İklim değişikliği mücadelesine destek için ilk adım atıldı

İklim değişikliği mücadelesine destek için ilk adım atıldı
Yurtta 6 pilot ilde hayata geçirilecek "Türkiye'de Yerel İklim Eylemi için AB Ortaklığı Projesi" ile iklim değişikliğinin neden olduğu tehditlere karşı şehirlerin dayanıklılığının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Türkiye'de iklim değişikliğinin neden olduğu tehditlere karşı şehirlerin dayanıklılığını güçlendirmek amacıyla mayısta başlatılan, "Türkiye'de Yerel İklim Eylemi için Avrupa Birliği (AB) Ortaklığı" projesi, 6 pilot ilde hayata geçirilecek. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı ve UNDP tarafından yürütülen proje için AB tarafından 22,2 milyon avro finansman sağlanacak. Türkiye'de iklim değişikliğinin neden olduğu tehditlere karşı şehirlerin dayanıklılığını güçlendirmeyi hedefleyen ve beş yıl sürmesi planlanan proje kapsamında, artan sıcaklıklar ve orman yangını, sel ve kuraklık gibi iklim değişikliği kaynaklı tehlikelerle mücadele için yerel yönetimler desteklenecek. Ayrıca UNDP ve İklim Değişikliği Başkanlığınca, yerel ortaklarla işbirliği yapılarak Türkiye'de bölgesel iklimden etkilenebilirlik ve risk analizleri hazırlanacak.

6 pilot belediyede Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları geliştirilecek
İklim risk analizine dayanarak, Antalya, Kahramanmaraş, Ordu, Elazığ, Isparta ve Kastamonu olarak seçilen 6 pilot belediyede, "Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları" geliştirilecek. Ayrıca yerel yönetimlerin iklim politikaları oluşturma süreçlerinde karar almalarını desteklemeye yönelik interaktif, çevrim içi araçlar üretilecek. Kamu ve sivil toplum kuruluşlarına iklim riskleri ve sonuçları hakkında da eğitimler verilecek.

Yerel yönetimlere toplam 14,7 milyon avro hibe dağıtılacak
UNDP ve İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından yürütülecek 7,5 milyon avro bütçeli projede, iklim değişikliğiyle mücadele planları için yerel yönetimlere toplam 14,7 milyon avro hibe dağıtılacak. Hibeler, belediye binalarında enerji verimliliğinin artırılması, sel önleme altyapısının güçlendirilmesi, yağmur sularını toplama gibi yöntemlerle suyun korunması, yeşil alanların yaygınlaştırılması, aşırı hava olayları ve diğer tehlikeler hakkında erken uyarı sistemlerinin kurulması gibi faaliyetlerde kullanılacak. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, "Türkiye'de son birkaç yılda, iklim değişikliğinin orman yangını, sel ve kuraklık şeklindeki yıkıcı gerçekliği bizzat yaşandı. İşte bu nedenledir ki ülkenin her köşesini iklim etkilerine karşı hazırlamak ve riskleri azaltmak için ihtiyaç duyulan analiz, araç ve kaynaklar konusunda katkı sağlayacağımız için mutluluk duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.