖKLERİN ATILDIĞI YILLARDIR
Soru cevap şeklinde gerçekleşen söyleşide Cüceloğlu, iletişim ve eğitim konularına çarpıcı örneklerle yaklaştı. Konuşmasına bir ağacı örnek göstererek başlayan Doğan Cüceloğlu, "Ağacın köklerini önemsemeyen çiftçi başarılı olamaz. Ağacın kökleri onun yaşam kaynağıdır. 'Akıl odur ki, görünmeyeni görür, söylenmeyeni duyar' derler. Bebeklik ve sonrasında ilk 7 yıl, bu yıllar köklerin atıldığı yıllardır. Köklere önem veren toplum akıllıdır. Bir toplum çocuklarının ilk yedi yılına önem veriyorsa o toplum akıllı toplumdur" diye konuştu.
Minel KARAKUL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.