"Zorlamasınlar kaos çıkar"
Bu hafta ilkini yayımlamaya başladığımız "Esnaf Konuşuyor" yazı dizimizin ilk konukları Atakum- Türkiş dolmuş hattı şoförleri. Son ayların en dertli ve gelecekleri en belirsiz emekçileri onlar. Bir dokunuyoruz bin ah işitiyoruz. Hafif Raylı Sistem'in faaliyete geçmesinden sonra dolmuş hatlarında yaşanan güzergah değişikliği çalışanları olumsuz yönde etkiledi. Raylı sisteme karşı olmadıklarını ısrarla dile getiren esnaf güzergahlarının kısaltılmasından dolayı hem kendilerinin, hem de yolcuların mağdur olduğunu anlatıyor.
EVE EKMEK GÖTÜREMİYORUZ
Güzeregahın kısaltılmasından sonra binlerce kişinin eve ekmek götürmekte zorluk yaşadığını söyleyen esnaflar, dolmuşların tamamen kaldırılması halinde büyük bir kaos yaşanacağının sinyallerini veriyor. Borçlarını ödemekte zorluk çektiklerini söyleyen esnaflar, çözüm bulunmaması halinde haklarını aramak için yargı sürecini sonuna kadar kullanacaklarını ve pes etmeye niyetleri olmadığını söylediler. Bir diğer uyarı ise siyasilere geldi. Genel seçimlerin yaklaştığını belirten esnaflar oy verirken yaşadıklarını göz önünde bulunduracakları uyarısında bulundu. Bizler de kayıt cihazımızı zor günler geçiren esnafa uzattık. Üç gün sürecek yazı dizimizin ilkini sunuyoruz.
"BU NASIL ADALET"
Atakum- Türkiş dolmuş hattı şoförlerinden Mehmet Köse (30), dolmuş hatlarından yaklaşık bin kişinin ekmek yediğini hatırlatarak, "Bu insanları düşünen yok mu? Bu nasıl adalet? Bu insanlar ne yapacak? Bu işleri de ellerinden alınırsa, bu insanlara kim bakacak? Bu insanların çoluğu çocuğu var. Çocuklarının okul masraflarını nasıl karşılayacaklar? Bu arkdaşlarımızım çoğu bu işi bıraktı. Mal sahipleri kendileri çalışıyor benzincisi, sanayicisi, ufak esnafı, büyük esnafı kısacası buradan ekmek yiyen herkes perişan oldu, borç harç içine girdi. Eğer bu dolmuşlarda kalkarsa bundan hiç kuşkunuz olmasın büyük bir kaos yaşanacaktır. Bizim istediğimiz en azından dolmuşların meydana kadar girmesi. Bunu vatandaşlar da istiyor. Biz hiçbir şekilde raylı sisteme karşı değiliz ve samkartımız bile var. Biz çok bir şey istemiyoruz. Benim iki tane oğlum var. Biri 2,5, diğeri 7 yaşında. Kirada oturuyorum, borcumu ödemek için 2010 model dolmuşumu sattım, yerine 98 model dolmuş aldım ama yine de borçlarımı kapatamadım. Boğazımıza kadar borç var"
HIRSIZLIK MI YAPALIM?
Hatta 10 yıldır şöförlük yapan Hayati Söyler (39), dolmuş hatlarında bir arabadan en az üç ailenin ekmek yediğini, şuan evine ekmek götürememkten şikayet etti. Borçlarının biriktiğini ve kredi kartlarından harcama yaptıklarını belirten Söyler: "Bunun sonunda neler olacak bilmiyorum. Evime giderken hep düşünceli mutsuz bir halde gidiyorum. Çocuklarıma zaman ayıramıyorum, istediklerini temin etmekte zorluk çekiyorum. Şimdi soruyorum sizlere. Bu işte elimizden alınırsa ne yapacağız? Hırsızlık mı yapalım, banka mı soyalım?"
HER ŞEYİN SORUMLUSU YUSUF ZİYA YILMAZ
4 yıldır Samsun-Atakum dolmuş hattında çalışan Namık Kırbıyık (23) ise Büyükşehir Belediyesi'nin hiç olmayacak bir iş yaptığını anlatarak: "Bunun faturasını dolmuşculara, evine ve işine gitmek isteyen vatandaşlara ödetiyor. Biz tramvaya karşı değiliz. Fakat bizim güzergahımız kısıtlamasınlar. İki haftada 34 bin kişiden imza topladık. Bu kişiler dolmuş hatlarının Shell'e kadar gitme taraftarı. Borçlarımızı ödeyemiyoruz hergün eve bankalardan borç ekstreleri geliyor. 92 numaralı dolmuş hattından Ali abimizin vefatına ne kadar ecel de desek, bunun sebebi Yusuf Ziya Yılmaz'ın bu işe girişmiş olmasıdır. Çok gariptir ki Ali abimizin cenazesine üst makamlardan hiç kimse gelmedi"
HİZMETE EVET YOLSUZLUĞA HAYIR
İbrahim Karabal (38), "Samsunu hepimiz seviyoruz, fakat vatandaşa sorsunlar, araştırma yapsınlar. Acaba raylı sistem dolmuş kadar rahat mı, hızlı mı, ucuz mu?" diye sorarak: "Vatandaşları resmen raylı sisteme binmek zorunda bıraktılar. Bize hizmet diye getirilen şey Hollanda'nın 52 yıl önce çöpe attığı proje. Samsun'da taşımacılıkta büyük paralar dönüyor. Bu paralardan dolmuşçular, sanayi esnafları, benzinciler ekmek yiyor, fakat şu anda bu parayı tek bir kişiye vermek için çabalamaktalar. Şu an eminim ki bu durum insan hakları mahkemesine gitseydi, şu anda Yusuf Ziya Yılmaz yargılanıyor olacaktı. Kısacası Samsun'da hizmete evet yolsuzluğa hayır"
MAL VARLIKLARININ ARAŞTIRILMASINI İSTİYORUZ
İsmail Mırık (30), AK Parti Grup Başkanvekili Samsun Milletvekili Suat Kılıç'a sıkıntılarını belirten bir dosya verdiklerini, fakat bir cevap gelmediği gibi dosyanın da ortadan kaybolduğunu söyledi. "Sıkıntılarımız aynen devam ediyor" diyen Mırık, "Valiliğin önünde sevdiğimiz bir abimizi kaybettik, bunun sorumlusu Yusuf Ziya Yılmaz'dır. Bize destek veren tek Valimizdi. Fakat onun da elini kolunu bağladılar. Biz esnaf olarak Sefer Arlı, Kenan Şara ve Yusuf Ziya Yılmaz'ın mal varlığının araştırılmasını istiyoruz."
HAK ETTİKLERİNİ ALACAKLAR
"Yusuf Ziya Yılmaz bizi yıldıramayacak" diye konuşan Samet Gül (24), "Benim merak ettiğim şu, biz bu işi bırakırsak ne yapacağız? Nasıl geçineceğiz? 92 numaralı dolmuş hattında çalışan Ali abimizin vefatından bir süre sonra tekrar meydana kadar gidebilme izni verildi. Fakat 1 ay sonra tekrar bizlere kısıtlama getirildi. Bu tamamen saçmalık, resmen çocuk kandırıyorlar, bizimle oyun oynuyorlar. Fakat Yusuf Ziya Yılmaz şunu hiç bir zaman unutmasın sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Bizim davamızda vatandaş yanımızda. Seçimler yaklaştığında hak ettiklerini alacaklar."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.