Eğitim Psikolojisi ve Ergenlikte Öğrenme
EĞİTİM PSİKOLOJİSİ VE ERGENLİKTE ÖĞRENME(II)
Geçen hafta öğrenme ve öğretmedeki konuları işlemiş,çırak ve eğitici ustanın durumunu ortaya koymuştuk.
GENÇ ÇIRAĞIN PSİKOLOJİSİ; Ergenlik çağındaki çırak bir takım özelliklere sahiptir.
AKTİFTİRLER;Uzun süre pasif, geri planda kalamazlar. Öğrendiklerini hemen denemek isterler. Bunun için öğretilen konu kısa olmalı-azami 30 dakika-ve öğrendiklerini uygulama fırsatı verilmeli.
KİŞİLİKLERİNİ İSPAT ETMEK İÇİN;Eğitici ustanın yaptığı işleri yapabileceklerini göstermek isterler. Bu fırsat onlara tanınmalı.
KOLAY ETKİLENİRLER; Bu dönemlerinde ergenlikte çok duygusal olup, duygusal davranırlar.
GURURLARINA DÜŞKÜNDÜRLER; Yabancıların veya arkadaşlarının yanında azarlanmak, başaramadıklarında aşağılanmaktan son derece rahatsız olurlar.
ÇIRAĞIN;İŞİ KENDİ KENDİNE,KAZASIZ BELASIZ YAPABİLECEĞİNE KANAAT GETİRDİKTEN SONRA,ONU KENDİ HALİNE BIRAKIN,AMA İHTİYAÇ DUYDUĞU ZAMAN SİZİ NEREDE BULABİLECEĞİNİDE SÖYLEYİN.ONA BELLİ ETMEDEN DE UZAKTAN İZLEYİN.
EĞİTİCİ USTANIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR; İş başında eğitim yöntemini başarı ile kullanabilmesi için eğitici usta,işlem sırasını ve önemli noktaları not etmeli. Söyledikleri yaptıklarına uymalı. İşlem sırasında ve önemli noktaların açıklanmasında hata yapmamalı,güvenlik kurallarına uygun şekilde çalışmalı. Kazaların çoğu aşırı güven duygusundan kaynaklanır .İş basit bile olsa, acele edilmemeli,işe gereken önem verilmeli. ÇIRAK bir yanlış yapsa bile onun moralini bozmadan, küçük düşürmeden ve alay etmeden bu yanlışlık düzeltilmeli. EĞİTİCİ USTA soğukkanlı ve rahat olmalı, kesinlikle panik yapmamalıdır.
Tüm bunları anlattıktan sonra , bir usta yetiştirmenin ne kadar zor olduğunu söylemeye gerek yoktur sanırım. Beni en iyi eğitici usta konumunda olanlar anlıyacaktır.
Her şey gönlünüzce olsun.
SEVGİLERİMLE.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.