eleman.net İstihdam Verilerini Açıkladı
2023'te Türkiye'nin önde gelen dijital istihdam platformu eleman.net, mavi yaka ve ara kademe pozisyonlarda kaydettiği muazzam başarılarla dikkat çekti. Yıl boyunca 500 bin yeni özgeçmiş, 40 bin yeni üye firma ve etkileyici bir şekilde 70 milyon sayfa görüntüleme elde ederek zirvedeki konumunu sağlamlaştırdı. Markanın 18 yıldır istihdam alanındaki liderliği, 2023 performansıyla bir kez daha belirginleşti. eleman.net'in Kurucu Ortağı Özlem Demirci Duyarlar, 2023'e dair elde ettikleri başarıları paylaşırken, "Her yıl gerçekleştirdiğimiz projelerle milyonlarca çalışan adayı ve yüz binlerce firmaya ulaşıyoruz. Bu yıl da 400 bin firmaya, 15 milyon özgeçmişe, aylık 32 bin iş ilanına, 70 milyon sayfa görüntülemesine ve 420 bin kişilik istihdama ulaştık. 2024'te de aynı enerjiyle çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde ifadeler kullandı.
eleman.net, işveren markalarını ve iş arayan adayları bir araya getirerek 18 yıldır istihdamın önemli bir aktörü olarak öne çıkıyor. Her yıl gerçekleştirdiği başarılı projelerle, yüz binlerce çalışan adayının istihdamına liderlik eden firma, sadece sektörlere değil aynı zamanda Türkiye ekonomisine de önemli bir katkı sağlıyor. 2023'te elde ettiği büyük başarılarla dikkat çeken eleman.net, ülkemizde bir yılda kurulan toplam firma sayısının yüzde 28'inden fazlasına ulaşarak 40 bin yeni üye firmayı bünyesine kattı. Aynı dönemde 500 bin yeni özgeçmişle toplamda 15 milyon özgeçmiş barajını aştı ve ayda 70 milyon sayfa görüntüleme rakamına ulaştı.
GD Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Duyarlar, eleman.net'in başarısını değerlendirirken şu açıklamalarda bulundu: "Elde ettiğimiz bu büyük başarı, sadece bir başlangıçtır; önemli olan bu başarıyı sürdürmek ve daha da ileriye taşımaktır. eleman.net olarak geçen 18 yıl boyunca ülkemizin çeşitli sektörlerinden şirketleri ve iş arayanları bir araya getirerek istihdama önemli katkılar sağlıyoruz. 2023 yılında farklı yaş gruplarından milyonlarca çalışan adayına ulaşma fırsatını elde ettik. Rakamlarımıza baktığımızda, yüzde 50,58'i kadın ve yüzde 49,42'si erkek olan çalışan adaylarıyla neredeyse eşit bir dağılıma ulaşmış olmamızdan dolayı gurur duyuyoruz. 2024 yılında ise daha geniş bir kitlenin iş bulma imkanına erişmesini sağlayarak ülkemize daha fazla katkıda bulunmayı hedefliyoruz."
1 milyon 300 binden fazla bireyin yaşamına olumlu etkide bulundu.
2023 yılında eleman.net, 500 bin yeni özgeçmişle beraber toplamda 15 milyon özgeçmiş barajını aşarak dikkat çekici bir başarı elde etti. Sistemde kayıtlı olan çalışan adaylarının cinsiyet dağılımı yüzde 50,58'i kadın ve yüzde 49,42'si erkek şeklinde gerçekleşti. Adayların eğitim seviyelerine göre dağılım ise şu şekilde oldu: Yüzde 13,19'u ilköğretim, yüzde 44,51'i lise, yüzde 20,79'u ön lisans ve yüzde 21,51'i lisans ve yüksek lisans düzeyinde yer aldı.
