Kanserojen uyarısı
Ancak uzmanlar, kırtasiye malzemelerinden sonra kumaşlardaki kanserojen maddelere de dikkat edilmesi konusunda velileri uyarıyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencilerin eğitime başlamasının arifesinde uyarılarını artıran uzmanlar, iç piyasada satılan bazı tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılan boya ve kimyasalların çocuklarının sağlığını etkilediğine dikkat çekiyor.
2013-204 eğitim öğretim dönemi için geri sayım başladı. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için ilk zil, 9 Eylül'de çalacak. Milli Eğitim Bakanlığı, her yıl 17 milyon öğrenciyi ilgilendiren okul kıyafetlerine ilişkin tartışmalar sonlandırmak için çözümü velilerin seçmesinde buldu. Bakanlık, Kılık-Kıyafet Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle okul kıyafeti seçimini oylama usulü ile velilere bıraktı. Kılık ve kıyafetleri konusunda ilgili mevzuatın uygulanmasında okullarda birlik ve beraberliğin sağlanabilmesi için yayınlanan genelgenin ardından kıyafetleri ve kumaşlarını veliler belirleyecek.
Okula yeni başlayacak öğrencilerin velilileri alışverişe başlarken, çocuklara okul kıyafeti alımında konunun uzmanları, dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili açıklama yaptı. Okul kıyafetlerinin dikildiği bazı kumaşların kanserojen madde içerebileceğinin altını çizen uzmanlar, kıyafet seçiminde anne ve babaları uyarıyor. İç piyasada satılan bazı tekstil ürünlerinin üretiminde kanserojen etkili ağır metal boya ve kimyasallar içerdiğini ifade eden uzmanlar, gömlek ve tişörtlerden terleme yoluyla insan vücuduna geçen söz konusu boyaların, insan DNA'sı üzerinde etkili olup kanseri tetiklediğini söylüyor.
ÇOCUĞUNUZU OKULA KANSEROJENSİZ EŞYALARLA GÖNDERİN
İnspire okul kıyafetleri üreticisi Feta Tekstil Şirket Yöneticisi Cemal Bulut, çocukların hastalıklardan korunması için teri çeken yün ve pamuk ağırlıklı giysilerin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Polyester, naylon, akrilik gibi ipliklerle dokunmuş kumaşların, teri iyi çekmediği için gribal enfeksiyonlara zemin hazırlayacağını belirten Bulut, "Kıyafet seçiminde öğrenciler, terlediklerinde terlerini çekebilecek nitelikteki kumaşlardan üretilmiş ürünler giymeli. Okul üniformaları sadece renk ayrımlarıyla belirlenmemeli, kumaş nitelikleri de göz önünde bulundurulmalıdır." bilgisini verdi.
DÜNYA STANDARTLARINDA HER OKULA ÖZEL OKUL KIYAFETİ
Okul kıyafetlerinin öğrenci sağlığına etkisi konusunda araştırmalar yapan Feta Tekstil, kanserojen madde içermeyen ürünler için üretimini dünya standardı olan eko-TEX 100 belgesiyle gerçekleştiriyor. Ürünlerinde zararlı kimyasallar yani kanserojen içeren kimyasallar kullanmayan firma, 2 yıl önce Tüm Tüketiciler Derneği tarafından Altın Marka Tüketici Ödülü ile ödüllendirilmişti.
ÖĞRENCİLERİMİZİN SAĞLIĞI İÇİN İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
Kıyafet seçiminde velilere sorulacak olmasını hem esnaflar hem de veliler açısından olumlu karşıladıklarını dile getiren Samsun Hazır Elbiseciler, Tuhafiyeciler, Esnaflar Odası Başkanı Ahmet Akbaş ise "Her şeyin halka sorulması güzel olaydır. Kıyafetlerin oylanarak seçilmesinde okul müdürlerimiz ve okul aile birliklerimiz büyük rol oynayacak. Seçim öncesinde müdürlerimiz tuhafiyeciler odalarına müracaat edip destek istemeleri, öğrencilerin sağlığı için isabetli olacaktır. Tek firmanın vereceği fiyat baz alınarak yapılacak değişikte hem veliler hem de öğrenciler mağdur olabilir. Fiyatına değil, kumaşlarının kalitesine bakılmasında fayda var." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.