Sınavlara Nasıl Hazırlanılmalı?

Öğrencilerin ve ailelerin kafasına en fazla takılan bir soruda hiç kuşkusuz “ öss, sbs, sbs gibi sınavlara nasıl hazırlanacağım ?” Sorusudur. Bu sınavlara hazırlanmanız için önünüzde sadece dört yol vardır. Bunlar;
1)kendi kendine çalışma         
2)dershaneye devam etmek
3)etüt merkezi      
4)bire- bir ders

Sınav hazırlanma yöntemleri

 1) kendi kendine çalışma
bu yöntem alışkanlık ve disiplin gerektiren, bu nedenle elde edilmesinin küçük yaşlarda daha kolay olan, en sağlıklı yöntemdir. Eğer bu çalışma yöntemini kazanır veya kazınmışsanız ÖSS ve SBSveya başka sınavlar gelip çattığında tekrarlarla ve daha az çalışmayla başarıya daha kolay ulaşabilirisiniz.
Bu yöntem oldukça zahmetli bir yöntemdir. Ancak en önemli yöntem bu yöntemdir. Ancak bu yöntem ile ÖSS ve SBShazırlanıyorsanız şu hususlara dikkat edin:
1.      Hangi alandan ÖSS ve SBSye hazırlanıyorsanız o alanın derslerine ağırlık verin. Yani ÖSS ve SBSstratejisini öğrenin ve size artı değerler kazandıracak bir ders çalışma stratejisi hazırlayın.
2.      ÖSS ve SBSsınavının test yöntemi ile yapıldığını artık bilmeyeniniz yoktur. Ayrıca ÖSS ve SBSsoruları bilgiye dayalı yorum soruları şeklinde ağırlıklandırılmıştır. Bu nedenle bol bol test sorusu çözerek alışkanlık kazanın.
3.      Test sorularını çözerken, çözdüğünüz sorunun cevabını mutlaka öğrenin. Doğruysa sevinin yanlış ise de üzülmeyin. Yanlış soruda eksik bir bilginiz olduğunu kavramış olursunuz. Hemen o bilgi eksikliğini giderin. Yada yanlış yapmanıza neden olan sorunu tespit edip çözüm yolu üretin.
4.      ÖSS ve SBSsınavına bir yıl kala bu alışkanlığın kazanılması zor olabilir. Bu nedenle hemen uygulamaya başlayın. Anlattığımız verimli ders çalışma yöntemlerini mutlaka uygulayın.
2)dershaneye devam etmek
ÖSS ve SBSsınavına hazırlanmanın en yaygın yolu bir dershaneye kayıt yaptırıp hazırlanmaktır. Ancak çoğu öğrenci dershane konusunda bir yanlışa düşmektedir. O da “dershanenin bilinmeyen bir konuyu öğreten değil yeterli kaynağı sağlayıp, tekrar ettiren, sınav stratejisine göre sizi hazırlayan bir kurum” olmasıdır. Ancak çoğu öğrenci bilgiyi öğreten kurum olan okulu önemsememektedir. Bu da onu dershanede zorlamakta, öss, sbs"yi kazandığı taktirde üniversitede zorlamaktadır. Örneğin okulda öğretilen “integral” konusu ÖSS ve SBSsınavında çıkmamakta ancak üniversitede özellikle matematik bölümünü okuyacakların karşısına çıkmakta. Öğrencide bu nedenle üniversitede zorlanmakta hatta okulu bırakmaktadır. Bu nedenle zamanı ve strateji en iyi şekilde planlamanız öss, sbs-okul şeklinde çalışmanız daha doğru olacaktır. Okulun öss, sbs"ye olan katkısını da unutmayın.
 
