Ahilik..?
Kökü çok eskilere dayanan ve bu güne kadar gelen, 12-18 Ekim tarihleri arası AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI olarak kutlamaları yapılan AHİLİK nedir?
AHİLİK;iyi ahlakın, doğruluğun,kardeşliğin,yardım severliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.
KURUCUSU: Azerbaycan"ın Hoy kasabasında doğan ve 1172-1262 yılları arası yaşayan Şeyh Nasirüddin Mahmut El Hoyi kısa adı AHİ EVRAN"dır.
AHİ: kelime olarak; kardeş,yaren,arkadaş ve dost anlamına gelir. Bugün bunlar kaldı mı? Birbirimizin arkasından kuyu kazan, işlerimize çomak sokan vs.Demek bunlar eskiden di eskiden..!
GECE YATAĞINA UZANDIĞIN ZAMAN,O GÜN NE YAPTIĞINI VE YARIN NE YAPACAĞINI KENDİNE SORMADAN UYUMA.
Prof.Dr.Ali Fuat BAŞGİL
AHİLİK; Hem sosyal hem de kültürel olarak, birbirini seven,saygı duyan,yardım eden,fakiri fukarayı gözeten,yoksulu barındıran, işini kutsal, çalışmasını bir ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkarın iş teşkilatı anlamındadır.
AHİLİK; Teşkilatı; ahlak,akıl,bilim ve çalışma olarak dört temel esas üzerine Anadolu"da kurulmuştur.
AHİLİK Teşkilatı;Esnaf ve sanatkarın teşkilatlanmasına da öncülük etmiştir.Bugün kısaltarak STK"a olarak söylediğimiz Sivil Toplum Kuruluşlarının temeli de o dönem atılmıştı.İşte AHİLİK KÜLTÜR HAFTASI olarak kutladığımız ahilik,bize başında bulunduğumuz ODA"ların başlangıcının ne kadar eskilere dayandığını, dayanışma ve birlik olmanın eskiden olduğu gibi bugünde olması gerektiği gerçeğini ortaya koymaktadır.
AHİLİK teşkilatı; ayrıca eğitimle de ilgiliydi.Gençlerin iyi yetişmesini ve meslek kazanmasını sağlamak üzerede çalışmaları vardı.
Bugünün Meslek Eğitim Merkezinin temeli de o günlerde atılmıştı ama ne yazık ki bizler modernize edip günümüze ulaştıramadık.Her işte olduğu gibi Meslek Eğitim Merkezi müfredatını da Almanya"dan alıp,ülkemize uyguladık.Oysa bu eğitim ahilik teşkilatlarında verilmekteydi.Çırak-kalfa ve ustalık mertebesi sonunda,şed kuşanma bugünkü karşılığı USTALIK BELGESİ verilmesi bu teşkilatın içinde yapılmaktaydı.
Ahh.Ahhh..! Kendi değerlerine sahip çıkamayıp, bu değerleri başkasının görüp işleyerek günümüze ulaştırması ve bizlerde bunları alıp kullanmamız, ne kadar vahim ve üzücü değil mi?
Her şey gönlünüzce olsun.
SEVGİLERİMLE.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.