RÜYA GÖRMEK
Rüyada çeşitli hikmetler vardır. Rüya kimi için bir müjde, kimi için de bir ikazdır. Kur’an-ı Kerimde rüya ve tabiri ile ilgili bilgiler vardır. Hazreti Yusuf’un Kur’ana konu olan hikayesi rüya için en açık bir delildir. Eski çağlarda insanlar rüyaya büyük önem vermişler ve rüyadan faydalanma yoluna gitmişlerdir.
Kişi görmüş olduğu rüyayı ya hayra ya da şerre yorumlar. Hayır olarak nitelendirilebilecek rüyalar melekler, şer olarak nitelendirilebilecek rüyalar da şeytan tarafından kalbe ve insan beynine ilham edilir. Bunun için de rüyalara ya rahmani veya şeytani diye de isimler verilir. Salih rüya rahmani, karışık rüya şeytanidir.
Müjde olarak yorumlanacak en doğru rüyalar seher vakti görülen rüyalardır. Gündüz görülen rüyaların da birer mesaj niteliğinde olduğu kabul edilmektedir. Rüyalar Allah’ın izniyle görülür.
Eğer sıkıntılı rüyalar görülmüşse bunda şeytanın izleri vardır ve rüyanın sonunda, sol tarafa tükürülmesi, abdest alınması ve namaz kılınması tavsiye edilir. Salih kimseler mesaj niteliği taşıyan rüyalar görebilirler. Yalan söylemeyen, sadakati ile ün yapmış kimselerin rüyası doğru çıkar. Kıyamet yaklaştıkça müminlerin rüyaları artacak ve görülen rüyalar da gerçekleşecektir.
Sıkıntılı durumlarımızda ve tercih yapmamız gerektiği zamanlarda sadakatine inandığımız ve güvendiğimiz kimselerin rüyalarına başvururuz. Bazen de görmüş olduğumuz rüyalarımızı bu konuda maharetli ve marifetli bilinen kimselere yorumlatırız. Belirtilen sonuçlara göre de kendimize bir yol haritası belirler, tercihlerimizin şekillenmesinde rüyaların yorumlarına itibar ederiz. Böyle davranmamızda hiçbir mahsur yoktur. Bu usulün takip edilmesi ilim ehli tarafından tavsiye edilmiştir. Rüya tabiri bir ilim işidir. Herkes rüya tabir edemez, herkesin tabir ettiği rüyaya da itibar edilemez. Rüyamızı tabir edecek bir kimseyi bulamıyorsak, sadakati ile tanıdığımız bir kimseye rüyamızı anlatarak hayırlı yorumlarını alabiliriz. Kötü ve karışık rüyalarımızı kimseye anlatmamak esastır. Herkesin gördüğü rüyanın farklı yorumları vardır. Aynı rüyaların sonuçları farklı olarak yansıyabilir. Rüyalar görenlerin ilmine, sadakatine, ibadetine, inancına, cinsiyetine, yaşına, sağlık ve içtimai durumuna göre farklılık arz edebilir.
Rüyalar hakkında Peygamberimiz; “İçinizden birisi, hoşlandığı bir rüya görürse, bilsin ki o Allah’tandır. Bundan dolayı Allah’a hamd etsin ve rüyasını başkalarına anlatsın. Eğer hoşlanmadığı bir rüya görürse bilsin ki bu da şeytandandır. Bunun şerrinden hemen Allah’a sığınsın ve bu rüyayı kimseye anlatmasın. Çünkü bu rüya (anlatması) kendisine zarar verir”
“Kıyamet zamanı yaklaşınca Müslümanın rüyası yalan çıkmaz. Rüyası en çok doğru çıkacak olanlarınız, sözü en doğru olanlarınızdır. Rüya üç kısımdır : Birincisi, Allah’ın müjdelediği iyi rüyadır. İkincisi, şeytandan olan üzücü rüyadır. Üçüncüsü de, kişinin meşgul olduğu şeylerle ilgili gördüğü rüyadır. Biriniz hoşlanmadığı bir rüya gördüğü zaman, kalkıp namaz kılsın ve rüyayı da kimseye anlatmasın” buyurmaktadır.
Rüyalar, ruhen rahatlamamıza, beden olarak da hafiflememize katkı sağlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.