Yaş aralıklarına göre yapılan dağılıma göre; 18 yaşından küçüklerin oranı yüzde 1,03, 18-20 yaş arası grubun oranı yüzde 14,08, 20-25 yaş arası segmentin oranı yüzde 35,05, 26-30 yaş arası grup yüzde 16,64, 31-35 yaş arasındakilerin oranı yüzde 8,95, 36-40 yaş arası kesimin oranı yüzde 7,01, 41-45 yaş arasındakilerin oranı yüzde 6,28, 46-50 yaş arasındakilerin oranı yüzde 5,09, 51 yaş ve üzerindekilerin oranı ise yüzde 5,87 olarak belirlendi.
Gökhan Duyarlar, 2023'te 420 bin kişinin istihdam edildiğini vurgulayarak şu sözleri ekledi: "eleman.net üzerinden 2023 yılı içinde toplam başvuru sayısı 6 milyon 800 bine ulaştı. Bu sayı, 20 Avrupa ülkesinin toplam nüfusundan daha fazla bir rakamı temsil ediyor. İlan ve aday başvuruları sonucunda sistemimiz aracılığıyla 420 bin kişinin istihdam edilmesine katkı sağladık."
Bu etkileşimler göz önüne alındığında, ülkedeki ortalama hane halkı büyüklüğünün 3,17 olduğunu düşünerek, 1 milyon 300 binden fazla bireye ulaştık." şeklinde ifade etti.
Gerçekleştirilen projeler, sektörlerin ilerideki potansiyelini anlamamıza ve geleceği daha net bir şekilde görmemize yardımcı olarak, önümüzdeki dönemi aydınlattı.
eleman.net, 2023'te gerçekleştirdiği projelerle sektörlerin ilerleyişine sadece ışık tutmakla kalmayıp aynı zamanda birçok bireyin kariyer yolculuğuna rehberlik etti. Bu yıl içinde, 4500'den fazla mesleğin detaylı bilgilerini içeren Meslek ve Maaş Rehberi'ni hayata geçirerek, iş arayanlara kapsamlı bir kaynak sunmanın ötesine geçti. Aynı zamanda, üniversite tercih dönemlerinde öğrencilere rehberlik etme hedefiyle tüm üniversitelerin, meslek yüksekokullarının ve bölümlerinin detaylarını içeren Üniversite ve Bölüm Rehberi'ni de okuyucularına sundu. Bu önemli adımlarla eleman.net, öğrencilerin mesleki geleceklerine değerli katkılarda bulunarak kariyer planlamalarına destek olmayı sürdürdü.
Duyarlar, geçen yıl boyunca büyük bir özveriyle çalışarak şunları ifade etti: "Son derece güçlü bir ekibimiz var ve tüm çalışma arkadaşlarımız, iş arayan adaylar ile firmalar arasında etkili bir köprü oluşturmak için büyük bir gayret içinde. Bu bağlamda, 2023 yılında mobil iş bulma merkezimizi faaliyete geçirerek, şehir merkezlerinden başlayarak OSB'lere, sanayi sitelerine kadar stratejik noktalarda hizmet vermeye başladık. Merkezimiz, özgeçmiş toplama amacıyla hizmet verdiği bölgelerde iş arayanlar ile işverenleri bir araya getirme hedefimizi daha da güçlendirdi."
Ayrıca, insan kaynakları departmanı olmayan ya da işe alım süreçlerini hızlandırmak isteyen firmalara sunduğumuz yeni işe alım danışmanlık servisi SEÇ/YERLEŞTİR'i duyuruyoruz. Bu gelişmelerin yanı sıra, üye firmalarımıza ve çalışan bireylere destek sağlamak amacıyla eleman.net yapay zeka robotu İŞİMO İK Asistanı'nı aktifleştirdik." şeklinde açıklamada bulundu. Bu hizmetlerle yetinmeyen Duyarlar, "Sektörel yeniliklere dair yazıları, güncel haberleri ve değerli konuklarıyla eleman.net'in kurumsal dergisi eMAG'i yıl içerisinde okuyucularımızla buluşturduk.