Kaliteli ve eğitime kendini adamış birkaç dershanenin dışında bir çok dershane ekonomi  ağırlıklıdır. Bu nedenle doğru dershaneyi seçmek sizin için çok önemli bir noktaya gelmektedir.
Dershaneyi nasıl seçmelisiniz ?
1.      Artık tam anlamıyla kurum olmuş olan, köklü bir dershane olsun,
2.      Doküman ve kaynak sıkıntısı olmayan bir dershane olsun,
3.      Size verilecek olan kaynak kitap ve dokümanların kalitesi hakkında bilgi edinin,
4.      Dershanede görev yapan öğretmenler hakkında bilgi edinin,
5.      Kütüphane, etüt, ek ders imkanlarının olup olmadığına bakın,
6.      O dershaneye daha önce gitmiş olan arkadaşlarınıza danışarak bilgi alın,
7.      Çoğu dershane sınıfları belirlemek için seviye tespit sınavı yapar. Bu sınavlarda başarılı olara daha iyi olan sınıflara girmeye çalışın.
8.      Rehberlik servisine önem verin. Dershanede görevli, işinde uzman bir rehberlik uzamanın (felsefe, psikoloji öğretmeni değil ) olup olmadığına dikkat edin. Rehberlik servisinin çalışmaları hakkında bilgiler edinin.
9.      Önceki yıllarda öss, sbs"ye kazandırdığı öğrenci sayısına bakın (dereceye öğrenci sokup sokmadığına değil).
Daha önce derece yapmış öğrencilerin olması bir gösterge midir?
Kısmen doğru olmakla birlikte yanlış bir anlayışta olabilir. Bir çok dershane derece sınıfları için özel program uygular. Türkiye genelinde derece yaparak dershanelerinin reklamını daha fazla yapmak isterler. Eğer dershane bir öğrenciyi dereceye sokuyorsa ancak ÖSS ve SBSsınavını kazandırdığı öğrenci sayısı az ,ise bunun üzerinde düşünülmelidir. Eğer siz derece yapak bir öğrenci olarak kendinizi görmüyorsanız daha fazla öğrenciyi üniversiteye sokan dershaneyi seçmeniz sizin faydanıza olacaktır. Ancak sizin hedefiniz derece olmalı. Çünkü eğer planlı çalışıyorsanız neden olmasın.
3) Etüt merkezleri:
etüt merkezleri ülkemizde yeni yeni ve hızla yaygınlaşmakta. Bu merkezlerde birebir öğretmenle öğrenci yan yanadır. Ders çalışılır. Ayrıca birebir olduğu için otokontrol de sağlar. Ancak dershane kadar kaynakları bol olmayabilir. Etüt merkezleri içinde düzenli çalışma alışkanlığı gerekmektedir.
4) Bire -bir ders(özel ders)
Özel ders oldukça maliyeti yüksek bir hazırlanma yöntemidir. Ancak oldukça etkili bir yöntemdir.
Birebir ders ile; öğretmen ve öğrenci eksik konuları birlikte tespit ederek anlaşılmayan noktaların üzerinde daha yoğun çalışmaya olanak verip iyi bilinen noktaları hızlıca bir tekrarın sonrasında sorularla pekişmesi sağlanarak konular temel sağlamlaştırılır. Bire -bir derste ise bütün ilgi tek kişiye yoğunlaştırılır.ve çok konsantre bir ders işlenir öğretmenler (ki bilenler)en pratik yolu kendilerine özel derse ve iki-üç kişilik grup çalışmalarına saklarlar.
 Özel ders için nasıl bir öğretmen
1.      Öğretmen deneyimli olmalı,
2.      Öğrenci ile diyalogu iyi olmalı. Öğrenci psikolojisini kavrayabilmeli,
3.      Referanslara dikkat edilmeli. Daha önce kimlere ders vermiş sonucunda ne olmuş gibi,
4.      Sınav sistemini çok iyi bilmeli,
5.      Öğrenciye sürekli moral motivasyon sağlayan bir kişi olmalı,
6.      Bulunduğunuz okulda görev yapan bir öğretmen olmamalı. (bu avantajlı bir yöntem gibi gelse de aslında değildir. Okulunuzdaki bir öğretmenden özel ders alırsanız arkadaşlarınızın ve öğretmenlerinizi ön yargılarına mahsur kalırsınız.)
ÖSS ve SBSsınavına hazırlanma için size üç yol gösterdik. Siz ailenizin, çevrenizin ve kendinizin durumunu iyi tespit ederek ona göre bir seçim yapmalısınız. Şunu asla unutmayın başarı için bunlar birer araçtır. Başarıya ulaşmanın kesin yolu plan,,strateji, hedef, kendine güven v.b. Koşullardır. Bu nedenle önce verimli ders çalışma alışkanlığı kazanmaya özen gösterin.

Ahmet yıldız

Psikolojik danışman

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Yıldız Arşivi
SON YAZILAR