Nihat Kahvecioğlu

Nihat Kahvecioğlu

Gizli Elektrik Tüketimi..!

Aaa..!Demeyin.Evlerimizde, işyerlerimizde veya elektrikli aletlerin kullanıldığı her yerde mutlaka  gizli bir elektrik tüketimi vardır.

Bir istatiğe göre kapanmayan elektrikli aletlerin “Gizli Elektrik Tüketimi” dünya elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde ikisine denk düşüyormuş. Ve bu rakam baz alındığında sadece Avrupa kıtasındaki elektrikli aletlerin bir yıllık “Gizli Elektrik Tüketimi” altı nükleer santralı, bir yıl boyunca çalıştırabilecek kapasitede. Yanlış  okumadınız altı santralı.

Bu işi anlamak çok kolay. Test edelim. Kullandığımız tüm elektrikli aletlerin bir yıllık “Gizli Elektrik Tüketimi” altı nükleer santralı, bir yıl boyunca çalıştırabilecek kapasitede. Yanlış okumadınız altı santralı.

Bu işi anlamak çok kolay. Test edelim.Kullandığımız tüm elektrikli aletleri kapattıktan sonra elektrik sayacına bakalım, döndüğünü fark edeceksiniz. Önce nedenini yazıp anlatayım, sonra çözümünü.

Örneğim; Kullandığımız, özellikle her yerde kullandığımız bilgisayarı ele alalım.Bilgisayar işlem yaparken yaklaşık 140 Watt, işlem yapmazken 27 W, kapalıyken 5 W elektrik tüketir.Bilgisayarlar işlem yaparken ve kapattıktan sonrada enerji tüketmesinin nedeni, “stand by” durumunda olmasından kaynaklanıyor.Bilgisayarı her an hemen çalıştırmak için sürekli stand by durumunda bırakmak gerekebilir ama çoğu cihazda böyle olmayabilir.

Yıllar önce evlerimizde ve iş yerlerimizde bu kadar çok elektrikli alet yoktu. Tabiki o zamanlar gizli elektrik tüketimi diye de bir şey yoktu. Söz konusu bile edilmezdi.Ama birde bu günümüze bakalım. Elektrik ve elektronik dalında buluşlar ve yeniliklerin sonu gelmiyor ki. Teknoloji devamlı gelişiyor.

Bilgisayarlar, fax, telsiz telefon,radyo-çalar saatler, müzik setleri, televizyon, video, kahve makineleri vs.

Bu cihazların bir kısmını uzaktan kumanda ile yönetip, onunla açıp kapatıyoruz.Yani cihazlar sürekli “Satand by” durumunda kalıyor.Cihazlara uzaktan hükmetmek, kullanıcı açısından büyük bir kolaylık ama bununla birlikte elektrik tüketimini de fazlasıyla etkilemiştir.

Kapatıldıktan sonra da “Gizli Elektrik Tüketimini” sürdüren elektrikli alet sayısının önemli oranda artması, tüketimi de çok ciddi boyutlarda arttırmıştır.

“Gizli Elektrik Tüketimi”nin dedenlerini, çok kısada olsa, anlayabileceğiniz dilden yazayım. Elektrikli aletler kapatılmalarına rağmen, gizli elektrik tüketmelerinin nedeni, çalışma prensiplerinin röle"ye olan benzerliğidir. Elektronik devreler, düşük gerilimle -5 volt- çalışırlar. İşte cihazlarda bulunan transformatörler röle gibi görev yapar. Çalıştırma –kapatma anahtarları veya kumandaları bu prensiple çalıştığından, içlerindeki transformatörler röle gibi görev yapar ve kapatıldığında dahi transformatör gerilim altındadır. Tüketim azda olsa elektrik sayacı dönmeyi sürdürür.

Aslında bu aletlerin yapım şeklini değiştirmek kolay olmasına kolayda, kim değiştirecek? Hazır üretimde olan bir malzemeyi hangi üretici kalkıp da yeniden düzenleyip üretecek. Ulusal bir problem ve ulusal bir yasal zorunluluk olması lazım.

