MALİYE POLİTİKASI VE BENZİN FİYATLARI
MALİYE POLİTİKASI VE BENZİN FİYATLARI
Vergi , kamu hizmetlerinin karşılanması amacı ile kişilerden ve kuruluşlardan kanun yoluyla toplanan paralardır.Vergi anayasamızda yer alan ve herkesin ödeme gücüne göre ödemekle yükümlü olduğu bir görevdir.Vergi , bir tür yasal gasptır.Adalet ilkesi gereği , en önemli özelliği ödeme gücüne göre alınmasıdır.
Maliye Bakanlığının asli iki görevi vardır.Vergi toplamak ve toplanan vergilerde adaleti sağlamak. İşin adalet kısmı ile dün ve bugün hiçbir Maliye Bakanı ilgilenmemiştir.İstisnasız hepsi daha fazla vergi toplamanın yollarını araştırmıştır.
Adalet gözetmiyorsanız sonuca ulaşmak zor değildir.Kendi hayatınızda bile bir çok dünya nimetine ulaşamamanızın en büyük sebebinin hak ve adalet duygusu ile hareket etmeniz olduğunu görebilirsiniz.Nasıl olursa olsun , sonunda kazanç olsun dediğimizde dünya nimetlerine ulaşmanın zor olmadığını hepimiz biliyoruz.
Maliye Bakanlığının yaptığı adalet gözetmeden sonuca gitmek isteğinden başka bir şey değildir.
Vergiler dolaylı ve dolaysız olmak üzere iki türe ayrılmaktadır.Dolaysız vergi , vergi mükellefinin direk olarak aracı kullanmadan gelir veya servet üzerinden devlete ödediği vergidir.Kişiler gelirlerine ya da servetlerine göre vergi ödemesinde bulundukları için adildir.Gelir vergisi , kurumlar vergisi , emlak vergisi dolaysız vergilere örnek gösterilebilir.
Dolaylı vergi ise , bireyin toplam gelirine ve servetine bakılmaksızın , herkesten aynı oranda ve miktarda alınan vergidir.Katma Değer Vergisi , Özel Tüketim Vergisi dolaylı vergilere örnek gösterilebilir.Dolaylı vergiler , adaletsizdir.Fakat , kamu maliyesi için bulunmaz nimettir.Hiçbir çalışmaya gerek kalmadan piyasa şartları içinde vergi devlete ödenir.
Bir ülkenin gelişmişlik ve adalet düzeyini görmek istiyorsanız.Toplam vergiler içinde dolaylı vergilerin ne kadar yer kapladığına bir göz atmanız yeterli.Dolaylı vergilerin oranı ne kadar yüksek ise o ülke gelişmişlikten ve adalet duygusundan o derece mahrumdur.Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı AB ülkelerinde yüzde 35 iken , Türkiye ' de yüzde 68 ' dir.
Burada bireyler vergi kaçırdığı için devlet normal yollardan vergiyi toplayamıyor , devlet vergi toplamasın mı, itirazları yükselmektedir? Devlet , kamu harcamalarını karşılamak amacı ile elbette vergi toplayacaktır.Ama verginin en önemli ilkesi olan adalet duygusunu gözeterek.
Vergi toplayamıyorum , o halde benzine zam yaparım , sigarada ve alkolde vergi oranlarını arttırırım , araçları yurtdışından ithal fiyatının iki katına satarım demek Maliye yönetmek değil, işin kolayına kaçmak, vergide adalet ilkesini yok saymaktır.
Dolaylı vergiler ile Maliye yönetmek için Sayın Bakanımız gibi etkileyici bir öz geçmişe sahip olmanız gerekmez.Sıradan bir iktisat işletme mezunu bile bu kadarını yapabilir.
Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek yeni gelir vergisi tasarısı hakkında yapmış olduğu açıklamada verginin tabana yayılması için çalıştıklarını söylemiştir.Bu kapsamda , birden fazla ticari faaliyette bulunanlar basit usulde vergilendirilmeyecek.Yani deftere tabi olacaklar.Ortalama sermayeleri 10 bin ile 20 bin TL arasında değişen işletmeleri taban olarak görüp , sistem içine çekmeye çalışacaklar. Ama plaka bedelleri yüz binlerle ölçülen taksi , dolmuş ve minibüsler hakkında herhangi bir çalışmaları yok.
Vur abalının sırtına sistemini devam ettirecekler.
Ülkemiz düzgün çalışan ve adaletli bir vergi sistemine sahip değildir.Bütçenin en büyük kalemi dolaylı vergilerden oluşmaktadır.
Bu durum düzeltilemediği sürece ,akaryakıt istasyonları vergi dairesi olarak çalışmaya , bizler de her doldurduğumuz deponun üçte ikisini vergi olarak ödemeye devam ederiz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.