Ekonomi Dürbünüyle
Yeni Eylem Planı
Sayın Başbakan"ın açıklamış olduğu hükümetin bir yıllık eylem planında ifade edilen ana başıkların nasıl hayata geçeceği merak konusudur.
Yapısal reformlara ve özelleştirme uygulamalarına devam edileceği ifade edilmektedir.Bu bağlamda,ülkemizin bugünü ve geleceği için izlenecek olan para ve maliye politikalarının siyasi etkilerden arındırılması ne kadar gerçekleşecektir? 1989 öncesinde Sosyalist Blok"un içinde yer alan şimdiki AB Ülkeleri,para ve maliye politikalarını Dünya ve kendi gerçeklerine teslim ettiklerini görüyoruz. Hatta idari yönden Sosyalist olan Çin bile.
Özelleştirmelerin para politikalarının önemli bir argümanı olduğu herkes tarafından bilinmektedir.Polonya,Bulgaristan,Macaristan,Romanya,Doğu Almanya gibi ülkelerde özelleştirme %30 - %40 oranında seyrederken,Ülkemizde bu oran aşağıda kalmaktadır.Bu nedenle kararlılıkla yasal ve idari düzenlemeleri de gözden geçirerek yeniden hızlı adımlar atmamız gerekmektedir. Özelleştirme, Dinamizm demektir.Özelleştirme verimlilik, dış rekabet demektir. Devletin yeni yatırım yapması yani istihdam yaratması,para basmadan,paranın değerini düşürmeden katkıda bulunması demektir. Mali disiplinin korunması ve devamı demektir.
Toplanan parasal kaynakların şüphesiz plan ve program dahilinde harcanması da önemli olmaktadır. Bu açıdan ülke dinamiklerine göre yatırımların öncelikleri düşünülmelidir.Ülkemizin en önemli çıkmazlarından birisi istihdamdır.Artan nüfusumuza,genç nüfusumuza istihdam yaratamıyoruz. Son yıllarda az da olsa istihdamda bir artış olması yeterli değildir. Her alanda eğitim almış gençlerimiz iş beklemektedir. Ancak açıklanan eylem planında ""Kamu harcamaları büyüme etkisine göre öncelendirilecektir""vurgusu beni umutlandırmaktadır. Mali disiplinin para politikasına destek vereceği açıklaması da bu umudumu kuvvetlendirmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.