Gizli Elektrik Tüketimi yapan elektrikli cihazlardan bir kısmının tüketimini, Elektrokent Perpa Dergisinden aldığım rakamlarla size ulaştırayım.

Video; 1-30 Watt, TV:1-22 W, Uydu Anten receiver; 5-17 W, Kablolu TV; 3-23 W,  Kahve Makinesi; 1-1,5,Bilgisayar; 27 W

GİZLİ ELEKTRİK TÜKETİMİ"nin nedenini yazdık, çözüm ne? Çok kolay; ÇEK FİŞİNİ PRİZDEN.

Hayat fişinizin, yaşama takılı kalması dileğimle..!

Her şey gönlünüzce olsun..!

SEVGİLERİMLE.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
  • Mehmet ATALAY / 16 Nisan 2010 Cuma 01:17

    Bahsettiğiniz konu aslında toplumdaki israf krizinin sadece tek bir kalemi sanırım.Toplum olarak anlamsız bir israfın içindeyiz.Bu konunun daha fazla işlenmsei hepimizin vazifesi.Ülke kaynakları sınırlı,ihtiyaçlar sınırsız.Buna bir de kontrolsüz arzu ve keyfiliğimiz eklenince vahim bir tablo ortaya çıkıyor.Başkanım çok güzel bir konuyu daha masaya yatırmışsınız.Otopsiye devam ediniz.Herkes akşam onda fişini çekip yatacak,sabah erkenden rızkını aramaya çıkacak.Başkanım başta sizi ve çevrenizdeki dostları pazar gün kü davetimize bekliyorum.saat 11:30 dsi camii.kutlu doğum proğramı(her şey vaar)selamlar.

    Yanıtla (0) (0)
  • ESNAF'tan / 15 Nisan 2010 Perşembe 22:36

    Sevgili BAŞKAN güzel yazdında biz anladıkmı sanki.Tembellik varken kim kalkar tv,videoyu,klimayı vs.cihazı stand by durumundan çıkarır.Görülmediği için yani fatura içinde kaybolduğu için kimse farkında değil zararın.İnşallah yazını okuyanlar fişi çekerek stand by durumundan çıkıp gizli tüketimden kurtulurlar.Kalemine sağlık.İyi günler.

    Yanıtla (0) (0)
  • SAMİ YEŞİLYURT / 11 Nisan 2010 Pazar 17:42

    Kim biliyor ki gizli elektriğin harcadığı enerjiyi ya bizim cebimeze verdiği zararı hayat devam ederken her konuda teknolojiden faydalanmak varken. mesela günümüzden bir 20 yıl önceye gidelim kimde vardı uzaktan kumandalı tvler kalkıyorsun sesini veriyon kalkıyorsun kanal değiştiriyorsun kalkıyorsun tv yi kapatıyorsun elekrik harcaması bitiyor peki ozaman gizli elektrik varmıydı. şimdiye dönelim oturuyorsun kanalı değiştriyorsun tvni kapatıyorsun ve her şey bitti sannediyorsun ama öyle değil ki sen sen olki uzaktan kumanda ile kapattığın büün ürünler sadece yarı kapalı oluyor. ve elektrik harcamaya devam ediyor bide ne olacakmış bunda nevar diyen var baksana duyar gibiyim ama olmuyor bunu üs üste konulduğu zaman sen öyle dersen ben öyle dersem her şey cebimize yazık olur cebimizden istemediğimiz paraların yok olmasına sebeb olur üst üste vurun ca ülke ekonomisine zarar vermeye başlar boşu boşuna tükettiğimiz elektriği ithal etmek zorunda kalırız. sizce öğle değil mi sevgili abim bu konuda bir kaç yazı yazarak gündemde tutmayı senden rica ederim. herkes ne yaptığını neler yapabileceğini öğrenmeli bence bilinçi tüketiçi olmalıyız.ve diyorim son söz olarak gizli elektrik tüketimini KİM BİLİYOR Kİ? SAYGILARIMLA

    Yanıtla (0) (0)
Nihat Kahvecioğlu Arşivi
SON YAZILAR