İLİK ALMANYADA BULUNDU
Canikli Ailesi'nin en küçük bireyi olan 2.5 yaşındaki Bekir bebek, daha 12 aylıkken morarma, nefes darlığı, ateş, karın şişkinliği şikâyetleriyle hastaneye kaldırıldı. Konulan teşhis lösemiydi ve zaman kaybetmeden kemoterapiye başlanması gerekiyordu. 7 ay boyunca kemoterapi alan Bekir'e bir yandan da ilik aramaya başlandı. İlk nakil 1.5 yaşındayken yapıldı ancak iki ay sonra iliğin tutmadığı, hastalığın tekrarladığı anlaşıldı. Yeniden kemoterapi almaya başlayan bebek için bu kez Dünya Donör Bankası'na başvuruldu. Birkaç ay içinde yapılan taramalar sonucunda, 30 milyon gönüllü verici arasından uygun ilik Almanya'dan bulundu. Bir ay önce Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Kemik İliği Nakli Ünitesi'nde nakil yapılan küçük Bekir, sağlığına kavuştu. Üstelik nakledilen ilik yüzde yüz uyum sağladı. Taburcu olan Bekir bebek, her hafta doktor kontrolünden geçiyor.
Medical Park Samsun Hastanesi, Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesinden Prof. Dr. Emel Özyürek Sağlıklı aile içi vericisi bulunamayan hastalara hızla yurtiçi ve yurtdışından uygun verici bulunması için tarama başlatılması gerekmektedir. Uygun akraba dışı verici bulunduğu zaman kemik iliği ya da kordon kanının gönderilmesi için Avrupa Kan ve Kemik İliği Nakil Grubuna akredite olunması gerekmektedir. Merkezimiz ilk yılını doldurmadan bu akreditasyonu almıştır. Akut Lösemi ile takip edilen ve hastalığı kemoterapi ile ne yazık ki tekrar eden 2,5 yaşındaki hastanın kardeş-anne ve babasının uyumluluklarına bakıldı. Aile içinde uyumlu verici saptanmadı. Ulusal ve uluslararası veritabanlarından verici taramaları başlatılan hastanın doku gruplarına 9/10 uyumlu akraba dışı gönüllü bir verici saptandı. Almanya'da yaşayan gönüllü vericinin kemik iliği operasyon ile alınarak özel bir kurye ve uçak yolu ile Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesine getirildi. Bu süreç havaalanı personelinden, hastane personeline kadar çok meşakkatli bir süreçtir. Saat 03.30'da hastaneye ulaşan kemik iliği acil olarak hastaya nakledildi. Nakil sonrası 1. ayda bakılan tetkiklerinde vericinin kemik iliğinin hastada tam tuttuğu saptandı şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Tunç Fışgın ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, "Bütün ailesi, akrabaları tarandı ancak uygun ilik çıkmadı. Hastaların aile içi taramalarında uygun sağlıklı verici bulunma oranı yüzde 25-30 civarındadır. Bu nedenle aile içi vericisi olmayan hastalara, hızla yurtiçi ve yurtdışından uygun verici bulunması için tarama başlatılır. Şanslı bir bebek ki, uygun ilik iki kez bulundu. İlk naklini kordon kanından yaptık. O artık bizim oğlumuz gibi oldu. Bir süre daha takip edeceğiz çünkü hastalığın tekrarlama riski var. Lösemi kulağa hoş gelen bir hastalık değil ancak tedavi edilebildiğini aileler bilmeli, umutsuzluğa kapılmamalı dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.