İtalyan fındığı bitiyor mu?
"Fındıkta Dikim Sistemleri Projesi" kapsamında İtalya'da fındık dikim alanlarında incelemelerde bulunan Prof. Dr. Turan Karadeniz, Türk fındığının geleceğini değerlendirdi. Türkiye'den sonra en önemli fındık üreticisi olan İtalya'nın fındık üretimde son noktalara kadar geldiğini ifade eden Prof. Dr. Turan Karadeniz, bu ülkede birçok sebepten dolayı fındık üretiminin azaldığını kaydetti. İtalya'da fındık sahalarının ve üretim miktarlarının önemi düzeyde artması beklenirken, mevcut plantasyonlarda hastalıklar görünmeye başlandığı ve bunun ürün kaybına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Karadeniz, "İtalya'da yetiştirilen fındık çeşitleri makineli üretime yönelik çeşitler olduğundan, dünya pazarlarında rakipsiz olarak bilinen Giresun yağlısı ve palaz gibi fındık çeşitlerinin bu ülkede yetiştirilmesi hemen hemen imkansızdır. Zira bu çeşitler makineli tarıma uygun olmayan çeşitlerdir. Ülkemizin bir avantajı da, bu çeşitli makineli tarıma uygun olmayan eğimli arazilerde tamamen insan gücüne bağlı olarak üretilmesidir. İtalya bizim kaliteli çeşitlerimizi insan iş gücüne dayalı olarak yetiştirmemesinin altında fındık maliyetlerini yükseltecek olması yatmaktadır. İtalya'da bir işçinin bir günlük yevmiyesinin 100 euro olduğunu göz önünde tutulursa, bu durum daha net olarak anlaşılmaktadır" diye konuştu.