KÜLTÜRÜMÜZ ARTSIN
Öncelikle Ongolog ne demek, bir bakalım. Onkoloji Türkçede 'kanserbilim' olarak ifade edilebilir. Onkoloji kanserin oluşumu, nedenleri, kalıtımla ilişkisi, tanısı, tedavisi, kanserle ilgili istatisikler ve kanserden korunmayla ilgilenen tıp dalıdır. Kanser bir tümör türüdür, kötü huylu (kötücül, habis, malin) tümörleri ifade eder. Burada çok duyduğumuz ve fakat ne anlama geldiğini pek bilemediğimiz "tümör" kavramıyla karşılaştık. Basit bir anlatımla; Tümör , vücutta anormal hücre büyümesi sonucu ortaya çıkan 'kitle' veya 'şişlik' olarak tanımlanır. Hücreler, normal koşullarda düzenli bir şekilde büyür, bölünür ve ömrünü tamamladıktan sonra ölürler. Ancak bazı durumlarda bu süreç kontrolden çıkar ve hücreler anormal bir şekilde çoğalmaya başlar.
Tümör çeşitleri genellikle iyi huylu (benign) ve kötü huylu (malign) olarak iki ana gruba ayrılır. İyi huylu tümörler, genellikle yavaş büyüyen, çevresindeki dokuları işgal etmeyen ve metastaz yapmayan tümörlerdir. Kötü huylu tümörler (malign tümörler), kontrolsüz bir şekilde büyüyen ve çevre dokulara zarar verme eğilimi gösteren kanserli hücre kitleleridir. Her iki durumda da uzmanlara gidilmeli, erken teşhis tedavi olma ve iyileşme olasılığı artacaktır. Özellikle kötü huylu tümörlere müdahale ne kadar erken yapılırsa o kadar iyidir.
Burada ele alacağımız yazımızda bir kavramdan da söz edelim efendim..O kavram da şudur. Nöropeptid Y, sinir sistemi tarafından üretilen bir protein molekülüdür. Bu peptid, enerji dengesi, iştah ve stres tepkilerini düzenlemede kritik bir role sahiptir.
Bir başka anlatımla; Beynin aktivitesini etkileyen sinyal molekülleridir. Ağrı duymama, ödüllendirme, besin alımı, metabolizma, üreme, sosyal davranışlar, öğrenme ve hafıza gibi çeşitli beyin işlevlerinde farklı nöropeptidler görev alır. Nöropeptidler peptid hormonlarıyla bağlantılıdır
Burada bir kavramdan daha söz etmeliyiz. Metabolizma , vücudun enerji üretme ve harcama süreçlerini yöneten biyokimyasal olayların tümüdür. Hücrelerin çalışması, organların fonksiyonlarını yerine getirmesi ve yaşamın devam etmesi için gereklidir. Bu süreç, yiyeceklerin sindirilmesi, enerjiye dönüştürülmesi ve hücresel onarım gibi birçok mekanizmayı kapsar.
Siz de bilirsiniz ki bir konuyu anlatmadan önce derse hazırlık yapılmalıdır. Öğrencilerle dersele ilgili ne kadar iyi hazırlık yapılırsa ders o kadar iyi anlaşılacaktır. Şimdi konunun anlatımını işin uzmanına bırakalım, sonra da kaldığımız yerden devam ederiz.
İstanbul Üniversitesinin eski Rektörlerinden , Cerrahpasa Tıp Fakültesinin emekli öğretim üyesi Onkoloji hocası Prof. Dr. Bülent Berkardan'nın yazısı . Okumanızı ve uygulamanızı önemle önerilir. Düşünceler beyinde nöropeptit üretimini tetikler. Neşeli insan ile kederli insanın nöropeptitleri birbirinden farklıdır.
İyi şeyler düşünürsen iyi nöropeptitler üretirsin..
Bunlar kan yoluyla tüm vücuda yayılıp bağışıklık hücrelerini çalıştırır.. Bir tür enerji parçacığı gibi.
Hastalarıma neşeli insanlarla buluşmalarını, neşeli kitaplar okuyup komedi filmleri izlemelerini öneriyorum. Norman Kazan’ın bir kitabı vardır; orada ‘kanseri hergün dört kere Şarlo filmi izleyerek yendim’ der.. Durduk yere kahkaha (gülümseme diyelim biz buna) atarak da bilinçaltı kandırılabilir..
Hasta eğer mutsuzsa yine de neşeli filmler işe yarar mı? Aslına bakarsanız sebepsiz de gülünebilir. Günde yirmi kere ‘Hahahahah’ diye gülebilir hasta durduk yere. Ama bunu şimdi kime anlatacaksın, bizim millet inanmaz böyle şeylere, şüphecidir. Halbuki beyin onu gerçek sanıyor. Şuur altı kanar. Ne dersen ona inanır..
Kahkaha (gülümseme, bizde kahkaha ile gülmek şeytandan olduğu kabul edilir) atıp iyiyim de; iyiymişiz der.. Kötüyüm de; kötüymüşüz der.. İnsan vücudu bir gemi gibidir. Emirleri kaptan verir, makine dairesi emirleri yerine getirir. Bizde de kaptan beyindir. Bilinçaltı da makine dairesi.. Telkin çok önemli. Oturup günde on kere bugün çok iyiyim şükür de; karaciğerin, dalağın, akciğerin ona göre çalışır. Kaptan iyiyiz derse beyin iyi endorfin salgılar..
Endorfin, vücudun doğal ağrı kesicisi olarak nitelendirilen ağrı ya da stres durumunda salınan hormon olarak bilinir. Beyinde üretilen endorfin hormonu vücutta haberci görevi görür. Endorfin hormonu oluşan ağrının azalması, stresin hafiflemesi ve ruha halinin iyileşmesine yardımcı olur.
Evet uzman doktorun yazısını paylaştım. Bazı tıp terimlerinin anlamlarını sunmaya çalıştım. Ben deniz de bir çok yazar gibi geniş yelpazede, teknolojinin imkânlarını da kullanarak suretiyle araştırma yaparak yazılar yazmaya çalışıyorum. Kendimce değerli bulduğum ve okurlara fayda sağlayacağına inandığım bilgileri ecir mukabilinde paylaşmak salih amel kategorisinde değerlendirildiğini hatırlatmak isterim. Bu çerçeveyi baz alarak sayı gayret içinde olmak gerekir. Bu gayretimizle bir nebze de olsa toplumun bilinçlenmesine katkı sağlıyorsak ne mutlu bize. Biriktirip kenara yığdığın heba olur gider, paylaştıkların öbür dünyaya sana eşlik eder." İnsanların en hayırlısı insanlara en çok faydası dokunandır."
Selâm ve dua ile...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.