KADAVRA ŞAŞIRTTI
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) devam eden 15'inci Ulusal Anatomi Kongresi'ne gelenler, salon girişinde bulunan plastine edilmiş kadavra ile karşılaştı. Tüm iç organları görünen kadavrayı yakından inceleyen katılımcılar, gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Plastine edilen kadavra hakkında bilgi veren bir medikal firmasının Müdürü Eralp Eryaşar, bu kadavraların, kendilerini bilime hibe eden insanların vücutlarından yapıldığını söyledi.
12- 14 AYDA YAPILIYOR
Böyle bir kadavranın yapılmasının yaklaşık 12 ile 14 ay sürdüğünü belirten Eralp Eryaşar şu bilgileri verdi:
"Prosedürler, itibari ile ilk baktığımızda kadavra özel tanklarda yatırılmak sureti ile ilk olarak bakteri ve virüslerden arındırılıyor. Daha sonrasında aseton tankında bekletilir. Yağlarından ve suyundan arındırılan vücut, özel kimyasallar ve polimerlerle bu hale getirilir. Pozisyonlandırmalar yapıldıktan sonra da özel gazlar, ultraviyole ışını ve sıcaklıkla beraber 2- 3 ay süre ile bir çadırda bekletilir. Bunların sonrasında ürün bu hali almaktadır. Bu plastine insan kadavrası dünyada en az 20 ülke gezdi ve 8 yıldır gösterimdedir. Kullanım süresi minimum 30 yıl civarındadır. Bütün dünyanın kullandığı bir sistemdir ve Dr. Gunther Von Hagens'ın buluşudur."
FİYATI 70 BİN EURO
Şu anda Türkiye'de 5 üniversitede plastine edilmiş kadavranın kullanıldığını belirten Eralp Eryaşar, "Ürün fazlaca rağbet görmekte. Kontak halinde olunan ve alım prosedürlerinin bitmesi beklenen 5 üniversitemiz daha bulunmakta. Tüm çalışmaları tamamlanan bir kadavranın 70 bin euro artı KDV'yi bulan bir fiyatı var" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.