Azot İşçilerinin Sesine Kulak Verilmeli !..
Geciken adalet , adalet değildir.Mağduriyetler başka mağduriyeti doğurmaktadır. Samsun Petrol-iş Sendikasına üye Azot işçilerinin yaşadığı haksızlık tam tamına beş yıl sürdü.
160 işçiden bugün 125"ye düştü.Ölüm ,rızkını başka yerlerde arama gibi nedenlerle sayıları azaldı.
Elbette özelleştirme mağduru işçi konumunda başka illerimizde de vardır.Mağduriyetten iktidara gelenler bu insanların yaşadıklarını iyi bilirler .Oysa ki babalar gibi haraç/mezat satılan kurumlarımızın,ekonomimizin can damarı işletmelerin sokağa bırakılan emekçilerin ne haldedir diye arayıp soranı yok !.
Samsun Azot Fabrikasının resmiyette adı TÜGSAŞ olan işçileri gibi...Bu insanlarımız beş yıldır hukuk mücadelesi veriyor.
Yaşadıklarının kısa bir tarihçesine göz atalım:
TÜGSAŞ ,Özelleştirme Yüksek Kurulu"nun 18.08.1998 tarih ve 98/58 sayılı kararı ile bu işyeri özelleştirme kapsam ve programına alınıyor.
Toros Tarım Sanayi ve Ticaret AŞ"ye 04.07.2005 tarihinde satış devri gerçekleşiyor.
31.12.2003 tarihinde çalışan Petrol-İş Sendikasına üye işçilerin iş akitleri şifahi olarak fesh ediliyor.
Samsun /Tekkeköy İş Mahkemesine dava açılıyor.Böylece Yargı süreci başlamış oluyor. İşe iade davaları genelde 4857 sayılı İş Kanunu "nun 20 madde hükümlerine göre ivedilikle görülmesi gerekirken ,Avukat değişiklikleri,davaya bakan Yargıçların tayin /değişiklikleri(Üç kez) davanın uzamasına ve beş yıllık zaman kaybına neden olmuştur.
Nihayet İşe iade 1.12.2008 tarihinde kesinleşmiş ve Sendika avukatına 05.01.2009 tarihinde tebligat yapılmıştır.
Bu kadar detayı nereden bildiğim konusuna gelince; tüm yargılama sürecini yakından takip ettim. Mağdurlarla konuştum. Sendika yetkilileri ve Kurumun Avukatı ile özel görüşmelerim oldu. Bu bağlamda ,davanın gönüllü bir Müdahili sayılırım.
Bilinmelidir ki işsizlik açlık demektir...Parasızlık demektir.Evde aile içi huzursuzluk /çatışma demektir.İş kaybetmek bunalım demektir...Acı bir gerçek vatandaşın Devletine ,Adaletine güvensizlik duyması demektir...yaşamayanlar bilemez !.
Samsun"un tüm sendikal kuruluşlarının en yetkilisinden ,Siyasetimizin tüm temsilcilerine ve Kentin yönetiminde söz sahibi olan herkese soruyorum : Özelleştirme mağduru yüz yirmi beş Azot işçilerinin geçen beş yılda neleri kaybettiklerini hiç düşündünüz mü?
Beş yıl boyunca bu emekçiler ne yediler /ne içtiler ?...Çocuklarına bayramlarda ,özel günlerde eli boş dönmenin ne demek olduğunu..işsiz bir babanın ezikliğini hiç düşündünüz mü?
Bir kısa not aktarayım.Samsun Karadeniz Bakır İşletmeleri A.Ş" nin benzer mağdurları, açtıkları dava tarihi :29.12.2004 dür.Karar tarihi ise : 05.05.2006 dır...Bir buçuk yılda sonuçlanmış ! Yorumunu , takdirlerinize bırakıyorum.
Azot işçilerinin işe iadeleri ve her birinin Kamu işçisi olduklarına Onanmış Mahkeme kararı hükme bağlıyor. Ancak, hiçbiri iş sözleşmeleri sona erenlerin yeniden Kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilmelerine ilişkin (2004 /7898 sayılı kararname hükümlerinden) yararlanamıyorlar. Sebep : 30 günlük müracaat süresini geçirmiş olmaları... Mahkeme süreci devam ederken başvuru süresi işliyor.. Üstelik Mücbir sebep olarak da kabul edilmiyor.
Hükümet yerinde bir uygulama ile , bu tür mağduriyetleri gidermek adına -2007 yılında söz konusu Kararname"den yararlanamamış olanlara -geçici bir madde ile- 60 günlük ek süre tanıyor.Ancak, Azot İşçileri -20.06.2007 tarihine kadar baş vuruda bulunamadıkları- gerekçesi ile bu haktan da yararlanmıyorlar.Çünkü ,dava 01.12.2008 "de karara bağlanmıştır...
Beş yıl süren bir davanın -mağdurları Mahkeme kararına rağmen yine mağdur duruma düşmüşlerdir...
Samsun TÜGSAŞ "ın özelleştirme mağduru 125 emekçinin elinde Mahkeme kararı olmasına ; haksız ve hukuksuz bir şekilde iş akitleri fesh edilmesine rağmen, hiçbiri 2004/7898 sayılı Kararname"nin tanıdığı geçici personel olarak kamu kurumlarına yerleştirilmesi talepleri karşılanamıyor.
Halbuki , 5620 sayılı Kanun"a eklenen geçici madde kapsamına alınmaları için ek bir düzenleme yeterli olacaktır..Hükümetin Yeni İstihdam paketi sorunun çözümü için fırsat olabilir. Pakete eklenecek bir Geçici madde tüm haksızlıkları giderilecektir.
Buradan çağrımız Samsun MİLLETVEKİLLERİNE" dir !!!.
İktidar /Muhalefet ayrımı gözetmeden- ortak akıl ve duyarlılıkla 125 Özelleştirme mağduru işçimizin beş yıl süren hukuk mücadelesinin yarattığı sorunu çözmek vicdani sorumluluk gereğidir.
Geçen üç dönemlik seçim süreçde (Mart 2004/Temmuz 2007 ve Mart 2009 ) seçimlerinde sokaklara dökülmeden , ajitasyon yapmadan,uğradıkları haksızlıkları kısık sesle sadece gazete sütunlarına ,adliye koridorlarına taşıdıklarını biliyorum.
Ayrıca , arkadaşları adına aralarından on kadar mağdurun siyasi Parti ayırımı yapmaksızın 9 milletvekiline seslerini duyurmak üzere , imzalı birer Mektup gönderdiklerini ve yardım talebinde bulunduklarını da biliyorum.
Azot işçilerinin sesine kulak verilmelidir !...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.