Pirincin "HAS" hikayesi

Pirincin "HAS" hikayesi
Dünyaca ünlü Terme Pirinci'nin tarladan sofraya olan öyküsünü, Terme'deki en büyük çeltik fabrikaları arasında yer alan Has Pirinç Fabrikası'nın sahibi Ömer Adalı anlattı.

Mayıs geldi çattı...Çeltik tarlaları suyla doldu. Pirincin merkezi olan Terme'de tarlalar yeşillendi. Suya doymayan çeltik tarlaları eylül ayına kadar minik birer su havuzunu andırmaya başladı.
TARLALAR HAVUZU ANDIRIYOR
Terme'nin temel geçim kaynağı olan pirinç ile ilgili bilgiler veren Has Pirinç Fabrikasının sahibi Ömer Adalı, tarladan fabrikaya kadar olan hikayeyi de anlattı. Çeltiğin Mayıs ayında sulanmaya başladığını ifade eden Adalı, "Çeltik tarlaları mayıs ayında sulanmaya başlar, adeta havuzu andırır bu tarlalar. Eylül ayına kadar beklenir ve bu ayda toplanmaya başlar. Tarladan kabuk halinde alınan mahsul, fabrikalara getirilir. Burada makinalarda tek tek işlenir. Kabuklarından sıyrılır ve son teknoloji ile çuvallara doldurulur, sofralara ulaştırılır" dedi.
DÜNYANIN EN KALİTELİ MAHSÜLÜ
Terme pirincinin dünyanın en iyi mahsülleri arasında yer aldığını söyleyen Adalı, "Terme pirincinin tadı, kalitesi başka bir pirinçte bulunamaz. Terme pirinci dünyaca meşhurdur. Buradan yoldan gelip geçenler, özellikle durup Terme pirinci almadan yollarına devam etmezler" diye konuştu.
Anıl OLFAZ