Yok böyle koleksiyon

Yok böyle koleksiyon
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Gazi Kalaycı, çocukların yuttuğu anahtardan, tokaya, pilden çengelli iğneye kadar cisimlerden

koleksiyon yapıyor


Prof. Dr. Kalaycı yaptığı açıklamada, ebeveynlerin dikkatsizlikleri sonucu çocukların pek çok cismi bilmeden yutabildiklerini, bunun da çocukların sağlığında risk oluşturduğunu söyledi. Bugüne kadar pek çok çocuğun midesinden yuttukları farklı cisimleri çıkardığını anlatan Kalaycı, 11 yıldır, özellikle ebeveynlerin dikkatini çekmek ve konunun önemini vurgulamak için bu cisimlerden koleksiyon oluşturduğunu belirtti.

"EBEVEYNLER DİKKAT ETSİN"

"Çocukların midesinden çıkardığım yabancı cisimlerin sayısı arttıkça küçük bir koleksiyon hazırladım" diyen Kalaycı, şunları anlattı: "Küçük yaştaki çocuklarda, merak duygusu ile birlikte her şeyi ağızlarına götürme eğilimi vardır. Bu bazen tatsız olaylarla sonuçlanabilir. Pek çok çocuk yanlışlıkla yabancı cisimleri yutabiliyor. Bunlar bazen tehlikeli olabiliyor. Oyuncak pilleri mide duvarının delinmesine, bağırsak delinmesine ve ülsere neden olabilir. Onun dışında toka, kolye ve çengelli iğneler var. Çocuklar yutulan bu ucu sivri cisimleri, eğer ağızları açık yutuyorsa, bunların yemek borusunda, midede veya bağırsakta duvara saplanma riski var. Özellikle yemek borusunun orta ve alt bölgesinde kalp ve ana damarlar gibi hayati organlara saplanmışsa bir an önce çıkartılması gerekiyor. Daha çok küçük paralar yutuluyor. Bunlar kendiliğinden dışkı yoluyla terk ettiğinden herhangi bir müdahaleye gerek kalmıyor. Ama çapları büyük madeni paralar, düğmeler, bilyeler, piller mideyi terk etmiyor. Bunları da çocukları uyutup endoskopiyle çıkartıyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.