ÖKSÜRÜĞÜ HAFİFE ALMAYIN
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Meydan Şubesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Şentürk, öksürüğün bir çok hastalığın habercisi olabileceği uyarısında bulundu.
Tüm polikliniklere hastaların yüzde 3 ile yüzde 40'ının öksürük yakınması edeniyle başvurduğuna dikkati çeken Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Yusuf Şentürk, öksürüğün aslında hastalık değil, bir savunma mekanizması olduğunu vurguladı.
Bütün dünyada KBB Poliklinik şikayetlerinin çok önemli bir bölümünü öksürüğün oluşturduğunu ifade eden KBB Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Yusuf Şentürk, "Bu anlamda öksürük bir hastalık bulgusu değildir, koruyucu bir reflekstir. Öksürük; burun, sinüsler, geniz, boğaz, gırtlak, dış kulak yolu, kulak zarı ve yemek borusu girişini ilgilendiren hastalıklarda ortaya çıktığından aile hekimlerinin öksüren bir hastayı ilk gönderdikleri bölüm KBB Hastalıklarıdır.
Genel olarak öksürüğün % 86’sı geniz akıntısı sendromu, astım, reflü ve uyku apnesi ile ilişkilidir. KBB Hekimine gelen öksürük başvurularının en sık nedeni akut viral solunum yolu enfeksiyonlarına bağlıdır. Burun ve geniz akıntısına eşlik eden boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve beraberinde öksürük vardır. Bu şikâyetlere baş - yüz ağrısı ve ateş eşlik edebilir. Burun içinin tuzlu sularla yıkanması, steroidli burun spreyleri ve antigribal ilaçlar tedaviye eklenirse belirtiler hızla düzelir.
Öksürüğü olan bir hastanın geniz akıntısı da varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Hastaya sinüzit tanısı konulabilmesi için geniz akıntısının 7 – 10 günden fazla olması, yüzde basınç hissi, koku almada bozukluk, burun tıkanıklığı, öksürük gibi belirtilerin eşlik etmesi gereklidir. Burun endoskopisi tanıda çok önemlidir. Geniz akıntısında alerjik bir hastalık olabileceği de mutlaka akla getirilmelidir." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.