Eğitimde kafalar karıştı!

Eğitimde kafalar karıştı!
Eğitimdeki yeni düzenlemelerle lise ve üniversitelerin kalitede eşitleneceği, lise mezuniyetine olgunluk sınavı şartı getirileceği, özel okulların teşvik edileceği ve üniversite sınavının randevuyla yapılacağı öne sürüldü.

4+4+4 MODELİYLE GERÇEKLEŞECEK

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Seul yolunda "Dershaneler kapanacak" sözleriyle duyurduğu yeni sistem zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4+4+4 modeliyle gerçekleşecek. Eğitimde verilecek 6 radikal kararla dershaneye ve sınava ihtiyaç ortadan kalkacak. Yeni modelde dershaneler yasaklanmayacak ancak öğrencileri seçen ve eleyen sistem ortadan kalkacağı için dershaneye ihtiyaç da kalmayacak,dershaneciliği bitirecek 6 kriter şöyle,

6 AŞAMALI EĞİTİM

4+4+4 yeni eğitim modelinde öğrenciler Anadolu ya da Fen lisesine hazırlanmak zorunda kalmayacak. Çünkü tüm liselerde isteyen öğrenciler için Fen, Sosyal Bilimler, Matematik, Spor ve Müzik gibi ağırlıklı eğitim için paket dersler bulunacak.

Liseye başlamak için SBS yerine lise bittiğinde öğrencilere Olgunluk Sınavı gelecek. Ancak bu sınavda öğrencilerin lise öğrenimleri boyunca aldıkları eğitime ilişkin sorular sorulacak. Bu şekilde, bir sınav da kitlesel olarak öğrencileri özel ders ya da dershaneye yönetmeyecek. Ortaöğretim Başarı puanı ve Olgunluk Sınavı puanlarıyla birlikte öğrenciler üniversiteye başvurmaya hak kazanacak. Ortaöğretimde başlayan ilgi ve yeteneğe göre seçmeli dersler lisede öğrencileri mesleki ve teknik eğitime yöneltebilecek. Bu kapsamda öğrenci başına teşviklerle özellikle meslek teknik eğitimleri iş sektörünün taleplerini karşılayacak. Meslek ve Meslek Teknik eğitimden mezun olan öğrenciler, akademik bir üniversite eğitimi yerine iş hayatına başlayabilecek ve aynı zamanda sınavsız ön lisans eğitimi alabilecek.


MERDİVEN ALTI EĞİTİM ÖNE ÇIKAR

Eğitim iŞ Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara: Başbakan hayalini söylemiş. Bizim de gönlümüze hoş gelen ama bugün için doğru olmayan bir sözdür. Afakî sözleri bugünden söylemenin bir anlamı yok. Olabileceği söylemeliyiz. Bugün ve kısa sürede dershanelerin kaldırılması mümkün görünmüyor.bize göre Dersahaneler eğitim kurumu değildir Eğitim kurumun yerini alamazlar ancak dersahanelerin yerine özel okullar kurulursa bu sefer zengin fakir Çocuk ayrımcılığı olacaktır bizim isteğimiz aslında parasız bir eğitim dersahanelr kapansa bile bu sefrde özel okul açaılavak parası olan okuyacak olmayanlar ise okumayacak politkası devam edecek bunun yanı sıra Merdiven altı eğitim öne gelecek buda hoşbir davranış biçimi olmayacak diye konuştu.

BEKİR Duran

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.