Gıda güvenilirliği sınavını geçti
Delice ilçesindeki Kılıçözü Dağı eteklerinde yerin metrelerce altından yüzeye çıkan doğal tuzlu kaynak suyunun buharlaştırılmasıyla elde edilen Delice tuzu, zengin mineral içeriğiyle talep görüyor. Giderek ünü artan tuzla ilgili Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (KÜBTUAM) Doç. Dr. Ogün Bozkaya ve Doç. Dr. Yaşar Aluç tarafından tuzun gıda güvenilirliği araştırıldı. Araştırmanın ardından hazırlanan bilimsel makale, uluslararası hakemli bilimsel dergi Journal of Food Science and Technology'de (Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi) yayımlandı. Çalışmada, tuzun içerdiği mineraller üzerinde yoğunlaştıklarını vurgulayan Bozkaya, "Bununla birlikte insan sağlığı üzerinde etkileri olan ağır metaller ve günümüzde oldukça popüler olan mikroplastik içeriğini araştırdık. Yine insan sağlığı için oldukça önemli olan kalsiyum, potasyum, magnezyum, stronsiyum gibi elementlerin bilimsel değerlendirmesini yaptık. Bununla birlikte ağır metal içermediğini de ortaya koyduk ve ileri teknolojik cihazlarla mikroplastik içermediğini de belirlemiş olduk." ifadelerini kullandı.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.