Şifreniz Ne..?
Sevgili okurlar mola bitti.Yeniden birlikteyiz.Sizleri özlemişim.
Zaman zaman eski bilgilerimi yenilemek, neler okumuşumu gözden geçirmek için eski dergileri ve kitapları karıştırırım. Yine böyle bir karıştırma sırasında, Electric Lıghtıng Magazine dergisinde bir yazı ilgimi çekti size aktarıyorum.
İnternet şifreniz kabusunuz olmasın; İzmir Ekonomi ve Ege Üniversiteleri araştırmacılarının Türk Kullanıcılarının Parola Seçimindeki Eğilimleri başlığı altında 2 bin 564 internet şifresi üzerinde yaptığı çalışmada, şifrelerin yüzde 30"unun kolaylıkla kırılabildiği belirlendi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi İlker KORKMAZ, Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Öğretim üyesi Prof.Dr.Mehmet Emin DALKILIÇ ile birlikte hazırladıkları Türk Kullanıcıların Parola Seçimleri isimli araştırma sonuçlarına ilişkin bilgi verdi.
Parola seçiminde, kullanıcıların genelde hatırlanması kolay ve kısa parolar _şifre_ seçtiklerinin bilinen bir yöntem olduğunu belirten Korkmaz, bu tür parolaların bilgisayar korsanları için kolay hedef olduğunu ve tek bir zayıf kullanıcı parolasını bile tüm sistemin güvenliğini tehlikeye düşürebildiğini vurguladı. Korkmaz, akademik çalışmalarında, güvenilir kaynaklardan elde ettikleri ve bir sistemde kullanılan 2 Bin 564 gerçek Türkçe parolayı seçtiklerini ve çeşitli yöntemlerle bilimsel veriler kullanılarak Şifreleri Kırmaya çalıştıklarını anlattı.İlker KORKMAZ, bu parolaların gizlilik nedeniyle araştırma kapsamı dışında hiçbir şekilde kullanılmadığını bildirdi.
Çalışmanın ilk bir aylık sürecinde tüm parolaların yüzde 30"una karşılık gelen 777"sinin tahmin edilebilir özellikte olduğunun belirlendiğini ifade eden Korkmaz, denenen parolaların yüzde 5"inin beş dakika içinde, yüzde 10"unun da ilk gün içinde tahmin edilebildiğini kaydetti.
İlker KORKMAZ, 2 ve 3 karakterden oluşan tüm şifrelerin kırılabildiğine işaret ederek, 4 karakterli parolaların yüzde 96"sının, 5 karakterlilerin yüzde 42"sinin, 6 karakterlilerin yüzde 31"inin, 7 karakterlilerin yüzde 4"ünün, 8 karakterlilerin yüzde 2"sinin kırılabildiğini bildirdi.
Güçlü parola nitelikleri şöyle sıralanıyor; parolanın içerdiği karakterlerle en az 1 rakam ve en az 1 büyük harf olacak şekilde parolada hem sayısal, hem de alfabetik karakterler birlikte kullanılmalı. Parolada, en az 1 harf veya rakam olmayan noktalama işareti gibi özel bir karakter içermeli. Kullanıcıların yalnız kendi alfabelerinde yer alan harflerden en az birini kullanması şifrenin kırılma olasılığını düşürüyor.
Siz siz olun, yaşamınızda şifreli konuşmayın, dostlarınızı şifrelemeyin(!) ..!
Her şey gönlünüzce olsun.
Sevgilerimle.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.