Üç camili ve 53 mescitli üniversite

Üç camili ve 53 mescitli üniversite
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), ibadethane ihtiyacını karşılamak için son dört yılda büyük yatırımlar yaptı.

53 yeni mescit yapılan üniversitede, tarihinin ilk camisi Ocak 2015’te açılırken iki yeni caminin inşaatı da devam ediyor.

Üniversitedeki ibadethaneler hakkında bilgi veren ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında "Üç Camili Üniversite" sıfatını kazanacağını söyledi. 2015 yılı sonuna kadar üniversitede ibadethane kapasitesinin 15 bini aşacağını açıklayan Rektör Laçiner, “Üniversitemiz ibadethane konusunda çok acılar çekti. Zor bir tecrübeden geçildi. Kıyafetleri nedeniyle kampüse alınmayan öğrenciler, gizlice ibadetlerini yerine getirmeye çalışan öğretim elemanları, tarihimizdeki karanlık noktalardır. 2011’den bu yana ise her binamıza bay bayan mescitler açılıyor. Şimdiden sayı 53’ü buldu, yıl sonuna kadar daha da artacak. Ayrıca 22 yıl sonra ilk camimizi, önceki ay büyük bir törenle açtık. Şu anda iki büyük caminin inşaatı devam ediyor. Bunlardan ilki bir iki ay içinde hizmete açılacak, diğeri ise yıl sonuna kadar hizmete açılmış olur. Camilerden ilki 3 bin 500, diğeri ise 10 bin kişilik olacak. Her iki cami de üniversitemiz dışı kaynaklarla finanse ediliyor.” şeklinde bilgi verdi. İbadethanelerin yapımı konusunda hayırseverlerin ve diğer kurumların çok istekli olduğunu, bu konuda bilim ve eğitim bütçelerine dokunmadan yatırım yapılabildiğini ifade etti. Büyük cami Terzioğlu Yerleşkesi’ne inşa edilirken 3 bin 500 kişilik olan ise İlahiyat Yerleşkesi’ne yapılıyor.

SELİMİYE ÇANAKKALE’YE GELİYOR

Prof. Dr. Laçiner, Terzioğlu Yerleşkesi’ne yapılan caminin, Selimiye Camisi'nin modelinde olduğunu belirtti. Dört minareli olacağını söyleyen Laçiner, sözlerini şöyle sürdürdü: "Camilerimiz sadece ÇOMÜ’ye değil, Çanakkale’ye de estetik ve manevi bir değer katacak. Çanakkale Boğazı’ndan bakıldığında ÇOMÜ’nün camisinin kubbe ve minareleri geçenleri selamlayacak. Bursa ve İzmir istikametinden kente girenleri bu camiler karşılayacak. Ayrıca Terzioğlu Yerleşkemiz'e yapılan cami heybeti, estetiği ve kattığı diğer güzelliklerle yerleşkeyi ve çevresini çok zenginleştirecek. Artık Çanakkale’nin de Selimiye gibi bu ihtişamda bir camisi olacak. Bunun sadece üniversitemize değil, Çanakkale’ye gelen, şehitlerimize koşan ziyaretçilere de büyük bir hizmet olacağını düşünüyoruz. ÇOMÜ ve Çanakkale, daha güzel bir yer oluyor.”

Bu arada üniversitenin her binasında bir mescit de açılarak, öğrencilerin ders arasında ibadetlerini rahatça yapmalarına imkan sağlandı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.