ÇAŞIT
İstihbarat kursu, hoca sınıfa girdi tahtaya ‘’Çaşıt’’ yazdı ve ‘’Bu kelimenin ne anlama geldiğini bilen var mı ?’’dedi. Geçmiş bir zamanda, yaşlı iki insan münakaşa ederken, biri diğerine ‘’Sen çaşıtsın’’ demişti. İlginç olan bu kelimeyi daha önce duymama karşın ne anlama geldiğini bilmiyordum, tahtadaki yazıyı ile bağlantı kurmaya çalışırken hoca karşısına
1. Casus 2 .Dedikoducu, arabozan diye yazdı.
O zaman yaşlı amcanın kelimeyi bu ikinci anlamda kullandığını anladım fakat o kelimeyi nereden biliyordu ? Kelimenin aslı Türkçe, biz gençler daha çok Türkçeden uzak kelimeleri öğrenirken, Türkçe kelimeleri küçümsüyorduk. Eğer o kelimeleri küçümsemeseydik, bu gün her mağazanın adının yabancı olmasına bu kadar umursuzca bakmazdık. Atakum sahil yoluna girin sol taraftaki tüm işletmelerin adlarına bakın Türkçe bir isme rastlarsanız sevineceksiniz.
Kültür emperyalizminin ülkeye girişi bir nevi çaşıtlığın iki anlamıyla da uyuşuyor. Kendi kültüründen insanlar kopartarak uzaklaştırmak . Kültürü bozmak. Ülkemiz nasıl böylesi bir bozulmanın içerisine girdi konusunda sorumlu olarak devlet gösterilecektir mutlaka.Teknolojik gelişmeler karşısında bir takım önlemler ülke politikası haline getirilebilirdi. Eğitim sisteminde önlemler alınabilirdi vs vs. Kültürün bozulması toplumun bağlarının kopması anlamına gelmektedir ki, toplum bölünme aşamasına getirilirken sonuca ulaşmak için çok caba sarf edilmeyecektir mutlaka.
Günümüzde güçlü istihbaratlar bu konular üzerinde kafa yorarken ,tarihte bunu kullanan liderlerde vardı, Timur bunlardan birisidir . Haber alma teşkilatı çok kuvvetliydi, bu sayede büyük bir alan üzerinde hakimiyet kurmuştu. Ajanları arasında sufiler , sihirbazlar, tüccarlar gibi meslek sahipleri vardı. Birçok kale ajanlarının başarılı propaganda çalışmaları ile direnmeden ele geçirilmiştir .En büyük özellikleri savaşılacak topluluğun iç siyasi yapısının, coğrafyasının, halkının ayrışma noktalarının neler olduğu hakkında bilgi edinilerek iyi bir analiz çalışmasından sonra buna göre hazırlık yapılıp o ayrışma noktaları üzerinde durularak kaleleri düşürülmesiydi.
Günümüz de nasıl bir çalışma var Çaşıtlık konusunda,2000'li yıllarda İsrail haber alma örgütü Mossad'ın Orta doğu ülkelerine ait orduların iç yapılanmasında ki mezhep, ırk ayrımı konusu üzerinde çalışma yapması size ilginç gelir mi? Şu mezhepten olan komutanları başka mezheplerden olan askerler dinler mi ? diye yapılan bir araştırmanın amacının ne olduğu açık açık görülmektedir.
O nedenle Ordu'da siyasallaşmanın, gruplaşmanın sonucu felaket ile noktalanır. Ordu'da sonu felaket olacak olan bu konunun Emniyet ve İstihbarat alanında nasıl olumsuzluklara yol açabileceğini de tahmin edebilirsiniz .
İstihbaratımız yeni bir yapılanmaya girdi, bu yapılanma içerisinde yurt dışı operasyonlar da var .Asker ve istihbaratın ortak çalışması sonucunda Sincar bölgesinde yapılan bir operasyon ile terör örgütünün üst düzey bir sorumlusu, Irak topraklarında öldürüldü. Bu operasyonun gelecek için olumlu işaretleri içinde barındırıyor. Bölgede biz de varız ve operasyonel bir güce ulaştık,artık bu bölgede sadece sizin istihbaratının yok,istediğimiz yerde ülkemiz için gerekli operasyonu kendi öz kaynağımız ile yapabiliriz buna gücümüzde teknolojimiz de var diye bölge üzerinde planları olanlara mesaj gönderilmiştir.
Ülkede terör bu özverili güvenlik güçleri sayesinde kontrol edilebiliyor bir seviye ye düşürülürken yurt içinde ülke adına ayrışma nedeni olabilecek ne varsa bunun üzerine gidilmelidir.
Ülkede yaşanılan herhangi bir olumsuzlukta tepki mutlaka gösterilecektir. Yaklaşımın bu olumsuzluktan toplumun yara almadan nasıl kurtulacağı yönünde yapıcı olmasıdır. Eğer yaklaşım Çaşıtın ikinci anlamı ,ara bozucu, dedikoducu anlamına yaklaşırsa, yıkıcılıktan ileri gidemez.
Timur'a bir haber en az iki haftada ulaşırken şimdi teknoloji sayesinde saniyelerde ulaşmaktadır. Bunun için devletin politikalar geliştirmesi gerekmektedir ki burada en büyük görev eğitimcilerin ve basının üzerine düşmektedir.
Timur'un Çaşıtlarının yerini televizyon ve internet almıştır. Sistemli bir çalışma ile bozulan kültür yapımızın onarılarak gençliğin ülke sorunlarına karşı duygusuz yaklaşımının önüne geçilmelidir. Burnunda en güzel yapılacak olan yeri eğitim kurumlarıdır. Vatanseverlik üzerine konulacak bir ders programının ezberden ziyade yorum ile yapılmasının gelecekte ülkeye vereceği kazanımların başlangıcı olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.