Demokrasi ve özgürlük
Milli Eğitim Bakanlığının kılık kıyafet serbestisi getirme kararının tartışmaları sürerken BDP'liler ve PKK yanlıları bu tartışmalara yeni bir boyut eklediler.
Sözcü Gazetesi'nin haberine göre BDP'liler Güneydoğu'da çocukları okullara Peşmerge kıyafetiyle gitmeye zorluyormuş.
Yapılan bu değişikliği BDP'liler kendi amaçları için kullanıyor. Türkiye'de hep geçmişin intikamı ya da farklı duygularla, tartışılmadan tek bakış açısıyla alınan yanlış karar bir örnek daha. Demokrasi geldi diyoruz. Nereye kadar kim için , nasıl demokrasi?. Algılama önemli demokraside .
Siyasal sistemlerin tamamında da. Rusya'daki önceki sistem özgürlükler ve işçi sınıfının egemenliği dönemi olarak yansıtılıyordu. En keskin sol fraksiyonlardan bir çoğu Rusya'yı Sosyal Emperyalist olarak nitelerken, karşıt sol fraksiyonlar da Mao ve Çin'i emperyalist olmakla suçluyorlardı.
Türkiye'ye gelince demokrasi tartışmaları bitmedi Cumhuriyet ilan edildiği yıldan yana. Cumhuriyetle gelen demokrasi ve seçme özgürlüğü, padişahlık ve halifelik sisteminin etkisi altında kalınca, demokrasi için Cumhuriyetin ortadan kaldırdığı padişahlık ve hilafet sistemi de demokrasi ve özgürlük adına geri getirilmeye çalışılıyor.
Yani hilafeti ve padişahlık sistemini geri getirme özgürlüğü de demokrasinin bir parçası günümüzde. Cumhuriyeti kuranların demokrasi adına kaldırdıkları tekke ve zaviyeler de çağdaş eğitime alternatif olarak yeniden canlandırılıyor demokrasi için.
Demokrasi için Cumhuriyetin getirdiği kurumları savunmak ve yaşatmak mı demokratlık, yoksa anti demokratik olduğu, halkı karanlığa ittiği için ortadan kaldırılan sistemleri ve kurumları geri getirmek için mücadele etmek ya da bastırmak mı?
Ne taraftan bakarsanız o taraf için yaptıkları demokratlık.
Gelelim kılık kıyafet serbestisine. Herkes dilediğini giyer. Ama giyimin de bir adabı edebi var. Türban tartışıldı on yıllarca, hala da tartışılıyor. Meslek Liseleri tartışıldı İmam Hatiplerin gölgesinde; diğerleri meslek lisesi değilmiş gibi. Şimdi de kıyafet serbestisi. Var ya, demokrasi ya, özgürlük ya !
Alın size özgürlük. PKK yanlıları da bu özgürlüğü kendilerince kullanıyor. Çocukları peşmerge kıyafeti ile okula gönderme çalışmalarına başlamış Giderler mi ? Giderler.
Peki ne yapacaksınız özgürlükler ! uğruna... " Bırakın gitsin" mi diyeceksiniz, yoksa aileleri terör propagandası ile suçlayacak mısınız?
Nereden bakacaksınız özgürlüklere ?
Bir uygulama gelirken herkes için her detay düşünülmeli ve her pencereden bakılmalı. Size özgürlük başkalarına da özgürlüktür. Özgürlük başkalarının haklarına saygı göstererek her şeyi yapabilmek ise eğer, benim hak gördüğüm, başkalarını rahatsız ederse ne olacak?
Demokrasi kurallar bütünüdür, uzlaşma kültürüdür. Kendine demokrat olmakla demokrat olunmaz. Gelecek yıl başlayacak uygulamalarda daha neler göreceğiz bakalım.
DOKUNULMAZLIKLAR
Gündemdeki bir diğer tartışma da dokunulmazlıklardı. Demokrasi ve demokratlık kavramı ile ilgili bir diğer tartışma da burada yaşandı. AKP sadece BDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isterken, CHP genel olarak kürsü dışında kalkmasını önermişti.
Ve dün AKP Toplantısında tüm dokunulmazlık dosyalarının raftan indirileceği haberi geldi. Yani, teröre bulaşana, yüz kızartıcı suç işleyene, yolsuzluklara bulaşanlara DOKUNULACAK.
Elbette dokunulsun. Vekil olup da yolsuzluğu, arsızlığını ,suçlarını milletvekilliği zırhının arkasına saklayanlar vekilliğin şerefini de 5 paralık ettiler.
Bir düşünsenize yolsuzluk, hırsızlık, taciz ve yüz kızartıcı suçlar işleyenler, bunlarla ilgili ceza yasaları çıkacaksa ne oyu verecekler?
Haydi oy verdiler yasayı çıkardılar, vatandaş suçunun cezasından yargılanırken , aynı suçları işleyen vekiller yargılanmazsa sisteme, kendisine , demokrasiye devlete saygı kalır mı?
Eğer yaşama geçirilirse AKP İktidarının bana göre yaptığı en önemli iş, sigara yasağından sonra bu olacak.
Tarihe geçecek bir uygulama olur. Başarabilecekler mi ? Bekleyelim , görelim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.