Gençlere büyük bir öncelik veren bir marka olarak, bu çerçevede geçtiğimiz yıl içinde 22 üniversite ve 12 meslek yüksekokuluyla iş birliklerini artırdık. Eğitim kurumları, şirketler ve gençleri bir araya getirme amacı güden Geleceğini Keşfet Projesi'ni başlatarak, geleceğin liderlerine destek olmaya devam etme kararlılığımızı sürdürdük. Ayrıca, yıl boyunca 64 farklı fuar ve etkinlikte aktif bir rol oynadık." şeklinde ifade etti.
İlanlar açısından en aktif sektörler tespit edildi.
eleman.net platformu üzerinden 2023 yılında en çok ilan veren sektörler arasında şu önemli sıralama dikkat çekiyor:
- Güvenlik sektörü, 43,252 ilanla zirveye yerleşirken, en fazla talep edilen pozisyon güvenlik görevlisi oldu.
- Gıda sektörü, 41,037 ilanla ikinci sıraya yükselirken, temizlik görevlisi pozisyonu en çok işe alınan pozisyon olarak belirlendi.
- Hizmet sektörü, 28,515 ilanla üçüncü sıraya konumlandı ve en çok aranan pozisyon depo elemanı oldu.
- Restorancılık sektörü, 28,389 ilanla dördüncü sıraya yerleşirken, garson pozisyonu en fazla talep gören iş pozisyonu oldu.
- Üretim sektörü, 25,937 ilanla beşinci sırada yer aldı ve en çok işe alınan pozisyon üretim elemanı oldu.
- Lojistik sektörü, 24,011 ilanla altıncı sıraya yerleşirken, muhasebeci pozisyonu dikkat çeken talepler arasında yer aldı.
- Mağazacılık sektörü, 20,535 ilanla yedinci sıraya yerleşirken, satış danışmanı pozisyonu en çok aranan pozisyon oldu.
- Otomotiv sektörü, 18,837 ilanla sekizinci sıraya yükselirken, şoför pozisyonu en fazla işe alınan pozisyon olarak öne çıktı.
- Temizlik sektörü, 17,124 ilanla dokuzuncu sıraya konumlandı ve kasiyer pozisyonu talep gören pozisyonlar arasında yer aldı.
- Tekstil sektörü, 16,956 ilanla onuncu sırada yer alırken, kurye pozisyonu en çok işe alınan pozisyon oldu.
Pazartesi ve salı günleri en yoğun ilan yayınlanan günler olurken, başvuruların en yoğun olduğu günler pazartesi ve çarşamba olarak belirlendi.
İstihdamın en yüksek seviyede olduğu şehir, İstanbul oldu.
eleman.net üzerinden gerçekleştirilen işe alımların en yoğun olduğu şehir İstanbul oldu. İstanbul'u sırasıyla Kocaeli, İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya takip etti. Ancak, en düşük istihdamın sağlandığı şehirler arasında Niğde, Elazığ, Kastamonu, Erzurum ve Sinop öne çıktı. Bölgelere göre iş ilanları incelendiğinde, Akdeniz Bölgesi'nde şoför, satış temsilcisi, teknisyen, muhasebe elemanı ve kurye pozisyonlarının ön planda olduğu görüldü. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise elektrik teknisyeni, iş güvenliği uzmanı, gıda üretim elemanı, servis şoförü ve mutfak şefi gibi pozisyonlara yoğun ilgi olduğu dikkat çekti. Ege Bölgesi'nde satış temsilcisi, üretim elemanı, garson, depo elemanı ve güvenlik görevlisi pozisyonları öne çıktı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde muhasebe elemanı, satış temsilcisi, şoför, gıda üretim elemanı ve satış personeli pozisyonlarında istihdam sağlandı. İç Anadolu Bölgesi'nde güvenlik görevlisi, aşçı, satış temsilcisi, temizlik elemanı ve muhasebe elemanı pozisyonlarına talep artışı gözlendi. Karadeniz Bölgesi'nde depo elemanı, makine mühendisi, kesim operatörü, iş güvenliği uzmanı ve depo amiri pozisyonları öne çıktı. Marmara Bölgesi'nde ise güvenlik görevlisi, depo elemanı, üretim elemanı, satış danışmanı ve şoför pozisyonlarında iş ilanlarına rastlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.