Vatandaş, Millet, Vatan
Merhaba; uzunca bir süredir sağlık sorunlarım nedeni ile köşemizde siz değerli okuyucularımla birçok problemleri ve güzel günleri paylaşmaktan uzak kaldım. Bugünkü köşemizde de birçok problemin başlıca nedenlerinden olan vatandaşlık bilinci, millet olma olgusu ve üzerinde yaşadığımız toprak parçası olan vatanımıza karşı sorumluluklarımız ve bilincimiz neler olmalı sorusu, sorumluluklarımızı yerine getirmediğimizde problemlerimizin hiç bitmeyeceği aşikârdır.
Bakalım şimdi. Sizlerinde bildiği gibi;
Vatandaş Olma Bilinci: Bir vatandaşın haklarının ve görevlerinin farkında olmasıdır. Demokratik yönetimin varlığı ve sürekliliği; vatandaş olma bilincine sahip ve bu bilinç çerçevesinde uygun davranışlar sergileyen insanların çoklukta olmasıyla sağlanabilir.
Vatandaş Olma Bilincinin Gerektirdikleri nelermiş?
Demokrasi, eşitlik ve özgürlük gibi değerleri benimsemek ve demokrasinin gereğine inanmış olmak.
Vatandaş olarak haklarının ve sorumluluklarının bilincinde olmak.
Hukuka uymak.
Diğer insanlara karşı saygılı ve hoşgörülü davranmak, şiddetten yana değil, barıştan yana olmak.
Her türlü ayrımcılığa karşı olmak.
Vatandaş Olma Sorumluluğunu Taşıma Yolları nelermiş bir bakalım mı?
Seçme ve seçilme hakkı
Vergi vermek
Askerlik yapmak
Kanun ve kurallara saygılı olmak
Peki, bizler birey olarak yukarıdaki düşüncelerimizden hangisine veya hangilerine uymaktan tereddüt ederiz? Ki zannederim hepimiz yukarıdaki kurallardan mutabıkızdır.
Şimdi bakalım mı millet kavramı ne imiş? Hangi koşullarda millet olunurmuş?
Millet; Aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil,din, tarih, ülkü, duygu, gelenek ve görenek birliği olan,aynı ortak geçmişe sahip insanların oluşturduğu topluluğa millet denir.
Peki bu ifade ve anlayışta da mutabık mıyız?
Peki sorun nerede o zaman?
Bakalım mı şimdi de vatan neymiş?
Vatan: Bir milletin üzerinde yaşadığı toprak parçasıdır.
Peki bu toprak parçasını koruyup kollamak da vatandaşlık görevlerimiz arasında değil mi? Peki biz sıradan vatandaşlara düşen ne idi?
Askerlik yapmak; Sağlıklı olan her vatandaş askere gider. Yurtta ve Dünyada geleceği güvence altına almak güçlü bir orduyla olur. Ülkeyi korumak için Silahlı Kuvvetlerine ihtiyaç vardır. Bu da hava, kara, deniz kuvvetleri ile sağlanır vatan kabul edilen her toprak parçasında.
Örneğin sadece bir tanesine uyulmaması halinde bakalım neler olurmuş!
Bir ülkede vatandaşlar görev ve sorumluluklarını yerine getirmezlerse şu sorunlar ortaya çıkar;
Yönetim dürüst, bilgili, çağdaş ve ülke çıkarları için çalışacak kişilerin elinde olmaz.
Yöneticiler halkı temsil edemez.
Devlet, ülke giderlerini karşılayacak geliri elde edemez. Dolayısıyla vatandaşa karşı görevini yerine getiremez.
İçte düzeni, dışta bağımsızlığı koruyamaz.
Ülke bütünlüğü, bağımsızlığı ve varlığı tehlikeye girer.
Demokratik yönetimin yerini baskıcı yönetim alır. İnsan hakları korunamaz. Bazı kişi ve gruplara ayrıcalık tanınır.
Peki bütün bunlarda da mutabık mıyız?
Bizler bütün bu görev ve sorumluluklarımızın bilincinde olup görevlerimizi yerine getiriyorsak bu sorun ve problemler neden o zaman? 30 yıldır niçin ve neden terör belası ile baş edemiyoruz da canlar kanlarını döküyor vatan topraklarına? İç huzuru, barışı ve vatanın bölünmez bütünlüğünü koruyup kollama adına.
Bizler 74 milyon vatandaş olarak bir yerlerde bir yanlışlıklar yapıyoruz demek ki. Ya vatandaşlık bilincinde değiliz, ya aynı millet olma olgusunu kavrayamamışız ya da vatanın bölünmez bütünlüğünü koruyup kollamak için bir yerlerde bir yanlışlıklar yapıyoruz ki bu zamana kadar olduğumuz gibi birçok analarımızı ağlatıyor, bacılarımızı dul bırakıyor ve çocuklarımızın da öksüz ve yetim kalmalarına sebep oluyoruz. Sorumluluk birimizin değil 74 milyonun omuzlarındadır. Tabi ki vatanını vatan bilen, milletini millet bilen, vatandaşlık bilincinde olan vatandaşlarımız için geçerlidir.
Bugünkü köşemizdeki yazıma da son verirken geçmişimizden onurlu, yarınlarımızdan umutlu güzel günlerin siz değerli vatandaşların olmasını temenni ederim. Saygı ve sevgilerimle.