KURUPELİT TARİHİ YAZILIYOR
Tarih toplumların milli ve maşeri hafızasıdır. Gelişmiş ülkelerde insanlar ortak hafızaları olan tarihlerini sadece milli ölçekte değil, aynı zamanda yerel ölçekte de iyi bilirler. Türkiye henüz bu seviyeye tam olarak ulaşamamış olsa da, bazı güzel örnekler yaşanmaktadır. Kurupelit Belediye Başkanı Sayın Turan Çakır, yöre tarihinin araştırılması için destek ve teşviklerini esirgemeyen ve Kurupelit tarihinin aydınlatılmasını isteyen bir güzel yönetici örneği olarak temayüz etmektedir. Her mahalli yönetici ve etkili zevatın bu kabil desteklerini beklemeliyiz. Bu gerçekleşirse memleketimizin her alanda gelişmesine katkı sağlayacaktır.
Bizim de destek verdiğimiz bu güzel çalışmanın yükünü büyük ölçüde gönüllü olarak değerli kardeşimiz Mustafa Çakır çekmektedir. XVI. Yüzyıla kadar geri götürülen yöremizin tarihine dair bilgilerimiz her geçen gün artmaktadır. Vaktiyle Amasya"da bulunan Sultan Bayezid Vakfına bağlı vakıf arazisi olan Oyumca ve çevresi, 1863 yılında Çerkez muhacirlerin salgın hastalık sonucu bir defada 473 kayıp verdiklerini ve bugün Üniversite"nin bulunduğu yerin Karaköy olarak geçtiğini ve muhtemelen 1912 de yöreye yerleşen diğer Çerkezlerin kolera salgınında öldüğünü tespit etmiş bulunuyoruz. Tabii o malum ve menfur salgında yöre halkı çok kayıp vermiştir. Onların hikâyeleri bütün açıklılığı ile tespit ediliyor ve yakında kitap olarak basılacaktır.
Osmanlı İmparatorluğu"nun tasfiye sürecinde yöredeki gayri Müslimlerin dış güçlerce nasıl silahlandırıldığını ve asırlarca beraber yaşadıkları Müslüman komşularına nasıl zarar verdiklerini, sonra bizim insanlarımızın kendilerini savunmak için nasıl çareler aradıklarını ibretle okuyacağız.
Özellikle yöredeki köylerde yaptığımız sözlü tarih derlemeleri maalesef bu alanda çok geç kaldığımızı göstermiştir. Birinci Dünya Harbi ve seferberlik hikâyeleri, Milli Mücadele, Atatürk devri, inkılâplar, tek parti idaresi ve Demokrat Parti devirleri hakkında yazılı kaynaklara geçmemiş olan halkın tarihi, diğer bir tabirle tabanın veya ötekinin tarihi ortaya çıkarılacaktır. Ancak görüştüğümüz bütün yaşlı vatandaşlarımız en azından 20 -25 yıl önce bu türlü çalışmalar yapılsaydı daha güvenilir ve çok daha fazla bilgiye ulaşacağımızı, hâlbuki şimdi o bilgilere sahip nesillerin hatıralarını kendileriyle birlikte kara toprağa götürdüklerini söylüyorlar ki, maalesef haklılar.
Giden gitti, bari kalanların bilgisini zapt edelim. Başkan Çakır, yörenin folklor ve etnografya malzemelerini, hatta arkeolojik eserlerini ortaya çıkarıp Kurupelit"te güzel bir yöre müzesini hayata geçirmeyi destekliyor ve istiyor. Bir üniversite semtine de bu yakışır. Başkan"ın desteği sürerse, biz mesleki konularda hizmetten kaçınmayacağımızı ilan ediyoruz.
Bu arada vatandaşlarımıza bir çağrımız olacak. Yöre tarihi ile ilgili bilgi ve belgeleri olanların adlarını belediyeye, bize veya Mustafa beye bildirirlerse, Kurupelit"imiz daha güzel ve kültürel gelişmelere sahne olacaktır.
Hayırlı pazarlar
.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.