Egzama Nedir?

Egzama Nedir?
Egzama; seboreik dermatit veya atopik dermatit olarak da bilinen kronik bir cilt hastalığıdır.

Egzama; seboreik dermatit veya atopik dermatit olarak da bilinen kronik bir cilt hastalığıdır. Egzama hastalığı vücudun birçok bölümünde oluşabildiği ve gözle görülür olduğu için bireylerin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Fakat deri hastalıklarından egzama; çok ciddi bir sağlık problemi değildir. En çok saç derisinde egzama ve elde egzama görülmektedir.

Egzama, deride oluşan iltihabi bir hastalık olarak görülür. Ciltte oluşan kuruluk kaşıntı yaratırken aynı zamanda cilde kabarcık görünümü verir. Pullanan bu kabarcıklar zaman içerisinde çatlayabilir ve mikroorganizma girişini kolaştıran açık bir ortam yaratır. Bu sebepten ötürü, egzama hastalığına sahip insanlar enfeksiyon riskine açıktırlar.

Egzama rahatsızlığı her yaştaki insanlarda görülebilmektedir. Genelde el, yüz, saç derisi, dirsekler, bacaklar, kalça ve diz arkaları gibi bölgelerde rastlanmaktadır. Egzama, yoğun stres, tahriş veya dolaşım sorunlarından kaynaklanıyor olabilir. Aynı zamanda alerjik bünyelerde daha çok görülmektedir.

Egzama Belirtileri Nedir?

Oldukça yaygın olarak görülen egzama rahatsızlığın belirtileri; ciltte, kaşıntı, kuruluk, pullanma, kabarcık oluşumu, kızarıklık, iltihap, saçta kepeklenme, döküntü olarak görülmektedir.

Egzama Neden Oluşur?

Egzama hastalığı genelde cildin bir uyarana karşı verdiği tepki olarak görülür. Örneğin hassas bir cilt deterjan, parfüm, sabun gibi dış etkenlerden etkilenir ve sonucunda egzama rahatsızlığı görülebilir. Aynı zamanda lastik ayakkabılar ve bazı metaller, güneşe fazla maruz kalma, herhangi bir ilaç ya da hayvanlar ile temas da  egzama hastalığına yol açabilmektedir. Egzama hastalarında bu tarz dış etkenler ile temas ettikten hemen sonra veya bir süre sonra ciltte reaksiyon görülebilir. Aynı zamanda alerji kaynaklı egzamalar, bazı besin türlerinin tüketilmesi ile de ilişkilendirilebilir. Stres ise egzama hastalarındaki en ortak sebep olarak görülmektedir.

Egzama Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Egzama hastalığı tanısı klinik muayene ile konulmaktadır. İmmünoloji alanında uzman doktorlar ile yapılan muayene sonrasında hastaya tanısı konulur. Doktorlar hastanın öyküsüne göre ve egzamanın şiddetine göre gerekirse test yaptırarak hastaya gerekli tedaviyi uygular. Egzama kremi tedavide en çok kullanılan çözümdür.

Siz de faydalanarak her alandan uzman doktorlara muayene olabilirsiniz. Detaylı bilgi ve güvenilir hizmet için adresini ziyaret edebilirsiniz. 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.